Stop raku vrata maternice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
mimoze_trg
Adam VIDAS
Prodajom cvjetova mimoza sakupljani su humanitarni prilozi za Ligu protiv raka

Zadarska Liga za borbu protiv raka vrata maternice, u subotu je na Narodnom trgu Tjedan borbe protiv raka vrata maternice obilježila Danom mimoza i dijeljenjem edukativnih materijala u cilju sprječavanja ove zloćudne bolesti.

Na štandu smještenom podno Gradske straže u vremenu od 10 do 12 sati dijelili su se edukativni materijali, a istovremeno su se prigodnom prodajom cvjetova mimoza sakupljali humanitarni prilozi za Ligu protiv raka.

U cilju sprječavanja raka vrata maternice, u vremenu od 10 do 12 sati potpisivala se i peticija "Stop raku vrata maternice", kojom se Vlada i Europska komisija pozivaju na prevenciju te bolesti.

Dopredsjednik Lige za borbu protiv raka dr. Branko Dukić istaknuo je da je Hrvatski dan mimoza posvećen edukaciji i ranom otkrivanju raka vrata maternice, odnosno drugog najčešćeg raka u žena, budući da od te zloćudne bolesti godišnje u Hrvatskoj oboli oko 400, a umre 150 žena.

- Prevencija ovog, po učestalosti, drugog raka kod žena, može dati velike rezultate redovitim pregledima, dok se Papa testom i HPV testom bolest može otkriti u ranoj fazi, kada ju je lakše i izliječiti, rekao je dr. Dukić naglašavajući i da prvi put u povijesti postoji mogućnost sprječavanja infekcije HPV-om cijepljenjem i to potpisivanjem peticije za uvođenje organiziranih specijalističkih ginekoloških pregleda, kao i mogućnost da se cjepivo protiv HPV-a u bliskoj budućnosti nađe na obveznoj listi cijepljenja.

Također, dr. Dukić ističe da cjepivo protiv HPV-a i raka maternice štiti od infekcije od četiri tipa virusa HPV-a, odnosno od tipova 16 i 18 koji su uzrokom 70 posto karcinoma vrata maternice.

- HPV, odnosno humani papiloma virus dosta je rasprostranjem i gotovo 70 posto žena je zaraženo virusom, budući da nema znakova i simptoma, pa mnoge žene i ne znaju da su zaražene, kazao je dr. Dukić dodajući i da se cjepivo danas plaća gotovo 3 tisuće kuna, dok u određenim gradovima čak postoji mogućnost da cjepivo uđe u program cijepljenja.

U samo sat vremena prikupljeno je više od sto potpisa za peticiju "Stop raku vrata maternice", kojom se Vlada i Europska komisija pozivaju na prevenciju te bolesti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno