Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prvi priključci za dvije godine!

Autor: Vanja Mirčeta

24.01.2010. 23:00
Prvi priključci za dvije godine!

Foto: Vedran SITNICA



Tvrtka Plinacro d.o.o. mora do naše županije dovesti magistralni plinovod koji će u roku od dvije godine prema današnjoj dinamici rada i planova uistinu i doći do Zadra. Plinacro je već započeo s izvlaštenjima na Ploči i Crnome, gdje dolazi MRS. Usporedno će se raditi i na zadarskom distribucijskom sustavu. Do kraja ove godine već bi se dobar dio cijevi trebao staviti u zemlju, očekuje Bunja
Ugovor o koncesiji za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu distributivnog područja Zadarske županije između Zadarske županije i koncesionara – tvrtke EVN AG AUSTRIA sklopljen je u lipnju 2009. godine, a 10. prosinca 2009. godine Ugovorom o prijenosu, koncesija je prenesena na tvrtku EVN Croatia Plin d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. U ugovoru o gradnji oko 350 kilometara plinovoda u prvoj fazi, odnosno za kapacitet od 48,3 milijuna prostornih plina godišnje s koncesijom na 30 godina, Austrijanci su obećali dati besplatan priključak za prvih 25 tisuća korisnika, a imat će obvezu razraditi i plinofikaciju ostalog dijela Zadarske županije koja nije obuhvaćena ovim natječajem. Prema svim raspoloživim informacijama da se zaključiti kako su Austrijanci dali ponudu koja se ne odbija s obzirom da nigdje drugdje u Hrvatskoj ne postoji sustav besplatnih priključaka.
Nevjerica zbog besplatnih priključaka
Teorija o besplatnih prvih 25 tisuća plinskih priključaka izazvala je mnogo polemika jer nije poznato da je plinski priključak besplatan igdje drugdje u Hrvatskoj. Mnogi su takvu vijest primili s nevjericom. Iz Županije pak tvrde da je sve transparentno i u skladu sa Zakonom, a prema sklopljenom ugovoru i to sukladno članku 14. stavku 2. Ugovora o koncesiji. Ugovorom je određeno da ugovorne strane suglasno utvrđuju da Koncesionar visinu troškova priključenja na distribucijski sustav, koji uključuju i izvođenje svih radova i postavljanje svih uređaja potrebnih za distribuciju plina do priključnog ormarića kupca, uključujući i plinomjer, neće naplaćivati kupcima pod sljedećim uvjetima: kućni priključak mora biti dio distribucijske mreže, a time i distribucijska mreža završava na granici zemljišta glavnim zapornim ventilom (u slučaju potrebe na privatnom tlu se dodatno postavlja 1 metar); troškovi se moraju priznati prilikom određivanja tarife; kupac će u roku od 24 mjeseca od izgradnje kućnog priključka ukupno uzeti najmanje 700 metara kubnih zemnog plina; kapacitet potrebnog regulatora iznosi najviše 50 m3/h te da se kućni priključak izgrađuje u sklopu izgradnje distribucijske mreže. U slučaju neispunjenja navedenih uvjeta Koncesionar je ovlašten od kupaca kojima će obavljati isporuku naplatiti cijenu priključka i naknadu za priključenje na plinsku mrežu, a koje će utvrditi nadležno tijelo. U slučaju da nadležno tijelo ne utvrdi visinu troškova priključenja na plinsku mrežu, Ugovorne strane suglasno utvrđuju da će sporazumno, u obliku aneksa Ugovoru utvrditi postojanje i visinu troškova priključenja na plinsku mrežu.
Zadarski dožupan Đani Bunja ističe da su Austrijanci u svojoj ponudi itekako vidjeli računicu.
Stvoriti naviku potrošnje plina
– Nakon što su predali ponudu na natječaj i nakon njenog otvaranja, vidjeli smo stavku o besplatnim priključcima, što je i nas u najmanju ruku začudilo. No, razmišljanje koncesionara je takvo da su u obzir klimatsku sliku našeg kraja, koja se znatno razlikuje od one u kontinentalnom dijelu zemlje. Naša je potreba za energentima u zimskom razdoblju izraženija nego što je to u ljetnom razdoblju, ali vremenski period kad mi trebamo energetski izvor za grijanje je opet i puno kraći i puno manjeg intenziteta nego što je to slučaj u kontinentalnom dijelu. Postavlja se pitanje koliko će se trošiti plina ako je sezona grijanja puno kraća i potrebno je puno manje kalorija sagorjeti da bi se postigla ugodna temperatura u jednom domaćinstvu? Potrošnja plina je nešto što se kod nas u Dalmaciji tek mora postići. Za koncesionara bi bilo izuzetno isplativo ako bi se mi prilagodili tom novom energentu. Ne samo u zimskom razdoblju nego i tijekom ljetnih mjeseci, za klimatizaciju. Na taj način bi se mogla postići zadovoljavajuća potrošnja. Mislim da je jedan od razloga zašto se nitko drugi nije javio na natječaj, nakon što su postavljeni jasni kriteriji za ocjenu ponuda, a ne nejasni, i ta jedna potreba da se ovaj posao smatra dugoročnim. U pravom smislu riječi dugoročnim, jer će trebati dugo vremena da se stvori navika kod potrošača da troše taj energent i da ga troše u što većim količinama. To je jedan od razloga zašto se nudi taj besplatan priključak, objasnio je Bunja.
Instalacije i atest dimnjaka
– Priključak za kućanstvo u Hrvatskoj prosječno stoji između 6 i 8 tisuća kuna. U Zagrebačkoj plinari iznosi 12.5 tisuća kuna. Cijena u Zadru bi za one priključke iznad prvih 25 tisuća, isto tako iznosila negdje između 6 i 8 tisuća kuna. Različite su cijene između priključaka za kućanstva i tvrtke. Opet sve ovisi o veličini tvrtke, na koji način i koliko bi se koristila uslugama distributera. Osim same cijene priključka, domaćinstva imaju troškove i za instalacije unutar kuće, ovisno hoćete li imati grijanje, klimatizaciju ili ne, hoćete li grijati samo vodu, hoćete li samo kuhati na plin… U svakom slučaju, prosječna cijena tih kućnih instalacija je između 7 i 8 tisuća kuna. Poseban trošak je i atest dimnjaka. To je jedna od obveza koje se moraju ispuniti i stoji oko 2 tisuće kuna, navodi Bunja.
Pretpostavlja se da će u ova tri grada – Zadar, Benkovac i Biograd, koja su obuhvaćena prvom fazom plinofikacije biti do 25 tisuća potrošača.
– Iako, ja mislim da će na kraju taj broj biti i puno veći. Priključak je besplatan prve dvije godine. Te pogodnosti su u funkciji privlačenja što je moguće većeg broja potrošača, da se mi naviknemo na plin kao energent, da se uvjerimo u njegove pogodnosti, kazao je dožupan Bunja dodajući da će, budući da Dalmacija u klimatskom smislu ne zahtijeva toliku potrošnju energije kao kontinent, ako se ne bude uvodilo i hlađenje objekata, distribucija plina u prvo vrijeme zasigurno donositi samo gubitak. Stoga, ističe Bunja, u takav posao može ući samo netko tko je financijski moćan.
Naše sugrađane sigurno zanima uz kakve uvjete i koje dokumente će se moći priključivati na plinovod.
Njemački koncept sigurnosti
– Za pohvalu je činjenica da većina novogradnji imaju riješene sve predradnje vezane za distribuciju plina. Primjerice, takve su nove zgrade na Višnjiku. Zgrade koje, pak, imaju kotlovnice na lož ulje ili mazut, što je vrlo prljava tehnologija, isto se uz određene preinake mogu priključiti na plin. Koliko je meni poznato, za priključak na plin nije potrebna građevinska dozvola kao što je to potrebno za vodovodni priključak i priključak za električnu energiju. Treba biti pažljiv, jer je plin kao energent osjetljiv te instalacije moraju biti izrađene po najvišim standardima. Mi ćemo imati tzv. njemački koncept sigurnosti koji pretpostavlja stroge kontrole i izmjenu svih vitalnih dijelova svakih 8 godina, rekao je Bunja i nastavio:
– Još se ne zna tko će raditi instalacije plinovoda jer je to stvar koncesionara. Svo ulaganje do posljednje kune, sav rizik, preuzima koncesionar. Oni su odgovorni nama kao Županiji koji smo izdali koncesiju i potrošaču. Jako je važno naglasiti da porezni obveznici ne troše niti jednu kunu na projekt plinofikacije. Koncesionar zasigurno neće bacati svoj novac u Zadru, istaknuo je Bunja.
Ugovorne strane suglasno su utvrdile i Gantogram izgradnje distribucijskog sustava koji je priložen Ugovoru i čini njegov sastavni dio.
Prema navedenom vremenskom planu izgraditi će se 388 km visokotlačne, srednjotlačne i niskotlačne plinske mreže za čiju izgradnju se planira uložiti 182 milijuna kuna odnosno 25 milijuna eura. Do kraja 2010. godine planira se završiti projektiranje sustava te do proljeća 2011. godine detaljno planiranje, trasiranje kao i ispitivanje izgrađenih građevina.
Početak gradnje u jesen 2011.
Za jesen 2011. planiran je početak gradnje sustava, a početak rada plinovoda se očekuje u proljeće 2012. godine kada je za očekivati da će prvi kupci na području Zadarske županije biti priključeni na sustav za opskrbu prirodnim plinom.
– Plin bi u kućanstva trebao doći kroz dvije godine, to je ostvarivo. Koncesionar sada započinje sa svim predradnjama uključujući i marketinške, da bi naši građani bili informirani o prednostima plina u odnosu na druge energente i samoj činjenici da ćemo u roku dvije godine imati plin u našim kućanstvima. Dakle, uvjeren sam da bi početkom 2012. godine mogli imati prve priključke. Bitno je da je ishođena sva potrebna dokumentacija. Tvrtka Plinacro d.o.o. mora do naše županije dovesti magistralni plinovod koji će u roku od dvije godine prema današnjoj dinamici rada i planova uistinu doći i do Zadra. Plinacro je već započeo s izvlaštenjima na Ploči i Crnome, gdje dolazi mjerno regulacijska stanica. Usporedno će se raditi i na zadarskom distribucijskom sustavu. Do kraja ove godine već bi se dobar dio cijevi trebao staviti u zemlju, očekuje Bunja.
Zadarska županija treba koristiti sve svoje prirodne prednosti te razvijati i širiti prodajna tržišta, ali samo na osnovu suvremene tehnologije, informatike i prodaje znanja. To upravo ovaj projekt i pruža – mogućnost usvajanja novih tehnologija i razvijanja energetskog sektora županije, novih tržišta te sve većeg rasta društvenog proizvoda i zaposlenosti. Ovaj projekt utjecat će i na poboljšanje života i standarda stanovnika, a važan aspekt ovog projekta je i ekološki, budući da se uvodi novi ekološki čistiji energent te tako znatno smanjuje korištenje fosilnih goriva (lož ulje, nafta) a time i emisiju štetnih plinova u okoliš. Distribucija plina je regulirana djelatnost u Republici Hrvatskoj što znači da koncesionar, osim za Županijom, ima odnos i prema Hrvatskoj regulatornoj agenciji koja određuje cijenu plina i drugih usluga koje koncesionar plina može naplaćivati. Prilikom izgradnje mreže zemnog plina koncesionar će prema svemu sudeći usko surađivati sa Županijom, s jedinicama lokalne samouprave i s građanima, te s medijima budući da je, kako kažu iz Županije, važno senzibilizirati građane kako bi razumjeli da je opskrba plinom nešto što ima smisla i svojih prednosti te da je u cilju tvrtke omogućiti da kupci, građani i tvrtke, dobiju atraktivnu cijenu plina.


Naknada za koncesiju


Koncesionar je obvezan davatelju koncesije Zadarskoj županiji plaćati naknadu za koncesiju, koja se sastoji od stalnog dijela naknade u iznosu od 10 tisuća kuna godišnje, te promjenjiva dijela naknade za koncesiju, koji se određuje u iznosu 0,5 posto od prihoda Koncesionara ostvarenog obavljanjem djelatnosti distribucije plina u prethodnoj godini na području za koje se daje koncesija.




Cijena plina?


Tarifa za distribuciju plina bit će određena sukladno zakonskim i podzakonskim propisima o visini tarifnih stavki u tarifnom sustavu za distribuciju prirodnog plina, a određuje je nadležno tijelo odnosno Hrvatska regulatorna agencija – HERA.
– Cijena kubnog metra plina bi trebala biti u hrvatskom prosjeku. Cijena plina je podložna državnoj regulaciji i u nas i u Europskoj uniji. Kad se izgradi naš distribucijski sustav, velika je vjerojatnost da ćemo već biti članica Europske unije. Prema tome, želim naglasiti da je cijena plina regulirana i ne može biti bilo kakva. No kolika će ona uistinu biti, za sada ne bih znao reći, naglasio je Bunja.