U restoranu Pet bunara održana je druga “Večer talijanske kuhinje” – gastronomsko druženje u cilju promocije talijanske kuhinje u sklopu oplemenjivanja zadarske gastronomske ponude.
Večer je otvorila predsjednica Zajednice Talijana Zadar Rina Villani:
– Dragi gosti, dragi prijatelji, drago mi je da smo se ovdje okupili, da ćemo svi zajedno degustirati talijanska jela što dakako ne bi bilo moguće bez Vlade koji nam je izašao u susret, naglasila je Rina. Okupljenima se obratio i Vlado, zahvalivši im se na dolasku, a nekoliko riječi uzvanicima uputili su i Darko Dujela, vlasnik uljare “Dujela” čija su se ulja degustirala, prof. Velimir Žigo koji je recitirao nekoliko pjesama na hrvatskom i talijanskom jeziku te naravno glavna kuharica večeri Beatrice Di Lallo.
Beatrice Di Lallo je zajedno sa suprugom, također kuharom Darkom Bukaricom, bila zadužena za sastavljanje menija. U pripremanju jela pomogao im je i Mario Arbanas, glavni kuhar Pet bunara. Kako bi što bolje okupljenima približili talijansku kuhinju spomenuti su majstori kuhanja osmislili meni od pet slijedova uz neizostavno hladno predjelo i nekoliko deserta.
Večera je počela degustacijom različitih suhomesnatih proizvoda iz različitih talijanskih pokrajina nakon čega je uslijedila poznata Mariova hobotnica sa čičvardom te talijanske tjestenine: domaći ravioli s tikvicama, lazanje Vigilia, domaća tjestenina sa srdelama, domaći rezanci s pilećim iznutricama te pene u napuljskom umaku. Za desert su servirane dvije čuvene delicije Pet bunara, torte Šinjorina Smokva i Šinjorina Maraška. Da sladokusci dođu na svoje pobrinuo se i Dubravko Vitlov, nakon dugog niza godina pauze novi zadarski proizvođač čokolade i pralina sa svojim čokoladnim asortimanom. Pila su se crna vina PrimeLune, vinara i enologa Flavia Di Giovanpietra (vinarija Ferruccio) iz regije Abruzzo te bijeli Trebbiano Toscano vinara Zlatka Kaštelanca iz Polače. Beatrice Di Lallo i Darko Bukarica vode vlastiti restoran u Istanbulu te žive na relaciji Italija-Turska. Kuharstvom se bave više od 15 godina, a u Zadar su došli kako bi se upoznali sa zadarskim gastro potencijalima. Njihova radna filozofija je “slow-food” gastronomska koncepcija, a kako je upravo restoran Pet bunara prošli tjedan dobio laskavo svjetsko priznanje za promicanje “slow-food” gastronomije njihovo je sudjelovanje na drugoj zadarskoj večeri promocije talijanske kuhinje upravo u ovom restoranu bilo i tim veći profesionalni izazov. Vizija talijanske kuhinje u Zadru stara je, no nažalost najčešće se ne bazira na kvaliteti pa je ova večer, što je i bila intencija Zajednice Talijana Zadar, bila dobra prilika da se to stanje promijeni. U okviru večeri predstavljen je i novi broj informativnog časopisa Zajednice Talijana Zadar – La cicala zaratina (Zadarski cvrčak).
najnovije
najčitanije
Županija
DARIVANJE KRVI
Čak 60 uspješno odrađenih darivanja krvi i 1.800 eura donacije za obrovačku obitelj Marinković
Nogomet
BIVŠI NAPADAČ
Mijatović: Real treba produžiti ugovor Modriću na godinu dana
Hrvatska
NEZADOVOLJSTVO RASTE
Glasači Domovinskog pokreta negoduju na društvenim mrežama: “Samo pregovaranje s HDZ-om je izdaja”
Nogomet
16. kolo
Preokret pionirki Donata, slavile i kadetkinje
Nogomet
NOGOMET
Abecedini kadeti pobijedili Solin
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Zadar
velika promjena
NOVI KONCEPT Od sljedeće godine uvodi se devetogodišnje obrazovanje. Evo kako će funkcionirati
Rukomet
bliži se kraj sezone
Dvije generacije Zadrana potvrdile titulu prvaka Dalmacije
Crna Kronika
NAPAD