Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Stipčević: Morao sam probuditi dvoranu pa sam udario Joksimoviča

Autor: Matej Lordanić

24.01.2009. 23:00
Stipčević: Morao sam probuditi dvoranu pa sam udario Joksimoviča

Foto: Filip BRALA



Košarkaši Zadra su odigrali izuzetno tešku utakmicu protiv vršačkog Hemofarma u Jazinama. Prvi put nakon prelaska u Krešinu dvoranu Zadrani su se vratili u Jazine gdje su jako dugo lomili otpor Vrščana. Na kraju su ostvarili vrijedan trijumf kojim su ostali na četvrtoj poziciji, jedno mjesto i jednu pobjedu udaljeni od Hemofarma.
– Utakmica je bila izuzetno teška, pogotovo psihološki. Pokazali smo snagu kolektiva. Smatram da je ovo čista pobjeda igrača i trenera koji je vjerovao u nas. Na kraju smo pobijedili kroz obranu jer su nam u trećoj četvrtini postigli 13, a u četvrtoj 14 poena. To je pravi pokazatelj da imamo kvalitetu, ali to moramo nastaviti pokazivati. Nedostataka ima, ali unatoč tome smo pobijedili. Ovako kako smo igrali protiv Hemofarma možemo pobijediti svakoga, a onako kako smo igrali protiv Heliosa ne možemo pobijediti nikoga. Nadam se da ćemo ubuduće igrati kao u drugom poluvremenu protiv Vrščana i pokazati snagu koju imamo. Turk Telekom? Oni su prvi u Turskoj i tamo imaju najveći budžet. Prva petorka im je za Final Four Eurolige, ali mi idemo tamo pobijediti. Tamo ćemo igrati bez prisustva publike, jer su oni kažnjeni zbog nereda protiv Izraelaca. Međutim, jako su kvalitetni, pa to ne bi trebalo previše utjecati na njih. Maksimalno ćemo se pripremiti, jer nam pobjeda može donijeti jako puno – kazao je Rok Stipčević.
Publika vas na početku nije prihvatila?
–  To je njihov stav i oni su tu za to da nas kritiziraju kada je to potrebno. U trećoj četvrtini smo napravili preokret, a smatram da je sve krenulo kada sam udario Joksimoviča, nakon čega se publika „digla”. Morao sam na neki način probuditi dvoranu i možda je tada sve krenulo – rekao je Rok.
Dejan Ivanov je bio jedan od četvorice dvoznamenkastih Zadrana sa 16 koševa čemu je dodao 12 skokova.  
– Krenuli smo nešto lošije jer smo promijenili dvoranu. Međutim, u drugom poluvremenu smo odigrali odlično i pobijedili 14 poena razlike. Odlučila je obrana, jer smo im dopustili 13 koševa u trećoj i 14 u četvrtoj četvrtini. Publika? Da, nisu bili zadovoljni u prvom poluvremenu, primijetio sam. Ali, lako je biti navijač Panathinaikosa ili Siene koji jako rijetko gube. Međutim, navijači su tu da nam pomognu da pobijedimo, a mi smo se borili najviše što smo mogli. Osobno više volim igrati u dvorani Krešimira Ćosića, jer se tamo osjećam kao doma, dok se moji suigrači koji su igrali ovdje bolje osjećaju u Jazinama. Turk Telekom? Vrlo su kvalitetni i imaju negdje četiri-pet puta veći budžet od nas. Nisam ih niti jednom gledao, ali znam da za njih igra bugarski reprezentativac Roderick Blakney. Vidjet ćemo, idemo tamo kao i u svaku utakmicu – na pobjedu  – reći će Ivanov.
Todor Gečevski je drugi najkorisniji igrač ovoga kola s 30 indeksnih poena, nakon Lorinze Harringtona iz Olimpije. Kapetan Zadra je postigao 19 koševa uz čak 16 skokova.
– Kako smo počeli takva je atmosfera bila i na tribinama. I među nama je bilo malo razočarenje, a oni su odlično otvorili utakmicu. Pogađali su otvorene šuteve i igrali dosta brzo, a mi smo smo loše branili pick and roll i napad nam nije funkcionirao na najbolji način. U drugom poluvremenu smo promijenili obranu, zaigrali smo agresivnije i nismo im dopuštali otvorene šuteve i lake prodore. Zatvorili smo obrambeni skok i ostvarili dosta napadačkih skokova. U tome je jedan od najbitnijih čimbenika našeg preokreta. Publika? Znam ih otprije, vjerojatno su razočarani porazom u Domžalama. Ali ni nama to nije lako palo. Vjerojatno su još više bili razočarani pobjedom Cibone. Poticaj nam je bio kada su nas  počeli bodriti, tada smo igrali puno bolje. Rukomet? Da, bio sam na jednom poluvremenu Makedonije u Višnjiku. Turk Telekom? Nemam saznanja o njima, ali sigurno su kvalitetni kada su prošli dalje. Moramo se dobro pripremiti i nadamo se dobroj igri – rekao je Gečevski.
Hrvoje Perić je mišljenja kako je ovo bila psihološki najteža utakmica u njegovoj karijeri.
– Psihološki je ovo bila najteža utakmica u mojoj karijeri, ali na kraju smo pobijedili uvjerljivije nego što je to zaista bilo. Sada tek slijedi pakao, Cibona je dobila i znamo što to znači. Moramo sve snage usmjeriti ka pozitivnom nastavku sezone. Turk Telekom? Nismo puno razmišljali o njima, ipak smo bili koncentrirani na Hemofarm. Radi se o momčadi s najvišim ambicijama u Eurocupu, što su i dokazali dovevši šest-sedam respektabilnih igrača ovoga ljeta. Sigurno neće biti lagano, ali najbitnije je da smo pobijedili Hemofarm. Pozitivno je što ćemo igrati pred praznim tribinama, ali to ne mora ništa značiti. Oni su vrlo kvalitetni i morat ćemo dati 100% od sebe. Publika? Da, u početku nam nisu bili naklonjeni, primijetio sam – kazao je Perić.
Milivoje Božović iz Hemofarma smatra kako je Zadar sasvim zasluženo pobijedio.
–  Vidjeli ste i sami, u prvom poluvremenu smo igrali jako dobro i sveli Zadar, najbolju napadačku ekipu u ligi, na 40 poena. U drugom poluvremenu smo pokušavali ishitrenim tricama i previše smo forsirali taj šut za tricu. Zadru je krenulo, ali moram reći da je prevelika razlika na kraju. Međutim, pobjeda je zaslužena – priznao je Božović.