Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Autor: Marija Ćurko

24.01.2009. 23:00
Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Foto: Filip BRALA



Ekumensku večernju molitvu je predvodio mons. Ivan Mustać, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, a propovijedao o. Petar Jovanović, paroh crkve Sv. Ilije u Zadru. Večernju je pjevao Katedralni zbor Sv. Stošije i zbor župe Srca Isusova uz sudjelovanje puka


Od 18. do 25. siječnja u cijelom svijetu održavala se tradicionalna Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Jedinstvo Kristove Crkve ubraja se među temeljne molitvene nakane kršćana i svih kršćanskih Crkava. Ovogodišnja molitvena osmina odvijala se u Godini svetog Pavla, velikog apostola kršćanstva, pod molitvenim geslom: “Da budu kao jedno u tvojoj ruci!” (Ez 37, 17). U Zadru se već više godina održavaju ekumenski molitveni susreti. Ekumenska večernja molitva Zadarske nadbiskupije i Pravoslavne crkvene općine Sv. Ilije u Zadru održana je u crkvi Presvetog Srca Isusova.
Brojni vjernici svojim sudjelovanjem i molitvom ispunjavaju zapovijed samog Krista koji je prvi molio Oca za svoje učenike “Da svi budu jedno” (Iv 17, 11). Ekumensku večernju molitvu je predvodio mons. Ivan Mustać, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, a propovijedao o. Petar Jovanović, paroh crkve Sv. Ilije u Zadru. Večernju je pjevao Katedralni zbor Sv. Stošije i zbor župe Srca Isusova uz sudjelovanje puka. 
Fra Veselko Grubišić, župnik župe Srca Isusova uvodno je kazao kako je ovaj skup prigodom ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana jedan “kamenčić” u mozaiku procesa zbližavanja. Stoga je i ova molitva, kao i sve naše molitve doprinos “velikom mozaiku” lika Isusa Krista koji je jedini alfa i omega te isti jučer, danas i sutra.    – Ekumenizam je dugotrajan proces, ali nužan, jer je isti Krist koji je želio da se njegovi učenici ujedine, rekao je fra Veselko Grubišić te pozvao na nasljedovanje puta Isusa Krista koji je sam put, istina i život.
O. Petar Jovanović je na početku propovijedi govorio o životu i poslanju apostola Pavla u ovoj godini jubileja 2000 godina njegova rođenja. Apostol Pavao je pisao poslanice Crkvama “u kojima ih je hrabrio, tješio, pozivao na međusobnu solidarnost i slogu, korio ih za njihove grijehe i propuste, upozoravao na sud Božji i poticao na obraćenje.” Propovjednik je potaknuo na vjerodostojno življenje Božjeg poziva i poruka Njegove Riječi, a to se ostvaruje istinskim poznavanjem onoga što nam Crkva otkriva i prenosi. 
 U zaključku propovijedi naglašena je potreba neprestane molitve i pokajanja, kako bi se ostvarivalo trajno zajedništvo s Bogom, u svetosti i čistoći srca, ispunjenog Kristom, te zahvalnosti za darove Božjeg milosrđa. Tada će naše slavljenje Boga, molitve, žrtve i cij
 Mons. Mustać u svojim je riječima pozvao na davanje doprinosa svih kršćana, koji, kako je naveo, trebaju biti jedan znak današnjem svijetu.