Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Čakavica stopljena u renesansu

Autor: Ivo Dominis

24.01.2013. 23:00
Čakavica stopljena u renesansu


Mješoviti ansambl Renesta Corbler Strings stupio je u kontakt s Atilijom Orovićem, čakavskim pjesnikom s Iža, te su preuzeli pojedine njegove strofe kao tekstualni predložak svojih skladbi


U Ateljeu Benini upriličena je jedna zanimljiva tematska glazbeno-pjesička večer. Okvirna tema večeri kojom su priređivači nastojali zaintrigirati auditorij u Beninija ovoga puta je bila renesansna glazba u suzvučju s čakavskom lirikom. Mješoviti ansambl Renesta Corbler Strings koji od prije nekoliko godina izvodi renesansne skladbe nastojao je i ovim nastupom kroz autorsku aranžmansku obradu i pristup toj vrsti glazbe predočiti svoju percepciju toga prilagodljivog vokalnog izričaja na ljestvici povijesti razvoja glazbe. Išli su i korak dalje te su stupivši u kontakt s Atilijom Orovićem, čakavskim pjesnikom s Iža, preuzeli pojedine njegove strofe kao tekstualni predložak svojih skladbi. Tu su očito uspješnu kohabitaciju s Orovićem primarno i ove večeri nastojali predstaviti već standardnom timu što se okuplja u ovom kultnom okupljalištu sladokusaca kulture i umjetnosti pri svakom događanju u njemu. Izražajnim ženskim vokalom uz instrumentalnu pratnju unio je dašak renesanse u Beninijev prostor.
Uz glazbu bilo je i poezije i čakavskih rima, te je uz bok Renestinim vokalima i zvuku svojim sonornim glasom iški čakavac Atiljo Orović odrecitirao nekoliko svojih najnovijih pjesama. Parirala mu je u tome njegova punica, luška pučka pjesnikinja Divna Škara s jednom svojom stihotvorinom koju je posvetila Dušku Beniniju, koji dobrohotno ugošćava pjesnike u svom prostoru i time zaslužuje epitet ovovremenog mecene zadarskih pjesnika i umjetnika.
Nakon završetka službenog dijela programa večeri svi nazočni koji se već međusobno poznaju nastavili su spontano druženje u gotovo obiteljskom ozračju.