Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zlato za vina iz Krneze i Ostrovice

Autor: Ivan Stagličić

24.01.2010. 23:00
Zlato za vina iz Krneze i Ostrovice

Foto: Adam VIDAS



U kategoriji bijelih vina treće je mjesto zauzeo Srećko Troskot, a drugo i prvo mjesto pripalo je Željku Dobroviću iz Pirovca, čiji se vinogradi nalaze na području Ostrovice. U kategoriji crnih vina treće je mjesto pripalo Marku Bačiću iz Budaka, drugo Branku Arbanasu iz Smilčića, a prvo Milanu Čolaku iz Krneze
Degustacija ravnkotarskih vina, trinaesta po redu, okončana je u subotu u Stankovcima degustacijom i ocjenjivanjem sedamdeset i četiri uzoraka ravnokotarskih vina. Riječ je o otvorenim vinima od kojih je četrdeset bilo crnih te trideset i četiri bijela.
– Cilj ove, već tradicionalne, manifestacije je podizanje kvalitete vina, razvijanje natjecateljskog duha među proizvođačima i popularizacija vina s ovoga područja. Do sada su na tom planu postignuti zapaženi rezultati, što obvezuje da se s degustacijom nastavi i ubuduće, kako bi Stankovci postali prepoznatljivo mjesto okupljanja vinogradara i vinara, ne samo zadarskog, nego i šireg područja, kazao nam je načelnik Općine Željko Baradić.
Okupljanje u Stankovcima, koje je bilo i tema posebne emisije Hrvatskog radija – Radio Zadar, započelo je kod vinograda Mladena Dubravice gdje je tradicionalno obilježen početak sezone rezidbe vinograda i prigodni blagoslov koji je predvodio stankovački župnik fra Marko Nimac, istaknuvši u svojoj molitvenoj poruci da “vina dogodine budu još bolja nego ovogodišnja”.
O načinima i postupcima prigodom rezidbe okupljenima je govorio dipl. ing. Zvonimir Vlatković, iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu i savjetodavnu službu u Benkovcu. U rezidbi se uz domaćina Mladena Dubravicu, okušala i njegova supruga Nataša, načelnik Baradić te brojni gosti i uzvanici.
Napredak dug 13 godina
Nakon toga je u prostorijama Općine Stankovci održana degustacija i ocjenjivanje prijavljenih uzoraka vina, koji su ove godine prikupljani na nov način: stručna je komisija obilazila podrume i uzimala uzorke čime je osigurana izvornost i objektivnost prikupljenih uzoraka i onemogućene zloporabe. Žiri kojemu je predsjedao dipl. ing. Zvonimir Vlatković nije imao lagan posao, a da uz rad bude i veselja, pobrinuo se Šime Lucin, operni pjevač i sommelier koji svake godine iz New Yorka dolazi na degustaciju u Stankovce, otpjevavši “O Sole mio”.
Rezultate ocjenjivanja brojni okupljeni Stankovčani i gosti iz mnogih mjesta Zadarske i Šibensko-kninske županije, saznali u Domu kulture, gdje je cijelog popodneva i kasnije navečer bio organiziran zabavni program. Načelnik Željko Baradić pozdravio je ovom prigodom sve nazočne, a posebno sudionike veličanstvene akcije Maslenica, što je publika popratila pljeskom.
– Hvala svima na potpori, hvala na sudjelovanju, hvala na napretku koji ste učinili u ovih trinaest godina. Ono što vrijedi naglasiti je, kako su kazali ljudi iz struke, da smo naučili toliko da nam vina ne budu loša. Ali da se ne bismo sad osokolili da sve znamo – ne znamo. Tek smo se malo pomaknuli. Moramo i dalje raditi, i dalje učiti, degustirati i okupljati se na ovakvim projektima. Dobro radimo u vinogradu, dobro radimo u početku i u podrumu, ali negdje nastaje kratki spoj, tako kažu stručnjaci. Taj nedostatak još moramo ukloniti da bi nam vina bila puno, puno bolja, zaključio je Baradić, koji je podsjetio i na početke ove manifestacije kada je bilo vina od kojih zaboli glava. Danas je ne samo broj, nego i kvaliteta vina značajno porastao. Obećao je, također daljnju pomoć Općine vinogradarima: kada je riječ o sadnome materijalu i u edukaciji te pri izlasku na tržište.
Iz otvorenih prema buteljiranim vinima
U kategoriji bijelih vina treće je mjesto zauzeo Srećko Troskot, a drugo i prvo mjesto pripalo je Željku Dobroviću iz Pirovca, čiji se vinogradi nalaze na području Ostrovice. U kategoriji crnih vina treće je mjesto pripalo Marku Bačiću iz Budaka, drugo Branku Arbanasu iz Smilčića, a prvo Milanu Čolaku iz Krneze. Svi su nagrađeni plaketama i medaljama, kao i vinarskim priborom koje im je uručio pripadnik specijalnih postrojbi u akciji Maslenica, Željko Župan.
– Pobjednik je dobro biti svugdje. Prošle godine smo bili u Skradinu, ove godine u Stankovcima. Trudimo se, zasad s otvorenim vinima, a od ove godine ćemo ići i s buteljama, kazao je Željko Dobrović, koji ove godine dobiva i markicu za sortna vina.
Drugoplasirani u crnim vinima Branko Arbanas nagradu je osvojio za kupažu od tri sorte: merlot, syrrah i plavina.
– Vinograd je još mlad i tek smo u početcima, ali ovo je svakako veliki poticaj za naprid, kazao je Arbanas kojemu je, također želja buteljirati svoje vino. Pobjednik u crnim vinima Milan Čolak nije uspio stići na dodjelu priznanja u Stankovce.
Veselje i zabava nastavili su se dalje u zimsku noć, a vinsku feštu su svojim posjetom uveličali i saborski zastupnici Nevenka Marinović, Ivo Grbić i Branko Kutija.


Vinarstvo kao put u bolji život


U vinogradu Nataše i Mladena Dubravice, gdje je obilježena rezidba vinograda, uzgajaju se domaće sorte: debit, maraština, babić i plavina.
– To su naše stare, autohtone sorte. Zasad imamo oko tisuću i pol loza, a u pripremi imamo hektar i pol zemljišta, gdje ćemo saditi isključivo babić i maraštinu, kaže Mladen Dubravica, naglasivši da je riječ o zemljištu u glasovitom Velimskom polju.
– Momentalno je zemlja na analizi i gledamo točno koju sortu saditi i kako s njom postupati, što će biti u skoroj budućnosti, ističe Dubravica.
Supruga Nataša, također kaže kako se već dobro snalazi u vinogradu.
– Dosta sam toga naučila i nije mi teško, rekla nam je Nataša koja vjeruje da će se s vinogradarstvom i vinarstvom za ovu obitelj moći postići jedan bolji život.
– Bavimo se poduzetništvom. Imamo radnju, limariju, lakiranje, bavimo se popravkom auta, ali planiramo paralelno vinogradarstvom jer u životu nikad se ne zna koja će grana privagnuti, zaključio je Mladen Dubravica.