Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Prenđino poslanje obilježio papin dolazak u Zadar

Autor: Z L

24.01.2010. 23:00
Prenđino poslanje obilježio papin dolazak u Zadar

Foto: Zvonko KUCELIN



Najveći događaj u nadbiskupništvu mons. Ivana Prenđe svakako je bio dolazak pape Ivana Pavla II. na zadarski Forum, kasnije prozvan Poljanom Ivana Pavla II. Svoje dojmove o ovom posjetu nadbiskup Prenđa izrekao je i prošle godine, na šestu obljetnicu dolaska.
– Svjedoci smo kako je posjet Ivana Pavla II. Hrvatskoj od 5. do 9. lipnja 2003. ostavio neizbrisive tragove u Crkvi, u Hrvatskoj. To zaista možemo reći i za naš Zadar, koji je 9. lipnja 2003. godine, na veličanstven način ugostio i ispratio papu Ivana Pavla II. na njegovu povratku u Rim. Bilo je to na povijesnom Forumu između Donata i crkve Sv. Marije, u sjeni naše katedrale. Slavio se blagdan Majke Crkve, na drugi dan Duhova. Zapalio je svojom pojavom naša srca. Toga dana, mnoštvu vjernika iz Zadarske nadbiskupije i našim gostima iz Hrvatske govorio je s katedre ljubavi i iz svjedočanstva svoga pastirskog izgaranja do križa, na koji je već godinama bio položio svoje tijelo. Gorio je sav od ljubavi prema Kristu i Crkvi. To se prelijevalo na čudesan način i na nazočni puk, tijekom programa na zadarskom Sveučilištu u čast pape Ivana Pavla II., govorio je mons. Prenđa prisjećajući se papinog dolaska.
– I kao da je nama Zadranima ostavio oporuku svoga života kada nam je govoreći o Mariji, Majci Crkve, rekao: “Okupivši oko sebe apostole i učenike, koji su bili izvrgnuti kušnji da odu svojim putem, Djevica ih je sve predala ognju Duha koji će ih uputiti u pustolovinu poslanja… Presveta Djevica nastavlja uvijek iznova pred očima vjernika stavljati povijesne događaje koji su sastavni dio njihove vjere. Marija kao svjedok početaka i jamac vjernosti kršćanskih naraštaja, u svako doba ponavlja riječi što ih je izgovorila na gozbi u Kani: “Što god vam rekne, učinite!” (Iv 2, 5). U tom duhu trudimo se razumjeti znakove vremena u svojoj Nadbiskupiji zadarskoj te se otvarati “ognju” Duha u novoj evangelizaciji koja je potrebna i ovom dijelu naše Crkve u Hrvatskoj. Držim da je to najbolji znak zahvalnosti velikome Papi koji nam je iskazao toliko ljubavi na završnici svoga stotog putovanja u svijet, počastivši upravo i Zadarsku nadbiskupiju.
– Izražavam svoj ponos što sam u Crkvi koju je 27 godina vodio Ivan Pavao II., kao njegov suvremenik mogu vršiti svoju svećeničku i biskupsku službu na korist Crkve Božje u hrvatskom narodu. Mi u Zadru se osjećamo na poseban način, baštinicima njegove poruke, iako je ona bila poruka cijeloj Crkvi u Hrvatskoj. Siguran sam da mi, suvremenici njegova dolaska u Zadar, nećemo nikada zaboraviti poruku: “Hvala tebi ljubljeni puče hrvatski,… Hvala i tebi mladeži Hrvatske! Mladeži hrvatska, neka te Bog blagoslovi, zemljo hrvatska Bog te blagoslovio!” Radostan sam što će tu poruku i ovom zajedničkom gestom Sveučilišta i Nadbiskupije upoznati i naraštaji naše Crkve i naroda koji dolaze, istaknuo je tom prigodom mons. Prenđa.