Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dolazak Ive Karačić u Jadran najavio bolje dane za žensko veslanje

Autor: Andrija Prović

24.01.2013. 23:00
Dolazak Ive Karačić u Jadran najavio bolje dane za žensko veslanje


Iva će za početak treninge obavljati zajedno sa svojim muškim kolegama, a od jeseni bi se krenulo u ozbiljniji rad s upisom djevojčica u Školu veslanja


Nakon gotovo pola stoljeća stanke u Veslačkom klubu Jadra ponovno trenira jedna djevojka. Iva Karačić koja je donedavno nastupala za Veslački klub Zagreb, dolaskom u Zadar izrazila je želju da nastupa za Jadran što je Izvršni odbor kluba i prihvatio. Prvu priliku za nastup Iva će imati za nešto više od mjesec dana u Splitu kad započinje nova veslačka sezona prvom regatom kupa Dalmacije. Iva će za početak treninge obavljati zajedno s svojim muškim kolegama, a od jeseni bi se, prema riječima predsjednika Jadrana Klaudija Stipčevića, krenulo u ozbiljniji rad s upisom djevojčica u Školu veslanja za što već sada postoji interes.
Veslačice zaustavljene
– Za odgovor na pitanje zašto je došlo do tolike stanke u radu s veslačicama treba se vratiti u period šezdesetih godina prošlog stoljeća kada su veslačice “nestale” zajedno s rušenjem staroga Veslačkog doma. Naime rušenjem starog doma, koji se nalazio na mjestu današnjeg spomenika pomorcu, nekih stotinjak metara sjeveroistočno od današnjeg doma, nastao je period u kojem je, do izgradnje nove zgrade kluba na aktualnoj lokaciji, klub djelovao u skromnim uvjetima odnosno u jednom prilagođenom prostoru koji je bio neadekvatan za rad. Tako je i rad s veslačicama bio onemogućen, a izgradnjom modernog Veslačkog doma na terenu koje je tadašnja Općina Zadar darovala klubu u trajno vlasništvo do danas nije obnovljen ženski pogon Jadrana – ističe Petar Milin, trener Jadrana.
Četrdeset i osam godina proteklo je od posljednjeg nastupa jedne ženske posade Jadrana na službenom natjecanju. Posljednji nastup veslačice Jadrana imale su u Subotici 1965. kada su Božena Truntić i Violeta Botaco u dvojcu na pariće te Ljiljana Morić, Luci Jerolimov, Gordana Dunatov i Zoja Dragić u četvercu osvojile druga mjesta na Prvenstvu Jugoslavije.
Slavne uspomene
Do gašenja, žensko veslanje imalo je i podosta uspjeha na natjecanjima. Tu prije svega treba izdvojiti naslov prvaka Jugoslavije u osmercu osvojen 1955. godine u Splitu koji su osvojile Eda Sakara, Blaženka Blaslov, Gordana Buterin, Đana Vlaić, Biserka Sutlović, Dinka Šarin, Biserka Borković, Anita Sakara i kormilarka Vesna Paro. Podatak da se veslao ženski seniorski osmerac govori i puno o masovnosti koje je tada vladalo u ženskom veslanju. Imao je Jadran i nekoliko titula prvaka u juniorskim kategorijama; Srne Medić u samcu, Violete Botaco i Božene Truntić u dvojcu na pariće te Nataše Colić – Merlo, Jasenke Dobrović, Zorke Parić, Krasne Jakaša s kormilarkom Sonjom Predovan u četvercu s kormilarom.


 TRENERI ANTE IVIĆ I ANTE LOVROVIĆ




Pokretač ženskog veslanja nakon obnove Jadrana poslije završetka Drugog svjetskog rata bio je trener Ante Ivić. Prve veslačice bile su Rajka Škarica, Ester Dominis, Jelena Karin i Ana Miloš, a kasnije je s veslačicama kao trener radio i Ante Lovrović.