Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Milanović: Najviše je nereda tamo gdje su vladali rođački interesi

Autor: Dražen Ciglenečki

24.01.2013. 23:00
Milanović: Najviše je nereda tamo gdje su vladali rođački interesi

Foto: PIXELL



Ne mogu biti glasniji od kritičara, ali argumentima mogu dokazati da je zakon koji ubrzava investicije dobar i koristan za Hrvatsku, poručio je Zoran Milanović


Budući mu dan ranije tijekom saborskog aktualnog prijepodneva niti jedan zastupnik nije postavio pitanje o zakonu o strateškim investicijama, premijer Zoran Milanović jučer je na sjednici Vlade samoinicijativno objašnjavao da taj prijedlog nema za cilj rasprodaju hrvatskih prirodnih i javnih dobara.
– Ovo što slušam zadnjih dana je obična galama i optuživanje Vlade da želi rasprodati Hrvatsku. Zašto bismo to radili? Dajte jedan argument zašto bismo rasprodavali hrvatske vode, šume, prirodna bogatstva. Zašto bi to ova Vlada radila? Nema nijednog razloga za to. Uostalom, ako netko primijeti da rasprodajemo Hrvatsku, nećemo to moći sakriti dulje od dva tjedna, pokušavao je premijer razuvjeriti kritičare koji strahuju da bi Hrvatska mogla privatnim ulagačima, u prvom redu strancima, prodati naša dobra. Milanović je pritom citirao Ustav u kojem se jamče poduzetničke i tržišne slobode, a državu se obvezuje da osigura gospodarski napredak, socijalno blagostanje i brine za gospodarski razvitak svih krajeva.
Dosta kukanja
– Savršeno mi je jasan i Ustav i zakon koji predlažemo je na tragu i tračnicama Ustava. O zakonu moramo razgovarati na temelju argumenata jer na galamu ne mogu. Ne mogu biti glasniji od kritičara, nemam medija za to, ali argumentima mogu dokazati da je zakon koji ubrzava investicije dobar i koristan za Hrvatsku. Ako se dokaže da može biti drugačije, možemo potpuno odustati ili ga nakon kratke primjene povući. No, odustati od borbe za gospodarski napredak neću, upozorio je predsjednik Vlade. Naglasio je da se ovim zakonskim rješenjem uklanjaju barijere jer “dosta je bilo kukanja da se ne može raditi posao”.
– Čim se nešto proba učiniti, i to pod nadziranim centraliziranim sustavom, odmah – napad. A najviše nereda bilo je tamo gdje nije bilo države, gdje su vladali lokalni i rođački interesi koje nitko nije mogao nadzirati. Prostorne i urbanističke mikrotraume Hrvatske su  uglavnom u srednjoj Dalmaciji. To ni u socijalizmu niti u  novoj Hrvatskoj nije  određivala država već lokalna vlast, rekao je Milanović.
Prethodnih dana nije bilo jasno kakav je službeni stav HDZ-a o spomenutom zakonu, s obzirom da su iz te stranke stizale i pozitivne i negativne ocjene.
– Pitajte predsjednika stranke Miloševića, ironično nam je jučer odgovorio jedan HDZ-ov zastupnik kad smo pitali koji je njihov konačan stav. Naime, Domagoj Milošević u više je navrata izjavio da podržava zakon koji će olakšati strateška ulaganja. Od ljudi iz vrha HDZ-a mogle su se jučer čuti vrlo oštre opaske na račun Miloševića, ali i Đure Popijača koji je još prošlog tjedna tvrdio da ovaj zakon nije opasnost za prirodna dobra.
– To je jadno što govore njih dvojica. Čini se da su lojalniji Hrvatskoj udruzi poslodavaca nego HDZ-u, komentirao je naš sugovornik blizak predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku, aludirajući na činjenicu da su Milošević i Popijač nekad zauzimali važne pozicije u HUP-u.
Karamarko je bolestan, pa se još nije osobno izjasnio o ovoj temi, ali glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš prenijela nam je stav stranke i sada više nema zabune, oni su rezolutno protiv zakonskog prijedloga kako ga je formulirala Vlada.
Popijač reterirao
– Mi podržavamo poticanje ulaganja i olakšavanje velikim investitorima, ali ne na ovaj način. Kukuriku koalicija spremna je, kako bi se održala na vlast, rasprodati hrvatske vode, šume, pomorsko dobro… Ne želimo da Vlada, bez konzultacija s lokalnim vlastima i građanima, samovoljno donosi odluke o našim dobrima. Plitivička jezera bi neki investitor možda htio pretvoriti u vodeni park i to bi sigurno bilo komercijalno i otvorila bi se time dosta radnih mjesta, no mi se pritivimo zakonu koji bi to omogućio, ističe glasnogovornica HDZ-a.
 Idućih će dana svi stranački županijski odbori održati konferencije za novinare kako bi izrazili neslaganje HDZ-a s Vladinim prijedlogom. Kad ozdravi i Karamarko će imati presicu na tu temu.
Unatoč svemu, zastupnici glavne oporbene stranke i jučer su davali povoda za zaključak da se HDZ podijelio na zakonu o strateškim investicijama. Primjerice Jadranka Kosor ga je neizravno podržala.
– Podupirem ubrzavanje procedure, ali treba voditi računa i o strateškim interesima Hrvatske, da svaka odluka o izvlaštenju bude u skladu s Ustavom, rekla je novinarima bivša premijerka koja se i sama borila s preprekama investicijama. Popijač je malo reterirao, zakon je proglasio lošim jer “ničemu ne služi”, ali je ponovio da ne vjeruje da Vlada ima namjeru rasprodati nacionalno bogatstvo.