Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Novi putnički terminal vrijedan 10,2 milijuna kuna

24.01.2012. 23:00
Novi putnički terminal vrijedan 10,2 milijuna kuna


Novi putnički terminal sa zemaljske strane prostirat će se na 1.000 četvornih metara, tako da radovi podrazumijevaju pomicanje cijele fasade u smjeru parkirališta i to za 14 metara, govori Pupić-Bakrač


Nakon širenja međunarodnog terminala za putnike u odlasku i dogradnje domaćeg terminala za putnike u dolasku, u Zračnoj luci Zadar proširuje se putnički terminal sa zemaljske strane. Radove, vrijedne 10,2 milijuna kuna, izvodi tvrtka Zagorje Tehnobeton, a rok izgradnje je 90 dana.
Ovaj projekt Zračna luka Zadar kandidirala je za sredstva iz državnog proračuna, odnosno Upravi za civilni zračni promet pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Katica Pupić-Bakrač, direktorica Zračne luke Zadar, navodi da će se radovi jednim dijelom financirati iz vlastitih sredstava Zračne luke Zadar, a drugim, ako kandidatura prođe, iz državnog proračuna.
Pomicanje fasade
– Radovi su počeli krajem prošle godine. Rok izgradnje je 90 dana, tako da će sve biti spremno do sezone letenja koja počinje 24. ožujka. Novi putnički terminal sa zemaljske strane prostirat će se na 1.000 metara četvornih, tako da radovi podrazumijevaju pomicanje cijele fasade u smjeru parkirališta i to za 14 metara, govori Pupić-Bakrač, dodajući da će se proširenjem putničkog terminala sa zemaljske strane izbjeći gužve koje su se do sada stvarale prilikom čekiranja.
Novi putnički terminal sa zemaljske strane imat će više ugostiteljskih kapaciteta, što znači širenje restorana i cafe bara. Osim toga, bit će i više mjesta za poslovne prostore. Uz već prisutnu Croatiju airlines, Pupić-Bakrač računa i na novog touroperatora, s kojim trenutačno Zračna luka pregovara. Putnički terminal sa zemaljske strane imat će i suvenirnicu i popratne aerodromske sadržaje.
– Kad se proširi putnički terminal sa zemaljske strane, koji će imati tisuću četvornih metara, moći ćemo reći da Zadar konačno ima pravu zračnu luku. Bit će više mjesta za poslovne prostore, a ugostiteljski objekti, restoran i cafe bar znatno će proširiti svoje kapacitete. Restoran će imati 170, a cafe bar 250 mjesta, uključujući veliku terasu, kaže Pupić-Bakrač te dodaje da će ispred terminala biti uređene zelene površine s navodnjavanjem. 
Produženje piste
Zimski period u Zračnoj luci Zadar već je drugu godinu rezerviran za radove. Podsjetimo, prošle godine širio se međunarodni terminal za putnike u odlasku i dograđivao domaći terminal za putnike u dolasku. Terminal za međunarodne putnike u odlasku proširen je s dotadašnjih 750 na 1.600 četvornih metara. Za 500 četvornih metara povećan je domaći terminal za putnike u dolasku. Proširenje međunarodnog terminala stajalo je 8,7 milijuna kuna, a dogradnja domaćeg terminala 5,2 milijuna kuna. Uz to, proširen je i duty free shop s dotadašnjih 90 na 213 četvornih metara te uređena terasa ugostiteljskog objekta. Nakon proširenja putničkog terminala sa zemaljske strane Zračna luka Zadar ima nove planove.
– Planiramo produžiti uzletno-sletnu stazu za 700 metara. Riječ je o tzv. prvoj vojnoj stazi koja je osnovna staza za uzlijetanje i slijetanje aviona. Idejno rješenje već postoji. Projekt je vrijedan 13 milijuna eura, tako da smo ga kandidirali za sredstva iz EU fondova. Do realizacije čeka nas dugačka procedura. Osim toga, postoje i planovi za proširenje stajanke za komercijalno zrakoplovstvo, kaže Pupić-Bakrač, zaključujući da Zračna luka Zadar, koja po prometu i veličini spada u srednje zračne luke u Hrvatskoj, širi svoje kapacitete u cilju podizanja kvalitete usluge u zračnom prometu.