Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Slika korisnika admin
Filip BRALA
Zajednička molitva u crkvi sv. Frane

Večeras je u crkvi Sv. Frane u Zadru održana Ekumenska večernja molitva Zadarske nadbiskupije i Pravoslavne crkvene općine svetog Ilije u Zadru. Naime, od 18. do 25. siječnja svake godine održava se u cijelom svijetu tradicionalna Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Jedna od temeljnih molitvenih nakana i želja svih kršćanskih Crkava je jedinstvo Kristove Crkve.

Temeljni biblijski tekst ovogodišnje svjetske Molitvene osmine za jedinstvo kršćana je: "Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama". To jest, Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana ove godine održana je na temu iz Djela Apostolskih: "Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama".

U Zadru se već više godina održavaju ekumenski molitveni susreti s pravoslavnom kršćanskom braćom. Vjernici su svojim sudjelovanjem na ovakvim susretima ujedinjeni u molitvi za jedinstvo i zajedništvo, kao što je Krist prvi molio Oca za svoje učenike: "Da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao".

- Molitve Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2011. godine pripremili su kršćani iz Jeruzalema. Ova je tema poziv na povratak počecima prve Crkve u Jeruzalemu; poziv na nadahnuće i obnovu, vraćanje bitnostima vjere; poziv je na prisjećanje na vremena kad je Crkva još bila jedna. Unutar ove teme predstavljaju nam se četiri elementa koji su bili obilježja rane kršćanske zajednice, no koji su također bitni za život kršćanske zajednice gdjegod bila. Kao prvo, apostoli su prenosili Riječ. Drugo, zajedništvo (koinonia) je bilo važno obilježje ranih vjernika kadgod su se sastajali. Treće obilježje rane Crkve bila je euharistija ("lomljenje kruha"), spomen Novog Saveza kojeg je Isus donio svojom mukom, smrću i uskrsnućem. Četvrti je vid postojana molitva. Ova su četiri elementa stupovi života Crkve i njenog jedinstva.

Prošlogodišnja Ekumenska večernja molitva Zadarske nadbiskupije i Pravoslavne crkvene općine svetog Ilije u Zadru održana je u pravoslavnoj crkvi Sv. Ilije, proroka u Zadru, a godinu prije u crkvi Presvetog Srca Isusova na Voštarnici.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno