Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hostel pretvoren u radilište

24.01.2011. 23:00
Hostel pretvoren u radilište


Zbog recesijskih razloga protekla 2010. godina je u ovome najvećem od ukupno pet hrvatskih hostela, završila s rezultatima čak desetak posto slabijima nego godinu ranije


Ova godina je za  zadarski hostel na Puntamici  počela ponešto drugačije, obnoviteljski. Krenulo se, naime, s radovima na sanaciji  pojedinih dijelova hostelskih  paviljona, kako nam je to i  kazala direktorica Omladinskoga hostela Zadar Irena  Batur, napominjući da su  odavno planirali da će podići  standard svojih smještajnih  kapaciteta, ali prije svega ostaloga mora se sanirati vrlo  staro krovište i isto takve unutarnje instalacije. Upravo se i  započelo s tim radovima,  premda, kako napominje Irena Batur, još nisu sigurni koliko će poslova moći napraviti,  s obzirom na ukupnu financijsku situaciju u hostelu i  uopće.
Jer, zbog recesijskih razloga  protekla 2010. godine je u  ovome najvećem od ukupno  pet hrvatskih hostela završila  s rezultatima čak desetak posto slabijima nego godinu ranije. Točnije lani je zadarski  hostel posjetilo oko 27.000  gostiju, a 2009. godine oko  30.000 gostiju. To je velika  razlika, pogotovo zato što je  riječ o hostelu s izrazito niskim smještajnim cijenama,  kakve zapravo i ne mogu donijeti znatniju dobit. Omladinski hostel Zadar posjećuju  gosti doslovno iz cijeloga svijeta, iz Europe i iz najudaljenijih kontinenata, a osim cijena, privlači ih dobra usluga,  kvalitetan smještaj za takvu  vrstu turizma, kao i sam grad  Zadar.
Inače, poznato je da ovaj  hostel sa 308 kreveta u četverokrevetnim i šesterokrevetnim sobama i s kompletnim uslužnim sadržajima kakvi su potrebni jednome hostelu, uspješno posluje, a sve  te goste opslužuje manje od  deset zaposlenih te još toliko  tijekom ljetne sezone.
Smještaj je tamo paviljonskoga tipa, a u cijeloj toj  ponudi djeluje i jedan moderni paviljon visoke hostelske kategorije sa stotinjak  kreveta, u grijanim sobama i  sobnim sanitarijama (ostale  sobe imaju zajedničke), tako  da može poslovati tijekom cijele godine. U planu je  uređenje još jednoga takvoga  paviljona, ali je još sasvim  otvoreno pitanje hoće li to biti  ove ili neke sljedeće godine.