Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prevencijom protiv raka vrata maternice

Autor: Anamarija Bilan

24.01.2010. 23:00
Prevencijom protiv raka vrata maternice

Foto: Tomislav JERAK



Želimo pozvati sve naše sugrađanke i žiteljke Zadarske županije da posvete pažnju svome zdravlju, da se preventivno pregledaju i cijepe protiv virusa HPV, koji je jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice, rekao je Vladislav Tomčuk, tajnik Lige protiv raka Zadar
Liga protiv raka Zadar obilježila je u subotu Dan mimoze, odnosno dan borbe protiv raka vrata maternice. Za tu je priliku na Narodnom trgu bio postavljen štand na kojem su se građanima dijelili promotivni materijali te grančice mimoze.
– U Hrvatskoj se danas Dan mimoze, odnosno dan prevencije raka vrata maternice, obilježava već treći put, a Liga protiv raka Zadar se uključila od prvog dana. Mi želimo pozvati sve naše sugrađanke i žiteljke Zadarske županije da posvete pažnju svome zdravlju, da preventivno pregledaju i cijepe protiv virusa HPV koji je jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice, rekao je Vladislav Tomčuk, tajnik Lige protiv raka Zadar.
Osim Lige protiv raka Zadar u borbu protiv raka vrata maternice uključila se i poliklinika Sunce koja će tijekom cijelog sljedećeg tjedna sniziti cijene PAPA testa i time omogućiti što većem broju žena da dođu na pregled i testiraju se.
– U svim poliklinikama Sunce na razini cijele Hrvatske odlučili smo sniziti cijenu PAPA obriska i učiniti ga pristupačnijim što većem broju žena. Snizili smo cijene sa 250 na 150 kuna i smatramo da smo na taj način otvorili vrata svih naših poliklinika i postali pristupačniji. Na testiranje mogu doći sve žene koje ispunjavaju uvjete za pristupanje PAPA obrisku, a to su da su starije od 21 godine ili da je prošlo tri godine od prvog spolnog odnosa. Akcija će trajati kroz cijeli sljedeći tjedan i na taj način smo se pridružili Ligi protiv raka, rekla je Gorana Milković, ravnateljica zadarske poliklinika Sunce.
Tomčuk je istaknuo da je zadovoljan odazivom Zadrana iako se, dodao je, akciji većinom odazivaju ljudi srednje ili starije dobi, dok se čini da mlađa generacija nije zainteresirana.