Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Bozanić: S ljubavlju molimo za nadbiskupa Prenđu

Autor: Agencija IKA

24.01.2010. 23:00
Bozanić: S ljubavlju molimo za nadbiskupa Prenđu

Foto: IKA



Misu zadušnicu za iznenada preminuloga zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđu danas, 25. siječnja, u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zajedno s apostolskim nuncijem u Hrvatskoj nadbiskupom Mariom Robertom Cassarijem, predsjednikom HBK nadbiskupom Marinom Srakićem, s hrvatskim nadbiskupima i biskupima i tridesetak svećenika. “Ovaj susret u našoj katedrali nismo planirali. Bog ima svoj plan, a mi smo ovdje s puno pitanja sabrani na molitvu. Želimo moliti za brata nadbiskupa Prenđu. Vjerujemo da je Bog onaj koji prihvaća naše molitve i učvršćuje sada naše zajedništvo”, rekao je na početku mise kardinal Bozanić.
“S raznim osjećajima, s ljubavlju molimo za nadbiskupa Prenđu da ga Bog primi, da ga oslobodi od svega što mu priječi put k Njemu, da ga primi u svoje zajedništvo, a nas koji smo ovdje da učvrsti u pravoj istini, u pravoj zbilji našega života, da se uvijek pouzdajemo u spasitelja svoga Boga, da budemo Kristovi i da Krista slijedimo”, rekao je u homiliji kardinal Bozanić, podsjećajući kako su biskupi jutros čekali nadbiskupa Prenđu da im se pridruži da zajedno slave misu, međutim, Bog je odredio da se slavi ova misa, “a on ju slavi s nama s one strane smrti”.
Spomenuo je i kako je nadbiskup sinoć nakon što je došao iz Zadra, poslije večere govorio o planovima za današnji dan. Danas su se biskupi Hrvatske biskupske konferencije okupili na izvanredno zasjedanje i on je imao određene točke. Govoreći kako su to naši ljudski planovi, nadbiskup je upitao što je zbilja našega života, što je ono što traje, gdje je sigurnost. Govoreći kako nije sigurnost u našim ljudskim planovima niti u ovozemnom životu, sigurnost je negdje drugdje, kardinal je podsjetio kako Izaija i danas poručuje da je Bog naš spasitelj i u njega se trebamo pouzdati.
Nakon mise zadušnice tijelo pokojnog nadbiskupa preneseno je iz zagrebačke katedrale u Zadar, gdje će biti pogreb u subotu 30. siječnja u 11 sati.