Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U isto vrijeme i nakit i umjetnost

Autor: Tomislav Jerak

24.01.2010. 23:00
U isto vrijeme i nakit i umjetnost


U povodu skorašnje Noći muzeja, točnije ovog petka, u zadarskom Muzeju antičkog stakla bit će otvorena izložba unikatnog nakita na kojoj će biti predstavljeni radovi poznate autorice Ines Vlašić i Zadranke Antonije Gospić.
Ines Vlašić u izradi nakita uzima za temelj prošlost, stvarajući svoje oblikovne koncepcije u posve novom, starom smjeru. To se odmah može i zaključiti po nazivima njezinih unikatnih primjeraka, kao što su „Poljubi me”, „Daj pusti me da spavam”, „Nikola kralj”, „Gospodična Luna” i druge. Zaista, uz pomnije, čak i laičko, promatranje tog prekrasnog nakita, ime dobiva smisao i ostavlja osjećaj divljenja. Jer, njezine se nakitne strukture razvijaju na osnovi emotivnih doživljaja i sjećanja prožetih simbolikom i magijom, podliježući iskonskoj funkciji nakita.
Ukrašavanje tijela predstavlja svojevrsan poriv za obilježavanjem, nagon za osobnom afirmacijom i tako daje zasebnu dimenziju izgledu čovjeka. Povodeći se za tom poznatom činjenicom, Ines Vlašić uzima za polaznu točku upravo kićenje. S druge strane, ne zaboravljajući razmišljati kao pravi lovac, njezino djelo karakterizira tajnovita znakovitost postignuta uporabom bronce, a napose srebra, koje ima mistično značenje. Njezina tehnika izrade prvenstveno je zlatarska, no bitna razlika je u njezinom neponovljivom štihu.
Antonija Gospić svoj dar vuče još iz mladih dana, dok se ozbiljnijim oblikovanjem nakita bavi od 2001. godine. Od tada je imala dvije samostalne, te sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske. U oblikovanju nakita koristi široki asortiman repromaterijala, dok će na izložbi u Muzeju antičkog stakla predstaviti nakit od ručno oblikovane žice, stakla te poludragog kamenja. Posebnost uskoro prezentiranoj kolekciji daje nekoliko komada izrađenih od stakla, nastalih u radionici MAS-a, odnosno od stakla od kojeg puhači izrađuju replike antičkih staklenih posuda.
– Početna ideja za izložbu, te suradnju između Ines i mene, proizašla je iz glave Ive Fadića. Od tada gradimo idejni plan, čija će konačnica biti prezentirana ovog petka u prostoru MAS-a. Moram priznati, naporno je sudjelovati u organizaciji ovakvog događaja, iako sam sigurna da će se sav trud isplatiti. Važno je i napomenuti da ovo neće biti još jedna tipična izložba, jer je u cjelokupni program uključena i revija te nastup renomiranih glazbenica Dijane Grubišić na harfi i Tamare Coha na flauti, koje će svojim prilagođenim repertoarom pridonijeti atmosferi ovog događaja. Navedeni program odvijat će se u prizemlju muzeja, dok će na katu posjetitelji moći vidjeti radionicu puhanja stakla, pod vodstvom Bojana Podhraškog i njegova tima, kaže Gospić.