Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Mentalno bolesni sin sjekirom zatukao oca na spavanju

24.01.2012. 23:00
Mentalno bolesni sin sjekirom zatukao oca na spavanju


Psihijatrijski liječeni 41-godišnjak i dvostruki ubojica svog je oca izmasakrirao na kauču u dnevnom boravku njihove obiteljske kuće u Pridrazi gdje su povremeno dolazili iz Splita. Očevidaca nije bilo, pa se o motivu tek nagađa
Dvostruki ubojica i liječeni psihijatrijski bolesnik (41) iz Pridrage u srijedu oko jedan sat iza ponoći sjekirom je izmasakrirao svog 62-godišnjeg oca Stanka Č. u obiteljskoj kući u pridraškom zaseoku Strana. Muškarac je, kako neslužbeno doznajemo, oca zatukao na kauču dok je spavao, a s obzirom na to da očevidaca nije bilo, o motivu se tek nagađa.
Policiju su o brutalnom ubojstvu obavijestili djelatnici Centra 112 nakon čega se u obiteljsku katnicu, gdje su otac i sin povremeno boravili, uputila ekipa za očevid. – Dosadašnjim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 41-godišnjak u dnevnoj sobi u kući, sjekirom napao oca i izudarao ga po glavi. Nanio mu je smrtonosne ozljede, nakon čega je sam telefonom prijavio događaj – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik Policijske uprave zadarske, napominjući kako je očevidom na mjestu događaja rukovodio zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Zadru.
Ovaj nemili događaj šokirao je mještane Pridrage, a kako se odigrao u sitnim noćnim satima, nitko ništa nije čuo, niti naslutio iz ponašanja oca i sina prethodnog dana.
Susjedi za zločin doznali od policije
– Ne znam što se točno dogodilo. Spavao sam i ništa nisam čuo. Oko jedan sat probudio me lavež mojih pasa pa sam kroz prozor zavirio da vidim što im je. Vidio sam policiju ispred kuće mog rođaka Stanka i od njih doznao da je on ubijen, i da sumnjaju da ga je sin ubio – rekao je Mladen Č., prvi susjed i rođak ubijenog. Dodao je kako je s obojicom bio u dobrim odnosima, no da su oni samo povremeno dolazili u Pridragu iz Splita gdje su inače od 90-tih godina živjeli. Znao je, kaže, da njegov 41-godišnji rođak ima psihičkih problema otkako je sudjelovao u Domovinskom ratu, a napomenuo je da se pričalo po mjestu i kako se liječio u Zagrebu nakon “problema” s policijom u Splitu krajem 90-tih.
Ni Mile Č., čiju kuću dijeli samo dvorišni zid od kuće u kojoj se noć ranije odigrao stravični zločin, ništa nije čuo, a za ubojstvo je doznao susjed Mladen Č.
– Pred jutro, oko četiri, pet sati, čuo sam kako mi netko kuca na prozor. Bio je to Mladen. Bio je ozbiljan, sav nekako u strahu. Pitao sam ga što se dogodilo, a on mi je odgovorio “nije dobro” – prisjećao se Mile Č. napomenuvši da je oca i sina vidio prethodni dan pred sumrak, nakon što su se vratili iz Zadra. Sve je, kaže, izgledalo uobičajeno, a tijekom večeri iz “kuće strave” nije se čulo baš ništa što bi dalo iti naslutiti na svađu i kasniji stravičan obračun sina s ocem. Mile Č. je napomenuo i kako je cijela obitelj u Pridrazi boravila tijekom tri ljetna mjeseca prošle godine i da je tada 41-godišnjak imao djevojku.
– Viđao sam ga skoro svaki dan. S tom je curom odlazio na kupanje, navečer bi isto odlazili negdje. Uvijek se lijepo javljao i sve je, kaže, izgledalo normalno kod njih.
Za dvostruko ubojstvo nije odgovarao
Iako boravište ima prijavljeno na zagrebačkoj adresi, 41-godišnji je ubojicaživio u Splitu s roditeljima, nije bio oženjen, niti je imao djece. Zbog psihičkih tegoba u nekoliko je navrata liječen na splitskoj Psihijatriji, a zbog ranjavanja jedne osobe i potom ubojstva dvaju muškaraca u svojim 30-tim godinama bio je smješten u Centar za forenzičnu psihijatriju Vrapče kraj Zagreba.
Muškarac je najprije u splitskom kafiću Shark u veljači 1998. godine u potkoljenicu šest milimetarskim “makarovim” propucao Marija Z., da bi deset mjeseci kasnije istim pištoljem ubio dilere Roberta Š. i Dalibora S. “jer su mu bratu prodavali heroin”. Zanimljivo je kako je tada ubojicu vještačila cijela ekipa splitskih neuropsihijatara i raspravljala o njegovu duševnom stanju, da bi sve rezultiralo zaključkom kako je dvostruko ubojstvo počinio kao smanjeno ubrojiva osoba. Optuženi je, po mišljenju psihijatara, imao duševne smetnje trajnog karaktera, iako se jedan od triju vještaka s takvom analizom nije složio. Određeno vrijeme bio je zadržan  na splitskim Bilicama, a nakon toga premješten je u Vrapče pa pušten na slobodu.