Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Problem se trebao riješiti u školi, a ne u policiji

24.01.2011. 23:00
Problem se trebao riješiti u školi, a ne u policiji


– Vaša djeca jesu oštećena i ja sam toga svjedok, jer su mi se iz sata u sat djeca žalila da ih profesorica Knežević vrijeđa, isticala je profesorica Paleka Martinović, no roditelji su podržali postupke profesorice Knežević, ističući kako svatko ima svoje odgojne mjere i kako su djeca zadovoljna radom svoje razrednice


Nakon što se prije  nekoliko dana u medijima pojavila priča o zadarskoj profesorici povijesti u Strukovnoj  školi Vice Vlatkovića, Milki  Knežević, protiv koje je  Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo istragu zbog  sumnje da je krivotvorila ocjene u školskom dnevniku,  jučer je u toj školi održan  sastanak koji je sazvao ravnatelj Strukovne škole Vice  Vlatković Tihomir Tomčić. Na  sastanku su nazočili svi roditelji učenika 2.b razreda,  Željko Batur, predsjednik  Školskog odbora, Zvonko Jurin, sindikalni povjerenik,  Snježana Grginović, pedagoginja, Siniša Pavlinović, predstavnik Vijeća roditelja te profesorica Milka Knežević i Senka Paleka Martinović, profesorica hrvatskog jezika koja je  kolegicu s 39 godina radnog  staža i prijavila zadarskom  ODO-u, a koja je, nedugo nakon početka rasprave, demonstrativno napustila sastanak.
Kazna za neposluh?
 Riječ je, naime, o incidentu  koji se dogodio prije više od  mjesec dana kada je profesorica Knežević, razrednica  2.b razreda, smjera drvodjelni  tehničar i dizajner, s podijeljenih 50 jedinica i 120 neopravdanih sati kaznila sve  učenike svog razreda za neposluh. Nakon što je ravnatelj  škole zatražio da se te ocjene  ponište, Knežević je učenike  ponovno ispitivala i prethodno podijeljene jedinice prepravila u pozitivne ocjene,  ovisno o znanju pojedinog  učenika. Shvativši da je riječ o  teškom kaznenom djelu, profesorica Paleka Martinović,  kolegicu je izvrgnula sudu  pravde.
Na jučerašnjem sastanku  okupljenima se najprije obratio Tomčić, iznijevši najprije  kronologiju cijelog događaja,  kako bi, kako je kazao, ispravio dosadašnje navode u  medijima da ravnatelj u ovom  slučaju nije napravio ništa.
Krim policija u školi
– Kada me profesorica Paleka Martinović obavijestila o  događaju ja sam odmah posjetio učenike i pitao ih o  tome, a nakon toga pozvao  sam predstavnika Vijeća roditelja, koji je, kao i učenici,  potvrdio što se dogodilo. Potvrdili su i to da je profesorica  Knežević, sutradan nakon što  je učenicima podijelila jedinice i neopravdane održala  roditeljski sastanak. Ja sam  tada pismeno naložio profesorici Knežević da te ocjene,  koje nisu upisane prema pravilniku o ocjenjivanju, budu  poništene. Ona je to i učinila,  ponovno ih je ispitivala i podijelila im pozitivne ocjene. U  tom je trenutku cijela priča  bila gotova, “spornih” ocjena  više nije bilo, a ni nezadovoljnih roditelja ni učenika,  kazao je Tomčić, istaknuvši  kako se nakon gotovo mjesec i  pol dana u školi pojavila krim  policija i to nakon prijave profesorice Paleke Martinović.
No, kako je kazao Tomčić,  ni tu priča nije završila jer ga je  isto to popodne telefonski  kontaktiralo nekoliko roditelja učenika 2.b razreda  izražavajući nezadovoljstvo  zbog toga jer je profesorica  Paleka Martinović od njihove  djece navodno tražila da pod  kaznenom odgovornošću podnesu izjave protiv profesorice Knežević.
– Tada sam pozvao predsjednika Školskog odbora,  sindikalnog povjerenika i pedagoginju i zajedno s njima  razgovarao s djecom, koja su  potvrdila riječi roditelja. Kada  sam sve to prenio profesorici  Paleki Martinović, ona mi je  rekla kako više ne želi u tom  razredu, 2.b, predavati. S obzirom da su želju za tim izrazili  i učenici, tako je i odlučeno.  Nakon toga sam održao još  jedan sastanak s roditeljima  na koje nisam pozvao ni profesoricu Knežević niti profesoricu Paleku, upravo zato da  bih dobio jednu objektivnu  sliku, kazao je Tomčić, istaknuvši kako je sve ono što se  protekle dane pojavljivalo u  medijima potpuno nepotrebno i za školu nepovoljno.
Roditelji podržavaju  profesoricu Knežević
– Istina je da je došlo do  propusta, ali ono što želim, i s  čim su se na današnjem nastavničkom vijeću složili svi  profesori jest da se ovakve  stvari rješavaju dijalogom  unutar školske institucije, kazao je Tomčić, a s tim se složio  i Pavlinović, kojeg su podržali  i svi ostali roditelji, ističući  kako ovakav događaj nikako  nije smio završiti u javnosti i  kako su njihova djeca  oštećena jer, kako tvrde, ovo  nije stvar škole i učenika nego  privatnih svađa dviju profesorica.
Prisutnima se potom obratila i profesorica Paleka Martinović, ističući kako je zaštita  učenika bila sva njezina namjera, ističući kako učenici konstantno trpe vrijeđanja od  strane profesorice Knežević,  kojoj se moralo stati u kraj.
– Vaša djeca jesu oštećena i  ja sam toga svjedok jer su mi  se iz sata u sat djeca žalila da  ih profesorica Knežević vrijeđa. Ja sam im savjetovala da  to kažu ravnatelju, a oni su mi  rekli da se boje, a sigurna sam  da su to govorili i drugim profesorima. Ovo posljednje što  je napravila, prepravljanja ocjena u dnevniku, je teško kazneno djelo i ja sam to konačno  morala prijaviti, isticala je  profesorica Paleka Martinović, no roditelji su, podržavši  postupke profesorice  Knežević, isticali kako svatko  ima svoje odgojne mjere i kako su djeca zadovoljna s radom svoje razrednica te da je  kazneno djelo to na što je ona  nagovarala učenike te ih iskoristila u svoju privatnu  tužbu.
No, takve izjave profesorica  Paleka Martinović je kazala  kako nema što reći roditeljima  koji podržavaju takvo ponašanje osoba kojima povjeravaju svoju djecu i tada napustila sastanak.
Roditelji su svu svoju podršku uputili razrednici 2.b i  ravnatelju škole te izrazili  želju da na bilo koji način  zaštite profesoricu, ističući kako je njima najbitnije da su  njihova djeca s njezinim pristupom zadovoljna, jer potiče  ih i motivira na rad.