Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

MUP i DORH pogriješili u slučaju Purda

24.01.2011. 23:00
MUP i DORH pogriješili  u slučaju Purda


U slučaju branitelja Tihomira Purde napravljena je greška jer nadležni hrvatski organi, MUP i  DORH nisu ranije provjerili  navode iz tjeralice protiv tog i  ostalih branitelja koje Srbija  tereti za ratne zločine, ocijenio je jučer predsjednik RH  Ivo Josipović.
– Pogreška je definitivno napravljena. Prvi dan kada se  tjeralica pojavila, policija i  pravosuđe trebali su reagirati,  trebalo je provjeriti navode iz  nje i ovakvi problemi se danas  ne bi događali – istaknuo je  Josipović u jučerašnjoj emisiji  Hrvatskog radija “S predsjednikom na kavu”, odgovarajući na brojna pitanja  slušatelja o sudbini Tihomira  Purde.
Josipović je istaknuo i kako  smatra da bi sada, kada je  Ministarstvo pravosuđa dobilo popis od 33 osobe koje  Srbija tereti za ratne zločine,  trebalo pristupiti provjeri tih  navoda i skidanju tereta s onih  koji su lažno optuženi.
– Onim ljudima koji nisu  ništa zgriješili treba olakšati, a  ne ih držati u stalnoj neizvjesnosti godinama. Samim  pokretanjem istražnih postupaka i eventualnim utvrđivanjem činjenica o tome da nema osnova za kazneni progon,  i ti bi ljudi bili obavješteni da  su na tjeralicama – objasnio je  Josipović.
U ovom trenutku, ocijenio  je, Hrvatska više nema mehanizama na koji bi mogla zaštiti  Tihomira Purdu.
– Ako BiH procijeni da su  ispunjeni uvjeti, on će vjerojatno biti izručen Srbiji.  Ako pravosuđe tamo ocijeni  da nema dokaza, biti će oslobođen – kazao je Josipović  izražavajući uvjerenje kako će  srbijansko pravosuđe uvažiti  dokaze koje je prikupila hrvatska strana a koji govore u  prilog tome da je Purda nevin.  Primjetio je i kako su besmislene srbijanske optužbe  protiv dijela hrvatskih branitelja za rušenje ustavno-pravnog poretka Jugoslavije.
– Bilo je sasvim notorno da  se država tada već bila raspala  i da se Hrvatska branila od  agresije – zaključio je Josipović.
Predsjednik RH još jednom  je opovrgnuo navode ministra  branitelja Tomislava Ivića da  uhićenje Purde ima veze s  objavom nepotpunog registra  branitelja.
– Aposlutno nema  uzročno-posljedične veze između ta dva događaja, potjernice imamo od prije tri  godine, a registar je objavljen prije par mjeseci – istaknuo je Josipović.
Komentirajući slučaj  “Thompson” Josipović je kazao kako je stvar policije i  DORH-a da istraže je li bilo  kaznenog djela u navodnom  plaćanju 500 tisuća eura pjevaču od strane bivšeg premijera Sanadera, te da tu treba vidjeti je li plaćen porez.  No, Josipović se ponovo  požalio na loše efekte curenja  informacija iz aktualnih istraga.
– Neki put sam iznenađen  koliko detalja izlazi iz istraga, a to baš nije faza postupka o kojoj bi trebalo čitati kao iz otvorene knjige.  Informacije cure, i ne bi bilo  dobro da cure iz redova policije i DORH-a. To može biti  atraktivno za medije i čitatelje, ali sigurno otežava istrage i utjecat će da se teže  ostvaruju kazneni postupci –  upozorio je Josipović.