Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šimunov: Cijenu dionice prilagodit ćemo općem stanju i interesu javnosti

24.01.2012. 23:00
Šimunov: Cijenu dionice prilagodit ćemo općem stanju i interesu javnosti


Gradsko Vijeće Grada Zadra na sutrašnjoj bi sjednici trebalo donijeti odluku o sudjelovanju Grada u postupku obveznog preoblikovanja Košarkaškog kluba Zadar iz športskog kluba – udruge za natjecanje u športsko dioničko društvo.
– Očekujemo potvrdu Gradskog Vijeća, s obzirom da je to zakonski model za ozdravljenje sporta uopće, ne samo KK Zadar – kaže Edvin Šimunov, predsjednik kluba.
Ukoliko sve prođe prema očekivanjima, koji su sljedeći koraci?
– 29. prosinca smo Povjerenstvu za profesionalne športske klubove Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa uputili većinu dijelova Elaborata o preoblikovanju. Neke točke još nedostaju, kao što je primjerice ova odluka Gradskog Vijeća. Kada dopunimo Elaborat, što očekujemo u petak ili najkasnije u ponedjeljak, dostavit ćemo Povjerenstvu te dijelove koji nedostaju. Potom će se ono očitovati, odnosno dati suglasnost na Elaborat ili tražiti od nas da ga dopunimo ili ispravimo. Nakon zaprimanja suglasnosti na Elaborat, u kojoj će povjerenstvo utvrditi i početni iznos temeljnog kapitala, klub u roku od petnaest dana upućuje poziv za uplatu dionica u četiri kruga. To očekujemo negdje krajem ožujka, ali to su rokovi koji ne ovise o nama.
Kada je riječ o temeljnom kapitalu, spominje se iznos od oko 50 milijuna kuna.
– To još nije u potpunosti određeno. Sve je stvar izračuna i bilanciranja.
Dionica ne više od 250 kuna
Možete li reći kolika će otprilike biti cijena jedne dionice? U slučaju Nogometnog kluba Zadar, ona je 200 kuna.
– Mislim da će biti slična. Ne vjerujem da će biti preko 250 kuna. Vjerojatno ćemo u petak donijeti konačnu odluku, a normalno da ćemo to nastojati prilagoditi općem stanju i interesu javnosti.
Širu javnost najviše zanima četvrti krug upisa dionica, kada će dionice moći kupovati sve pravne i fizičke osobe, kao i članovi sportskih udruga.
– Svaki krug traje od osam do petnaest dana, a po našim predviđanjima, četvrti krug bi mogao biti u svibnju, što treba uzeti s rezervom od petnaest do dvadeset dana. Nakon odgovora Povjerenstva za profesionalne športske klubove moći ćemo lakše slagati rokove i biti precizniji.
Ukoliko preoblikovanje ne uspije, sljedi stečaj, no do toga, vjeruju svi, neće doći.
– Napravili smo sve da do toga ne dođe, jer bi to bilo vrlo nepopularno. Koliko god je ovaj klub bio u teškoćama, na kraju nikada nikome nije ostao dužan. Teško je to prognozirati. Uvijek nešto može poći po krivu i zato sam tu oprezan, prije svega zato što su to stvari koje više ne ovise o nama. Tu će i Vlada Republike Hrvatske reći svoje, jer ona mora ugovorom urediti odnose između Republike i Grada Zadra. Ne očekujem poteškoće, ali vremena su teška i nikad se ne zna pa zato treba biti rezerviran – pojašnjava Šimunov.
Transparentno poslovanje
Ako preoblikovanje uspije, većinski vlasnik Kluba postat će Grad Zadar.
– Gradu je to u interesu jer je na taj način jedna faza u poslovanju Kluba kao udruge građana završena i Klub se postavlja kao jedno od trgovačkih društava u vlasništvu Grada, što možemo usporediti s tvrtkama u komunalnom gospodarstvu. To znači transparentno poslovanje, sukladno zakonu o trgovačkim društvima i potencijalno privlačenje novih sponzora, koji će imati potpuno drugačiju situaciju nego što je bila u prošlosti.
Osim dijela duga koji se odnosi na Ministarstvo financija (31,2 milijuna) i Grad Zadar (2,2 milijuna), a koji će biti pretvoren u vlasnički udio Grada, što je s ostatkom klupskog duga, koji iznosi oko 12 milijuna kuna?
– Vjerovnici koji potražuju određene iznose od kluba mogu ali ne moraju to pretvoriti u dionice. Do petka još čekamo njihove odgovore.
Što je s dugom prema ŠC Višnjik?
– Sada je taj dug nešto veći od 2,8 milijuna kuna. Izgleda da taj dio neće moći biti pretvoren u dionice, nego će ostati za naplatu u budućnosti.
U konačnici, kako bi trebalo izgledati vodstvo Kluba kada cijeli ovaj proces završi?
– Tada će se održati osnivačka skupština dioničarskog društva i vrijedit će posve drugačija pravila nego do sada, dok je Klub bio udruga građana. Tada će Klub imati Nadzorni odbor, a ne više Upravni, kao što imaju trgovačka društva. Predsjednik kluba neće biti u istom smislu i s istim ovlastima kao do sada – za kraj će Šimunov.