Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Turisthotelov Zaton i dalje u vrhu europskog kampinga

Autor: Damir Maričić

24.01.2010. 23:00
Turisthotelov Zaton i dalje u vrhu europskog kampinga


Turishotelovom kampu Zaton preporuke i najveće ocjene daju i njemački ADAC-ov i nizozemski ANWB-ov vodič, a iz ove dvije zemlje primamo gotovo polovicu kampista
Turishotelov kamp Zaton ostaje vrh europskog kampinga s pohvalnim ocjenama u najcjenjenijim tamošnjim vodičima, odnosno, udruženjima. Pregled ocjena hrvatskih kampova u ADAC-ovom i ANWB-ovom vodiču za 2010. dostavio nam je uime Kamping udruženja Hrvatske Adriano Palman, a slikovito govori o jednom od najvažnijih segmenata hrvatske turističke ponude.
Ocjene su dane, odnosno pregled obuhvaća dva najznačajnija tržišta za našu kamping industriju. O tome zorno svjedoče pokazatelji Udruženja.
U 2009. godini, zaključno sa studenim, u hrvatskim kampovima ostvareno je 14.177.124 noćenja (+3,33% u odnosu na prošlogodišnje razdoblje). Njemački su gosti u 2009. ostvarili u kampovima 4,42 milijuna noćenja (+4,48% u odnosu na prošlogodišnje razdoblje, prvi po broju noćenja u kampovima RH), a nizozemski 1,69 milijuna noćenja (treći po broju noćenja u kampovima RH). Navedene brojke dovoljno govore o važnosti navedenih tržišta za našu kamping ponudu.
Uz ključne kamping sajmove
U vremenu smo održavanja dvaju najznačajnijih kamping sajmova baš na tim tržištima, gdje su pohrlili i naši predstavnici kampova, a zajedno s Top Campingom i TZ Zadarske županije posebno su predstavljeni u Stuttgartu. U Utrechtu je završen VAKANTIEBEURS, ključan za nizozemsku kamping industriju, a upravo u nedjelju je okončan i CMTStuttgartu, vjerojatno najveći kamping turistički sajam Europe.
U udruženju su pripremili kratku obradu podataka iz dva vodiča predstavljena na sajmovima: vodič ANWB Campinggids 2 2010., jedan od glavnih kamp vodiča u Nizozemskoj i vodič ADAC Camping Caravaning Fuehrer 2010., doslovno prava „biblija za kampiste” u Njemačkoj i šire.
ADAC
Ove godine ADAC-ov vodič slavi svoj 60. jubilej. Hrvatska je i dalje u uvodnom dijelu prezentirana kao kvalitetna kamp destinacija, s prekrasnom prirodom, koja redovito investira u poboljšanje kvalitete. Inspektori ADAC-a posebno naglašavaju kvalitetu sanitarija u Istri i sjevernoj Dalmaciji.
Kampovi koji i ove godine imaju ADAC-ovu žutu tablu su isti kao i lani: Zaton u Zadru, Kanegra, Stella Maris, Park Umag i Finida u Umagu; Lanterna i Solaris u Poreču; Poljana na Malom Lošinju, Vira na Hvaru i Nevio u Orebiću. Žuta tabla označava izvanredan rezultat, značajno poboljšanje i dobar dojam.
Park Umag i Zaton i ove godine gostima mogu pokazati i prestižnu crvenu tablu, koja označava „SuperPlatz”. Oznaka ADAC-superplatz (super-kamp) daje se kampu koji je tijekom ADAC-ove inspekcije prethodne sezone postigao odličan, upravo „super” rezultat. Oznaku je u 2010. godini zaslužilo samo 80 kampova u Europi.
Ocjene u njemačkom vodiču
Što se tiče ocjena kampova u ADAC-ovom vodiču, pomaci su na nivou Hrvatske neznatni te se u uvodnom tekstu naglašeno povećanje kvalitete ne očituje toliko u ukupnom povećanju broja zvjezdica. Hrvatska je, generalno, još uvijek na jako niskoj razini prosječne ocjene, tj. ispod 2,5 zvjezdice (od maksimuma 5).
Prosječna ocjena hrvatski kampova je skočila s 2,39 na 2,45 ili 2,5 posto. Kampovi u Zadarskoj županiji imaju prosječnu ocjenu 2,38 i ispod su prosječne ocjene kampova u Hrvatskoj. Utješno je što prosječna ocjena povećana za 2,5 posto, u Zadarskoj županiji povećali su svoju ocjenu za 7,7 posto, dakle ulaganja u unapređenja kampova su značajna.
ANWB
U ANWB-ovom kamping vodiču 2010. objavljena su 82 hrvatska kampa. „ANWB preporučuje” oznaku dobili su kampovi: Kovačine (Cres), Konobe i Pila (Punat), Adriatic (Šibenik) te Rio i Zaton (Zadar) .
Nizozemci su, kako znamo, jedna od najizrazitijih kamping nacija na svijetu. U Hrvatsku najčešće i dolaze upravo kamperi. Nizozemski kamping gosti prestižni su gosti najvišeg standarda i omiljeni u svakom kampu.
Vrijedi istaknuti kako je niz ovdašnjih turističkih tvrtki, odnosno tvrtki koje imaju kampove odradilo prethodno navedena dva najznačajnija sajma za naš kamping. Redovito su na predstavljanjima Turisthotel sa Zatonom, Kamp Šimuni s Paga te Soline u sastavu Ilirije. Ove su godine u Stuttgartu bili i predstavnici Kozarice-Pakoštane.
Kamping je u teškoj prošloj turističkoj godini hrvatskom turizmu donio značajno dobre brojke i “skrivio” rast.