Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zemljište u zakup na dvadeset godina

24.01.2011. 23:00
Zemljište u zakup na dvadeset godina


Kriterije za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta, kao i cijenu odredilo je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a gradska uprava provodi natječaj. Nakon provedenog natječaja sva će se dokumentacija dostaviti ministarstvu i nakon toga će se provesti daljnji postupak do potpisivanja ugovora o zakupu, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić


Na temelju odluke  Gradskog vijeća Paga od 16.  listopada 2010. godine, Grad  Pag je raspisao natječaj za davanje u zakup poljoprivrednog  zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske kojim je obuhvaćeno 2.267 hektara oranica,  pašnjaka i vinograda na području katastarskih općina Dinjiška, Kolan, Pag i Povljana.  Raspisivanjem natječaja privodi se kraju Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem na kojem se radilo tri  godine. Zemljište se daje u  zakup na dvadeset godina po  početnoj cijeni od 200 kuna po  hektaru za pašnjake i 400 kuna  po hektaru za oranice i vinograde.
 – Kriterije za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta, kao i cijenu odredilo je  Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a  gradska uprava provodi natječaj. Nakon provedenog natječaja sva će se dokumentacija  dostaviti Ministarstvu i nakon  toga će se provesti daljnji postupak do potpisivanja ugovora o zakupu, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Pravo na zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu  Republike Hrvatske imaju nositelji obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, pravne  osobe registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti  te fizičke i pravne osobe koje  se namjeravaju baviti poljoprivrednom proizvodnjom.  Uz te opće uvjete u natječaju  je naveden i niz posebnih uvjeta koji će se koristiti u  slučaju ako se za isto zemljište  javi više osoba. U takvim  slučajevima prvenstvo imaju  fizičke i pravne osobe koje su  već u posjedu zemljišta koje se  daje u zakup, ako pri tome  redovito podmiruju obaveze  prema Gradu i državi i branitelji. Sudionici natječaja moraju priložiti ponudu s točno  navedenim zemljištem koje  žele uzeti u zakup, moraju ponuditi cijenu zakupa te priložiti gospodarski program.
Po završetku natječaja  Gradsko vijeće će utvrditi najpovoljnije ponuđače, a odluka  o najpovoljnijim ponuđačima  će se dostaviti Ministarstvu  poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja koje daje suglasnost.
Nakon dobivanja suglasnosti Ministarstva, nacrti ugovora o zakupu dostavit će se  Županijskom državnom odvjetništvu koje treba dati svoje  mišljenje.
Postupak davanja u zakup  poljoprivrednog zemljišta završit će potpisivanjem ugovora  o zakupu između Grada Paga,  zastupanog po gradonačelniku i najpovoljnijeg ponuđača.  Na natječaj će se, kako se  očekuje, u najvećem broju javiti ovčari koji žele povećati  svoja stada i maslinari.