Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Plinski priključci ipak neće biti besplatni

24.01.2012. 23:00
Plinski priključci ipak neće biti besplatni


Cijena priključka iznosit će oko 7.000 kuna, ovisno o vrsti potrošača, udaljenosti od plinske mreže i novim uvjetima o plinskom priključku koje je propisala HERA u nedavno izdanom pravilniku, kazala je Pavlović
Prva faza građevinskih radova u Zadru je završena te je moguće priključivati korisnike na postojeću plinsku mrežu. Stoga kućanstva koja se žele priključiti trebaju provesti pripremne korake detaljno opisane na EVN-ovoj web stranici, kazala nam je Andreja Pavlović iz EVN-a.
Bihaćka pa Biogradska ulica
Kako bi se priključili na plinsku mrežu korisnici trebaju naručiti izradu strojarskog projekta preko jednog od ovlaštenih projektanata, pribaviti energetske uvjete i energetsku suglasnost te sklopiti ugovor o priključenju na distributivnu mrežu. Zemni plin tako će uskoro biti dostupan kućanstvima, industriji i komunalnim ustanovama za grijanje, hlađenje, kuhanje, opskrbu toplom vodom i proizvodne procese. Služit će za smanjenje troškova, a jamčena je sigurna opskrba plinom i smanjenje emisija ugljičnog dioksida. Cijena priključka bit će oko 7.000 kuna, a više informacija može se dobiti i na besplatnom broju telefona 0800 820 820.
Glavni radovi privode se kraju, a trenutačno se postavljaju cijevi u Bihaćkoj ulici.
– EVN Croatia trenutačno postavlja plinske cijevi u Bihaćkoj ulici – radi se o građevinskim radovima koji će trajati oko tjedan dana. Također su u tijeku građevinski radovi u okviru preostalih faza izgradnje plinske mreže u Zadru. Tako je, primjerice, sljedeća na redu Biogradska ulica. Nakon završetka radova u Biogradskoj plinska mreža će biti spremna za priključenje korisnika nakon što provedu pripremne korake, kazala je Pavlović.
Upitali smo je i kakva su predviđanja o tome koliko će biti zainteresiranih za priključak plina te kolika bi trebala biti cijena priključka s obzirom na to da se govorilo o besplatnim priključcima.
– Do kraja prošle godine EVN Croatia potpisao je 228 pisama namjere s potencijalnim korisnicima u Zadarskoj županiji. Većina pisama potpisana je s kućanstvima, ali i sa školama, vrtićima, Općom bolnicom, Sportskom dvoranom Višnjik, kao i s Maraskom, Tvornicom kruha Zadar i s hotelima Ilirija, kazala je Pavlović, dodajući da se zainteresirani korisnici svakodnevno javljaju u korisnički centar u Zadru gdje prodajni stručnjaci nastoje odgovoriti na sva pitanja.
Što određuje cijenu?
– Od početka poslovanja tvrtke EVN Croatia Plin preko marketinške kampanje koju provodimo u sve tri županije nastojimo uključiti korisnike i educirati ih o prednostima korištenja plina. Cijena priključka iznosit će oko 7.000 kuna, ovisno o vrsti potrošača, udaljenosti od plinske mreže i novim uvjetima o plinskom priključku koje je propisala HERA u nedavno izdanom pravilniku, kazala je Pavlović.
U sklopu dovršetka ovih aktivnosti prošloga je tjedna u prostorima zadarskog ureda tvrtke EVN Croatia Plin, koncesionara za izgradnju distributivne plinske mreže u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, održan info dan.
– Pozvani su potencijalni poslovni partneri – strojari, projektanti plinskih instalacija i dimnjačari. Pozivu se odazvalo 28 sudionika kojima su EVN-ovi inženjeri pružili sve potrebne informacije vezane uz ishođenje ovlaštenja, izradu strojarskih projekata plinskih instalacija i atestiranje dimnjaka. Strojarima će te informacije koristiti pri izradi projekata plinskih instalacija za naše buduće korisnike, plinoinstalaterima pri izradi unutarnjih instalacija, dok će dimnjačarima pomoći pri provjeri i atestiranju dimnjaka, kazala je Pavlović.


 CIJENA 0 KUNA – DO PARCELE


Iako je bilo najavljivano da će cijena prvih priključaka u Zadarskoj županiji biti besplatna, od toga, po svemu sudeći, neće biti ništa, jer besplatne usluge EVN-a završavaju na granici s parcelom. Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) određuje cijenu priključka u trenutku sklapanja ugovora, a sukladno važećim propisima te po trenutačnim cijenama, priključak će biti oko 7.000 kuna, iako je to suprotno koncesijskom ugovoru sa Zadarskom županijom. Prema trenutačnim cijenama plina, plus priključak i vađenje kompletne dokumentacije koja je potrebna, isplativost ovakva ulaganja će biti upitna.