Elektromobili da ali uz jednaku cijenu

Slika korisnika admin
Autor: 
elektricni automobil
Budućnost automobila?

Automobilska društvena  mreža, portal Automobilija.net, provela je istraživanje o  spremnosti regionalnog tržišta  na nadolazeće električne automobile. U istraživanju su  sudjelovale 582 osobe, a dobiveni rezultati prikazuju jesu li  kupci spremni na električna vozila, koliko su novaca spremni  dati za njih i što očekuju od  električnih vozila.

Prema rezultatima istraživanja, ugrubo se može reći da je  tržište spremno na električne  automobile prvenstveno zato  što kupci očekuju da će se jeftinije voziti zbog visokih cijena  naftnih derivata, no nisu  spremni izdvojiti znatno veće  novčane iznose u odnosu na  vozila s konvencionalnim pogonom. Isto tako, rezultati pokazuju da je tržište ponajviše  zabrinuto zbog neizgrađene infrastrukture za punjenje baterija električnih vozila i zbog  mogućih poskupljenja električne energije nakon masovne  komercijalizacije električnih  vozila.

Na pitanje "Biste li kupili  električno vozilo?", 55 posto ispitanika odgovorilo je pozitivno, 11 posto ih ne bi nikad  kupilo električno vozilo, a neodlučno ih je 34 posto. Zanimljivo je da bi čak 76 posto  ispitanika izdvojilo najviše  15.000 eura za novo električno  vozilo, a samo ih samo 21 posto  tvrdi da bi dalo do 30.000 eura a  zanemarivih 3 posto ispitanika  je spremno dati više od 30.000  eura za novo električno vozilo.  Nespremnost tržišta za  plaćanje viših cijena vozila samo zbog nove vrste pogona  potvrđuje i pitanje "Jeste li  spremni dati znatno veći iznos  za električno vozilo u odnosu  na vozila s konvencionalnim  pogonima?", na koje je čak 66  posto ispitanika odgovorilo da  nije, dok ih je samo 7 posto  spremno platiti znatno više da  bi se vozili na električnu energiju.

Samo 16 posto ispitanika je  izrazilo spremnost na plaćanje  najma baterije proizvođaču uz  trajnu fiksnu mjesečnu naknadu. Odgovor koji bi trebao zabrinuti proizvođače električnih  vozila vezan je za autonomiju  električnih vozila, jer gotovo 50  posto ispitanika očekuje najmanje 500 kilometara autonomije s jednim punjenjem baterije. Čak 71 posto ispitanika  je zabrinuto zbog neizgrađene  infrastrukture za punjenje baterija električnih vozila, dok ih  je nešto manje, preciznije 62  posto, zabrinuto zbog mogućeg  poskupljenja električne energije u slučaju masovne komercijalizacije električnih vozila.

Kako neke europske zemlje  daju novčane poticaje i porezne  olakšice na kupnju novih električnih vozila, a ni jedna zemlja  naše regije niti ne razmišlja o  tome, 52 posto ispitanika smatra da je to zato što ih država i  na taj način želi dodatno financijski opteretiti, dok ih 32  posto smatra da je to posljedica  nemara. Samo 32 posto ispitanika je zabrinuto zbog naknadne prodaje rabljenog električnog vozila i mogućih velikih  gubitaka vrijednosti, dok je 56  posto ispitanika zabrinuto što  jeftiniji nespecijalizirani auto-servisi nemaju iskustva u popravljanju električnih vozila.

Od nadolazećih električnih i  električno-hibridnih vozila čija  komercijalizacija započinje tijekom 2011. godine, tržište najviše interesa pokazuje za Opel  Amperu koju želi 24 posto ispitanika, a drugi najtraženije  električno vozilo je Volvo C30  Electric koji je osvojio 10 posto  ispitanika, slijede još i Chevrolet Volt za kojeg bi se odlučilo 7  posto te Renault Fluence Z.E.  sa 6,5 posto ispitanika.

Više informacija i sve detalje  provedenog istraživanja može  se pogledati na adresi: http://www.automobilija.net

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno