Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sjećanje na veliki dan

Autor: Velimir Brkić

24.01.2010. 23:00
Sjećanje na veliki dan

Foto: Velimir BRKIĆ



Dan sjećanja započeo polaganjem vijenaca na grobove pet poginulih hrvatskih vitezova – Rade Brkića, Damira Vidaića, Denisa Grgurovića, Dragana Modrića i Nediljka Katalinića te tri rano preminula bojovnika Emila Vidaića, Stanka Baričevića i Vladimira Grgurovića
U organizaciji Mjesnog odbora Crno, a pod pokroviteljstvom Grada Zadra, svetom misom zahvalnicom, komemoracijom, prisjećanjem na poginule branitelje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja i na grobovima bez velike pompe i političkih govora u Crnom je jučer poslijepodne i navečer na svečan i osobito dostojanstven način obilježena 17. obljetnica oslobođenja ovog zadarskog prigradskog naselja.
Okupirano, zapaljeno i opljačkano naselje Crno od srbočetničkog agresora oslobođeno je u vojno-redarstvenoj oslobodilačkoj akciji Maslenica 24. siječnja 1993. godine. Bila je to prva veća oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i redarstvenih snaga, u kojoj su hrvatske snage u tri dana oslobodile veći dio zadarskoga zaleđa.
Dan sjećanja započeo je, jučer rano poslijepodne, polaganjem vijenaca na posljednjim ovozemaljskim počivalištima pet poginulih hrvatskih vitezova – Rade Brkića, Damira Vidaića, Denisa Grgurovića, Dragana Modrića i Nediljka Katalinića te tri rano preminulih bojovnika Emila Vidaića, Stanka Baričevića i Vladimira Grgurovića – na mjesnim grobljima u Crnom i Briševu te na Gradskom groblju Zadar.
Nakon svete mise zahvalnice koju je u mjesnoj crkvi Sv. Nikole predvodio župnik don Srećko Petrov, ispred spomen-obilježja u dvorištu Doma kulture, u okruženju obnovljenog crničkog krajolika, nazočnima se vratilo sjećanje na mnoge ljude s kojima su proveli trenutke koji su pisali povijest jedne nove zemlje na obzorju Europe.
– Imali smo ponos, čast i privilegiju braniti Crno, grad Zadar, da časno i pošteno branimo Hrvatsku. Dovoljno je živih i zdravih branitelja ostalo kako bi svjedočili o Domovinskom ratu kao pravednom i oslobodilačkom, u kojem su najbolji sinovi Hrvatske položili svoje živote, podsjetili su crnički branitelji.
Tijekom domjenka i druženja u Domu kulture svi nazočni su mogli razgledati izložbu amaterskih fotografija crničkih branitelja te ratni video-zapis.