Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kostov i Cupać Bahame zamijenili Miamijem

Autor: Zrinka Grancarić

24.01.2010. 23:00
Kostov i Cupać Bahame  zamijenili Miamijem


Nakon otvaranja Svjetskog kupa 2010. prije mjesec dana u australskom Melbourneu druga postaja Kupa jedri se narednog tjedna u američkom Miamiju. Miami neće biti na razini europskih regata, međutim konkurencija će biti značajno brojnija i zanimljivija nego u Australiji. Svoj nastup je najavilo oko 640 jedriličara iz 44 zemlje u deset olimpijskih i tri paraolimpijske klase. Između ostalih nastupa jaka britanska reprezentacija, nizozemska, te naravno američka. Za američke jedriličare Rolex Miami OCR je uvijek izlučna regata za sastav reprezentacije u tekućoj godini.
Četiri hrvatska jedriličara natjecat će se idućeg tjedna u Miamiju. U Laseru koji broji oko 100 natjecatelja jedrit će Tonči Stipanović i Ivan Taritaš.
Nakon SP 49er-a na Bahamima početkom mjeseca, Pavle Kostov i Petar Cupać preselili su se u Miami. Nastupili su na regati niže razine, na Otvorenom Prvenstvu Sjeverne Amerike, na kojoj su testirali opremu, brzinu i starteve, bez nekog posebnog rezultatskog cilja.
– Nakon te male regate prošlih smo dana imali dobar trening s Austrijancima i Nijemcima, igrali smo se malo s trimom jedrilice, mislim da je što se tiče broda sad sve na mjestu. Nedjelju smo odredili za dan odmora, obavit ćemo samo službene prijave i malo isprazniti glavu – rekao je Petar Cupać. U 49er-u u Miamiju na pretprijavama je 36 posada.
Prvi dan natjecanja je ponedjeljak 25. siječnja, zadnji subota 30. siječnja. U subotu će jedriti samo deset najboljih u svakoj klasi koji su ušli u plov za odličja. Startevi su predviđeni svaki dan u deset sati po lokalnom vremenu, odnosno u 16 sati po hrvatskom vremenu, što znači da ćemo rezultate dana imati kasnije navečer, kao što je to bio slučaj i s prošle dvije regate koje smo pratili na Bahamima i u Brazilu.
U poretku Svjetskog kupa u muškom 470 vode Australci Belcher/Page, u 49er-u Australci Outteridge/Jensen, u Finnu opet Australac James Paterson, u Laseru Kanađanin Michael Leigh, u muškom RS:X Kolumbijac Nicolas Lozano, u ženskom 470 Novozelanđanke Aleh/Powrie, u Laser Radialu Nizozemka Marit Bouwmeester, u ženskom RS:X Australka Jessica Crisp. Regate za Zvijezdu i Elliot 6m u Melbourneu nisu održane. Daniel Mihelić jedini je jedrio u Australiji i nalazi se na 11. mjestu u poretku Svjetskog kupa za Laser.