Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mesić uspješno svratio pozornost svijeta na BiH

Autor: Z L

24.01.2010. 23:00
Mesić uspješno svratio pozornost svijeta na BiH

Foto: Sebastian GOVORČIN



Prije tjedan dana činilo se da je predsjednik Stjepan Mesić lijepo “zapaprio” situaciju prije svog odlaska s Pantovčaka, a danas, kad se bura oko njegove izjave o BiH ipak stišala, analitičari međunarodnih odnosa tvrde da je njegov istup bio čak i koristan. Mesić je, podsjetimo, kazao da bi vojskom prekinuo koridor u bosanskoj Posavini u slučaju referenduma o otcjepljenju Republike Srpske od BiH. Njegova izjava izazvala je najoštrije reakcije u Srbiji čiji je predsjednik Boris Tadić “prijavio” Mesića Vijeću sigurnosti UN-a. No, u široj međunarodnoj zajednici negativne reakcije su izostale, izuzev u Rusiji gdje je šef diplomacije Sergej Lavrov neizravno kritizirao Mesića rekavši da Daytonski sporazum isključuje svaku uporabu sile. Američka je diplomacija, pak, istoga dana kada je Tadić govorio pred Vijećem sigurnosti, u tom istom tijelu neizravno stala na Mesićevu stranu, pohvalivši nedavni Mesićev posjet Kosovu. Analitičari s kojima smo razgovarali uvjereni su da je to bila diplomatski zapakirana potpora hrvatskom predsjedniku.
– To je bila podrška Amerike situaciji na terenu, poruka da to što netko podržava Kosovo kao neovisnu državu ne znači da nije miroljubiv faktor na ovom području. Činjenica da je američka predstavnica govorila na istoj sjednici kada i srbijanski predsjednik predstavlja ne baš prikrivenu potporu Amerike svima koji se iskreno zalažu za BiH, kazao nam je Mladen Staničić iz Instituta za međunarodne odnose.
Mesićevu izjavu o BiH prošlog su tjedna mnogi tumačili kao usputnu, izrečenu u neformalnom razgovoru, pa samim time i potpuno neplaniranu. Među njima je bio i profesor s Fakulteta političkih znanosti Ivan Grdešić kojemu se sada, međutim, “izjava čini proračunatijom nego prije sedam dana”.
– Čini mi se da je ta izjava ipak bila korisna. Svratila je pozornost svijeta na BiH, a Boris Tadić se ulovio na Mesićev ljepak i demonstrirao ono što je Mesić htio reći, da se treba zabrinuti za cjelovitost BiH. Amerikanci su to odmah prepoznali, kazao nam je jučer Grdešić komentirajući sve ono što se dogodilo u proteklih tjedan dana, od reakcije Srbije do istupa zamjenice stalne predstavnice SAD-a u UN-u Rosemary DiCarlo.
– Možda je sve to bio samo stjecaj okolnosti, možda Mesić nije mislio “sad ću to izvesti”, ali se ipak dogodilo, istaknuo je Grdešić, dodavši da je Mesić “osvijestio problem i vratio ga tamo gdje se mora rješavati, u Ameriku”.
Staničić je, pak, uvjeren da Mesić to što je izjavio nije izjavio olako, bez promišljanja.
– Očito je da Mesićeva izjava nije rečena bez veze, iz šale, nego da je nešto iza toga stajalo, tvrdi Staničić te dodaje da unutar State Departmenta i UN-a postoje ideje “o nekoj blagoj intervenciji” u slučaju radikalnih promjena u BiH, odnosno da se ne bi dozvolio raspad te zemlje. No, Staničić je jednako tako uvjeren da Dodik “pušta probne balone” i da “želi vidjeti dokud smije ići predstavljajući BiH kao nefunkcionalnu državu”. Za Tadića i njegov nastup u Vijeću sigurnosti, pak, kaže da je to bio pokušaj da se Srbija predstavi kao “glavni regionalni mirotvorni partner na Zapadnom Balkanu”.