Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Marin Čilić u četvrtfinalu

Autor: Zlatko Horvat

24.01.2010. 23:00
Marin Čilić u četvrtfinalu

Foto: FaH



Nije bilo lako, ali kraj je donio puno radosti. Nisam imao puno uspona i padova i to je presudilo – kaže Čilić koji je svladao Juana Martina del Potra sa 5:7, 6:4, 7:5, 5:7, 6:3
Marin Čilić plasirao se u četvrtfinale Australian Opena i ostvario najveći uspjeh u Melbourneu! Najbolji hrvatski tenisač je u osmini finala svladao četvrtog igrača svijeta Juana Martina del Potra sa 5:7, 6:4, 7:5, 5:7, 6:3 poslije četiri sata i 38 minuta igre, osvetivši se Argentincu za poraz u četvrtfinalu US Opena prošloga rujna, ali i u Melbourneu prošle godine, također u osmini finala.
Presudio je break u četvrtome gemu petoga seta, nakon što dva gema ranije nije iskoristio 15:40. Čilić je bio svježiji, Del Potro je u prva tri meča izgubio četiri seta, a problemi s ozlijeđenim ručnim zglobom ostavili su trag. Ključ je zapravo treći set, u kojem Čilić nije iskoristio more break lopti, ali zato se izvukao kada je Del Potro kod 5:4 servirao za treću dionicu. Argentinac je s duplom izgubio servis… Nakon spašene break lopte kod 5:5, Čilić je na servisu Argentinca izborio set loptu koju je realizirao. Del Potro je izbacio loptu forhendom, potvrdilo je to i “oko sokolovo”, posljednja nada za spas seta koji je gotovo bio u džepu. Iako je u 12. gemu izgubljen četvrti set, Čilić je dočekao veliku pobjedu, devetu u nizu u 2010. godini, na oduševljenje hrvatskih navijača u Hisense Areni.
– Nije bilo lako, ali kraj je donio puno radosti. Nisam imao puno uspona i padova i mislim da je to presudilo. U prva tri seta Del Potro je igrao odlično i gotovo nisam imao šansu na njegovu servisu. No, poslije sam osjetio da je umoran i znao sam da ću dobiti barem jednu šansu na njegovu servisu – kaže Marin Čilić.
U trećem je pokušaju Čilić prvi put svladao Del Potra, a sada ga čeka bivši broj jedan, Amerikanac Andy Roddick, koji je pobijedio Fernanda Gonzaleza, finalista 2007. godine, sa 6:3, 3:6, 4:6, 7:5, 6:2.
– Najvažnije je dobro se odmoriti, potpuno se oporaviti za novi meč. Dan pauze će mi dobro doći. U ovoj fazi turnira si na adrenalinu, čak i ne osjećaš umor. Ali, mislim da ću biti spreman.
Pogodio je Čilić 20 asova, jedan više od pet dana starijeg Del Potra. Skupio je 71 neforsiranu pogrešku (Del Potro 58), ali imao je i više winnera (67-46). Izborio je čak 16 break lopti, iskorištene su četiri, dok je spasio sedam od deset prigoda Argentinca iz Tandilla. Bila je to sedma pobjeda Čilića u 12. dvoboju u pet setova.
– Od početka godine igram dobro. Poslije poraza u New Yorku znao sam što mogu očekivati. Lakše mi se bilo prilagoditi. On je tada otišao do kraja. Teško je reći što bi bilo, kad bi bilo, svatko ima svoj put. Ovoga puta sam odigrao jako dobro, dok je Del Potro imao problema na kraju meča. No, kada mu je lopta na reketu, tada je opasan – kaže Čilić, kojem je i Argentinac poželio sreću, ocijenivši da može proći u polufinale.


Nadal zaustavio Karlovića


Ivo Karlović nije uspio, Španjolac Rafael Nadal, branitelj naslova i drugi tenisač svijeta, zaustavio je najvišeg igrača na svijetu u osmini finala. Nadal je svladao Karlovića sa 6:4, 4:6, 6:4, 6:4 poslije dva sata i 38 minuta igre.
Nije pomoglo ni 28 asova Ive Karlovića (Nadal 2), koji je ubacio i 72 posto prvoga servisa. U izmjenama nije imao šanse, duže izmjene u pravilu su odlazile na stranu Španjolca koji nije mogao pogriješiti. Uostalom, načinio je samo 15, Karlović čak 42 neforsirane pogreške. Nadal je dobio više poena na reternu (29-24), mudro je držao vlastiti servis i čekao šansu. Iskoristio je pola prigoda, tri od šest, Karlović jednu od dvije koliko ih je imao u cijelom meču, koji je bio tjesniji nego što to sugerira rezultat, budući da je konačni omjer poena bio 107-101 za Nadala, kojeg u četvrtfinalu čeka obračun s Andyjem Murrayjem.
– Nadal je atletski tip i jako je teško igrati protiv njega. Igra strašno brzo, iz svakoga kuta terena – priznaje Ivo Karlović, razočaran zbog poraza, koji mu je zatvorio vrata drugoga četvrtfinala Grand Slam turnira u karijeri. Zagrepčanin sada ima omjer 12-31 protiv Top 10 igrača.
Nadal je priznao da se, kada je servirao Karlović, osjećao poput nogometnoga vratara za vrijeme izvođenja jedanaesterca.
– Kreneš na jednu stranu… Pokušavaš vidjeti kako baca loptu i reagirati po tome. No, često ni to ne pomaže. Bio je to jedan od najtežih susreta koje moraš igrati jer nema nikakvoga ritma. Mislim da sam na reternu bio agresivan, kada sam mogao dirnuti loptu, dobro sam reagirao – kaže Nadal, koji je upisao treću pobjedu u isto toliko susreta s Karlovićem, 99. na Grand Slam turnirima, te 11. zaredom na Australian Openu.
Justine Henin dobila je belgijski derbi protiv Yanine Wickmayer. Slijedi dvoboj s Ruskinjom Nadijom Petrovom, koja je poslije Kim Clijsters izbacila i sunarodnjakinju Svjetlanu Kuznjecovu, treću nositeljicu. Turnir je ostao i bez druge nositeljice i lanjske finalistkinje Dinare Safine, koja je na set loptu Marije Kiriljenko kod zaostatka 4:5 prišla sucu, obznanila predaju i šepajući napustila teren zbog ozljede leđa.




 


Semafor


Tenisači, osmina finala: Murray (5) – Isner (33) 7:6 (4), 6:3, 6:2, Roddick (7) – Gonzalez (11) 6:3, 3:6, 4:6, 7:5, 6:2. Tenisačice, osmina finala: Kiriljenko – Safina (2) 5:4, predaja, Petrova (19) – Kuznjecova (3) 6:3, 3:6, 6:1, Zheng – A. Bondarenko (31) 7:6 (5), 6:4, enin – Wickmayer 7:6 (3), 1:6, 6:3. Juniorke, 1. kolo: Njirić (5) – Casey (Aus) 6:7 (4), 6:0, 6:3.