Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pedijatri i ginekolozi s e-receptima u veljači

24.01.2011. 23:00
Pedijatri i ginekolozi s e-receptima u veljači


Dr. Silvana Bakmaz smatra da su e-recepti primjereniji za ordinacije obiteljske medicine gdje je velik broj kroničnih bolesnika koji mogu telefonski naručiti recepte. Pedijatri, s druge strane, imaju mali broj kroničnih pacijenata i pitanje je, kaže dr. Bakmaz, kako bi ovaj sustav funkcionirao u njihovu slučaju


Iako su ordinacije obiteljske medicine ovih dana započele s primjenom e-recepata, zbog čega više nema potrebe za izdavanjem papirnatih recepata, mnogi pacijenti ostaju iznenađeni kad prilikom posjeta pedijatru ili ginekologu dobiju papirnati recept ili uputnicu.
Naime, ni pedijatri ni ginekolozi još uvijek nisu u sustavu e-recepata.
 – Ni jedan pedijatar na razini cijele Hrvatske još nije u sustavu e-recepata, a zbog čega je tako ne znamo jer nemamo informacija. Nitko nam nije rekao zašto još nismo u tom sustavu niti imamo informacije kada ćemo biti u tom sustavu. Bilo je nekih naznaka da bismo do ljeta mogli ući u sustav e-recepata, rekao je pedijatar Željko Čakarun. On smatra da je uvođenje sustava e-recepata dobro jer će na taj način biti manje papirologije. Ipak, ističe da bi za kvalitetno provođenje posla pedijatra sustav e-recepata, odnosno informatička podrška morala raditi bez pogreške, odnosno bez usporavanja, blokada ili pada sustava. Naime, pedijatri imaju mnogo pacijenata i svako zastajanje u poslu i u slanju recepata značilo bi povećanje gužvi, umjesto njihova smanjenja.
Njegova kolegica Silvana Bakmaz smatra da su e-recepti primjereniji za ordinacije obiteljske medicine gdje je velik broj kroničnih bolesnika koji mogu telefonski naručiti recepte. Pedijatri, s druge strane, imaju mali broj kroničnih pacijenata i pitanje je, kaže dr. Bakmaz, kako bi ovaj sustav funkcionirao u njihovu slučaju.
Ni liječnici ginekolozi još nisu ušli u elektronički sustav. Ginekolog Petar Lozo rekao nam je da bi i ginekolozi trebali ući u sustav e-recepata, ali još nisu obaviješteni kada će to biti.
 – Liječnički timovi spremni su za ulazak u sustav e-recepata, ali u centrali sustava još nije spreman program za liječnike ginekologe. Timovi čekaju da sustav proradi pa će se onda uključiti, a kad bi to trebalo biti, ne znam. Neslužbeno su nam rekli da bi naš ulazak u sustav trebao biti u veljači, ali službenih informacija još nemamo, rekao je Lozo, dodavši da liječnici spremno čekaju kad će ih uvesti u sustav.