Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Smotra mladih likovnih stvaralaca

24.01.2011. 23:00
Smotra mladih likovnih stvaralaca


Rekla bih da same broj radova ne govori mnogo o kvaliteti izloženog, ali izbor gotovo svih pristiglih radova govori o potrebi kontinuiranog izlaganja i predstavljanja mladih likovnih stvaralaca. Moram pritom spomenuti da nam i sam prostor diktira količinu izloženih radova, kazala je Natali Miletić


U Gimnaziji Jurja Barakovića danas je upriličeno svečano otvaranje 16. izložbe likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola Zadarske županije, koja će u Galeriji “Gaudeamus” biti otvorena do 11. veljače. Na današnjem otvorenju izložbe okupili su se svi nagrađeni učenici, njihovi mentori i roditelji te ravnatelji zadarskih osnovnih i srednjih škola, a okupljenima se obratio Ranko Artuković, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića.
– Na ovogodišnju županijsku smotru likovnog stvaralaštva prijavile su se 22 osnovne škole i sedam srednjih škola. Ovom prilikom čestitam svim nagrađenim učenicima, kao i svima koji su na ovu izložbu prijavili svoje radove. Čestitam i svim mentorima i likovnim pedagozima sa željom da i dalje usmjeravaju ove mlade ljude, kazao je Artuković najavivši potom bogat glazbeni program kojeg je pripremila profesorica Blanša Miletić.
Tako su uz mješoviti pjevački zbor Gimnazije Jurja Barakovića nastupili Ivan Andrijević na klarinetu uz pratnju Laure Nižić na klaviru, a izveli su “Blue skies” Irvina Berlina. Pjesmu “Tempera” Zlatana Stipišića Gibonnija otpjevala je Ema Živković uz pratnju Luke Stipanova na gitari, dok je pjesmu Branka Starca “We move the world” mješoviti zbor izveo uz pratnju solista Ivana Andrijevića na klarinetu i Josipe Jurinec na klaviru. Nakon glazbenog dijela obratila se i Natali Miletić, u ime Prosudbenog povjerenstva i Organizacijskog odbora, koja je učenicima uručila nagrade, a potom i izložbu proglasila otvorenom.
– Rekla bih da sami broj radova ne govori mnogo o kvaliteti izloženog, ali izbor gotovo svih pristiglih radova govori o potrebi kontinuiranog izlaganja i predstavljanja mladih likovnih stvaralaca. Moram pritom spomenuti da nam i sam prostor diktira količinu izloženih radova, kazala je Miletić, naglasivši kako su, slijedeći kriterije kvalitete i čistoće u izvedbi djela, dodijelili po tri jednakopravne nagrade u dvije kategorije.
Tako je u kategoriji osnovnih škola nagrađen Stipe Ramić, učenik 3. razreda OŠ Starigrad, čijoj je mentorici, profesorici Radojki Milovac, također uručen prigodni dar. U istoj je kategoriji nagrađen i Mario Vranković, učenik 5. razreda OŠ Juraj Baraković u Ražancu, čija je mentorica profesorica Emina Mijetović, a nagrađena je i Anđela Lukin, učenica 8. razreda OŠ Smiljevac, zajedno s mentoricom, profesoricom Biljanom Jelenković.
U kategoriji srednjih škola nagrađena je Bernarda Đurić, polaznica likovne radionice Srednjoškolskog đačkog doma, čija je mentorica profesorica Elis Lukić Lorencin, zatim Barbara Bilić, učenica 3. razreda Prirodoslovno-grafičke škole, čija je mentorica Martina Perić te Anamarija Jurišić, učenica 4. razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna s profesorom Borisom Lukićem.