Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Bio je velik svećenik i velik čovjek

Autor: Siniša Klarica

24.01.2010. 23:00
Bio je velik svećenik i velik čovjek

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Smrt nadbiskupa Ivan Prenđe potresla je i mnoge zadarske političare. Svi oni, vidjeli su zadarskog nadbiskupa kao čovjeka dijaloga, čovjeka koji spaja, ali isto tako čvrstu osobu koja nije štedjela sebe u odanosti svojoj Crkvi i svom narodu. Vijest o smrti nadbiskupa Prenđe za sve je bila šokantna, jer kako kaže zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, ništa nije slutilo da će se ovako nešto dogoditi.
„S pokojnim nadbiskupom imao sam bliske i prijateljske odnose, dugi niz godina prije nego što sam postao gradonačelnik Zadra. Za njega me vežu najtopliji i najsrdačniji osjećaji. Imao sam doživljaj o njemu kao o iznimno dragom i dobronamjernom čovjeku. Svugdje oko sebe, živio je dobotu, plemenitost i poštenje ne samo kao pastir naše zadarske nadbiskupije, nego i kao čovjek. Bio je nadbiskup-koadjutor u najtežim vremenima. Skupa  s msgr. Oblakom, pomogao nam je prebroditi te teške dane. S jedne strane nas je hrabrio da ustrajemo u borbi za slobodu, a s druge strane da u toj borbi budemo dostojanstveni. Na dužnost zadarskog nadbiskupa stupio je nakon ratnih zbivanja, davši ogroman doprinos u izgradnji porušenih crkava i vjerskih objekata. Na tom planu smo puno puta zajednički surađivali. Dogodila nam se velika šteta jer će smrt nadbiskupa Prenđe doista biti nenadoknadiv gubitak za sve vjernike, ali i za sve građane Zadra, rekao je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Zadarski župan Stipe Zrilić u svojoj izjavi kaže: „Pastoralni put mons. Ivana Prenđe od davne 1964. godine kada je zaređen za svećenika bio je prepun značajnih dužnosti koje je, od one najmanje do najveće, obavljao s jednakom požrtvovnošću kao istinski Božji pastir. I baš zato njegov je odlazak veliki gubitak za crkvu i za sve vjernike naše nadbiskupije. U lijepoj uspomeni ostat će mi svaki naš susret i ugodni razgovori, a siguran sam da će na isti način svaki vjernik u sjećanje pohraniti njegove nadahnute propovjedi. Za nas katolike tjelesna smrt nije kraj; ona je poput povratka kući, povratka Ocu. Mons. Ivan Prenđa otišao je na taj put. Neka mu Gospodin bude blag i dâ život vječni.”
Saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović: „Smrt nadbiskupa Ivana Prenđe duboko me je ražalostila. Bio je čovjek koji je živio Koncil. Težio je da se poruke Drgog vatikanskog koncila šire i u vremenima kad su mnogi na tom putu posistajali. Uvijek je bio odmjeren, razuman i otvoren za dijalog. Takvih nam  ljudi, kao što je bio nadbiskup Prenđa, više treba i u Crkvi i u cijeloj državi.”
Ivica Maštruko, hrvatski diplomat i nekadašnji veleposlanik pri Sv. Stolici: „Nadbiskup Prenđa je moj vršnjak pa bih htio reći nešto vrlo osobno. Vrlo dobro smo se poznavali još od vremena prije nego što je postao nadbiskup. Nadbiskupa sam cijenio kao plemenitu osobu. Imao je sve kvalitete duhovnog vođe i svećenika, ali i osobe sa svim ljudskim kvalitetima. Premda smo se razlikovali u mnogim stavovima ideološke, religijske i političke naravi, duboko žalim zbog gubitka koji je njegovim odlaskom doživjela katolička crkva, zadarska nadbiskupija, vjernici, njegova obitelj i široki krug njegovih prijatelja.
Vesna Sabolić predsjednica zadarskog HNS-a: „Hrvatska narodna stranka primila je s dubokom tugom vijest o smrti nadbiskupa Ivana Prenđe. Nadbiskup Prenđa bio je čovjek okupljanja, a ne podijele, čovjek koji je dosljedno živio u skladu s onim što je propovijedao. Nadam se da će novi nadbiskup biti jednako konzistentna i omiljena osoba kao što je bio nadbiskup Prenđa. U ime HNS-a, cijeloj crkvenoj zajednici izražavam iskrenu sućut.”
Damir Kasap, predsjednik zadarskog HSLS-a: „Sve nas je duboko potresla vijest o smrti msgr. Prenđe, čovjeka koji je apsolutno pozitivno vodio zadarsku nadbiskupiju i to u jednom vrlo turbulentnom razdoblju. Mjestom svog rođenja prepoznao je patnju malih ljudi, pruživši im utjehu i poštovanje.
Rade Škarica, gradski vijećnik HSP-a: „Kao čovjek potresen sam preranom smrću preuzvišenog nadbiskupa Prenđe. Bio je jednostavan čovjek, tolerantan, jednom rječju pravi svećenik i čovjek s puno osjećaja i ljubavi prema čovjeku. Mislim da je primjerno vodio svoju pastvu i nadbiskupiju, stoga sam vrlo tužan jer smo izgubili velikog čovjeka.
Josip Zubović, predsjednik županjskog HSS-a: Pokojnog nadbiskupa poznajem još od svojih ministrantskih dana, više od 35 godina. Uvijek sam ga doživljavao s velikim poštovanjem jer je u meni ostavljao uzor života i poštivanja svega onog što je najvrijednije, prije svega vjere i očuvanja obitelji. Kao načelnik Općine Kolan imao sam zadovoljstvo i s njime surađivati. Nadbiskup je puno dobra učinio za našu zajednicu, pa sam vijest o njegovoj smrti primio vrlo emotivno. Vijest o njegovoj smrti je za mene bila veliki šok, jer je nadbiskup Prenđa izgledao fizički i psihički vrlo dobro. Iza njega će ostati velika praznina, a Zadarska županija i nadbiskupija ostale su bez velikog čovjeka.