Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jednostavna knjiga za početnike i iskusne muzealce

Autor: Ante Rogić

24.01.2013. 23:00
Jednostavna knjiga za početnike i iskusne muzealce

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Knjiga je namijenjena prvenstveno mladima, ali i svima ostalima koji se zanimaju za muzeje, zato što je pisana na jednostavan način, ali i onima koji su već iskusni u poznavanju muzeja, da nađu neke stvari unutra koje dosad nisu znali – Jelena Bračun Filipović


U Muzeju antičkog stakla jučer je priređeno predstavljanje knjige  “Avantura u muzejima / Vodič kroz najzanimljivije hrvatske muzeje”, autorica Irene Jukić Pranjić i Jelene Bračun Filipović. Uz domaćina dr. sc. Ivu Fadića, ravnatelja MAS-a i Radovana Dunatova, gradskog pročelnika za kulturu, koji su uputili pozdravne riječi, knjigu je predstavila Jelena Bračun Filipović.
– Knjiga je namijenjena prvenstveno mladima, ali i svima ostalima koji se zanimaju za muzeje, zato što je pisana na jednostavan način, ali i onima koji su već iskusni u poznavanju muzeja, da nađu neke stvari unutra koje dosad nisu znali. Dakle, kao uvod za one neiskusne, te kao nadogradnja za one iskusne. Odlučili smo predstaviti nešto više od 30 muzeja iz cijele Hrvatske, te su ravnomjerno raspoređeni. Predstavljeni su i manji muzeji koji možda nisu toliko poznati širokoj janvosti, a vrijedni su, a i oni koji su nezaobilazni, veliki muzeji kao što su Mimara, MSU.
U našim muzejima se kriju Mumije, razni čudnovati drveni jastuci, čak ima i jedna kišna kabanica od slame iz Turopolja…
Najstariji muzej službeno je arheološki muzej u Splitu. Bračun Filipović je predstavljala pojedinačno muzeje koji se nalaze u knjizi, a među njima je i zadarski Muzej antičkog stakla. Govoreći o dubrovačkim muzejima istaknula je kako je sam Dubrovnik muzej u muzeju. Etnografski muzej u Splitu skuplja recentne predmete, a Etnografski muzej u Zagrebu skuplja i vaneuropsku baštinu. Gliptoteka HAZU skuplja najrazličitije skulpture iz svih dijelova svijeta. Predstavljen je i Muzej hrvatskog turizma u Opatiji, Hrvatski prirodoslovni muzej, kao i Hrvatski školski muzej koji čuva školsku povijest. U njemu se može vidjeti, primjerice, kako su postojale crne knjige u kojima se zapisivalo loše ponašanje u skoli, ali i izvan nje.
Posebno mjesto zuazima Mjesto sjecanja Vukovarska bolnica 1991., kao i Muzej Like Gospić. Muzej Marton, okuplja prvenstveno keramiku. Kad je riječ o Muzeju grada Zagreba u prizemlju ima prapovijest, a na najgornjem katu 20. i 21. stoljeće. Muzej suvremene umjetnosti je zadnja zgrada nekog muzeja u Hrvatskoj napravljena. Tiflološki muzej koji se bavi slijepim i slabovidnim osobama. Postoji i tamna soba u kojoj se može iskusiti djelomično kako je biti slijep.
Jučerašnje predstavljanje posjetili su mahom osnovnoškolci.