Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uskoro u Zadru tri nova klastera

Autor: Nives Rogoznica

24.01.2009. 23:00
Uskoro u Zadru tri nova klastera

Foto: Vedran SITNICA



Na lokalnoj razini formirat će se klasteri ugostitelja i povrćara, dok će klaster distributera nafte i plina, uz tri distributera s zadarskog područja, okupiti i dva šibenska, te po jednog iz Krka i Cresa


U Zadru će, najavila je direktorica Razvojne agencije Zadarske županije (ZADRA) Sanja Peričić, uskoro biti osnovana tri klastera; dva županijskog značaja i jedna nacionalni. Na lokalnoj razini formirat će se klasteri ugostitelja i povrćara, dok će klaster distributera nafte i plina, uz tri distributera s zadarskog područja, okupiti i dva šibenska, te po jednog iz Krka i Cresa. Sjedište ovog klastera bit će u Zadru otkud je, istaknula je, Peričić i došla inicijativa. Do sada su na zadarskom području formirana tri klastera; automobilski, informatički i klaster benkovačkog kamena. U Razvojnoj agenciji rad postojećih klastera ocjenjuju dobrim, iako, kako navodi Peričić, pred svakim od njih stoji razdoblje u kojem će, žele li na tržištu biti konkurentniji, trebati poraditi na tome da pojedinačne razvojne strategije tvrtki zamijene zajedničkom razvojnom politikom.
-U automobilskom klasteru zajednički rade, imaju zajedničku promidžbu i plasmane, ali još nisu formirali zajednički proizvod. Tvrtke okupljene u informatičkom klasteru se također zajednički prezentiraju i imaju zajedničke smjernice, a pred njima je da ponudu objedine. Klaster benkovačkog kamena ima zajamčeno tržište, tvrtke članice surađuju dosta dobro i svaka dva tjedna se sastaju ovdje kod nas u Razvojnoj agenciji, i u ovom trenutku računaju i na poticajna sredstva posredstvom Ministarstva gospodarstva za unaprjeđenje proizvodnje, navodi Peričić dodajući kako se u najskorije vrijeme očekuje kako će se sredstvima IPA fonda započeti i s provođenjem edukacije za klaster menadžere. Upravo bi oni trebali u budućnosti biti zaduženi za usklađivanje pojedinih strategija tvrtki članica u zajedničku strategiju klastera.
Peričić procjenjuje kako će od novih klastera, prvi biti formiran onaj distributera nafte i plina, budući da je sedam tvrtki potpisivanje ugovora najavilo već za veljaču.
-Ovdje je cilj povezivanje malih distributera nafte i plina, kako bi dobili povoljnije uvjete prilikom otkupa nafte i plina što je jedini način da potpuno ne nestane malih distributera, napominje Peričić.
U procesu osnivanja klastera povrćara Razvojna agencija Zadarske županije surađuje na prvom mjestu s Udruženjem obrtnika Benkovac, no Peričić procjenjuje kako će povrćari s potpisivanjem ugovora pričekati dok se odredbe koje reguliraju poticaje u poljoprivredi, te oblici udruživanja, u potpunosti ne usklade s onima Europske unije.
Najkompleksniji proces onaj je formiranja klastera ugostitelja inicijator čega je Ceh ugostitelja Udruženja obrtnika Zadar, a složenost je uzrokovana činjenicom da na prostoru županije, kako navodi direktorica ZADRA-e postoji oko 1.000 zainteresiranih ugostitelja.
-Njihova je ambicija udruživanjem, s jedne strane postići povoljnije uvjete kod dobavljača, te izbjeći posrednike u nabavi, a s druge strane definirati zajedničku kvalitetu usluge. Zbog velikog broja ugostitelja, a da bi postigli svoje ciljeve minimalno bi ih u kalster moralo uči četrdesetak, postupak može trajati dosta dugo, zaključuje Peričić.