Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Napravili smo puno, ali to još nije ništa

Autor: Igor Duvnjak

24.01.2013. 23:00
Napravili smo puno, ali to još nije ništa

Foto: PIXSELL



Nikome neću priznati da je bolji od mene dok ne završi utakmica. Bez obzira na to u kakvom sastavu igrali, s kojim igračima igrali, uvijek želim dati sve od sebe. Mrvice me ne zadovoljavaju – kaže Goluža
Slavko Goluža, nekada trofejni igrač, sada trofejni izbornik na španjolskom tlu bere plodove svog rada, prima čestitke sa svih strana. Nekadašnji dvostruki olimpijski pobjednik, prvak i viceprvak svijeta, brončani s europskog prvenstva i klupski prvak Europe sa Zagrebom, nakon dvije izborničke brončane medalje, one u Beogradu na Europskom prvenstvu i na Olimpijskim igrama u Londonu, sada juriša na svjetsko zlato. Tako je ustrojio reprezentaciju da niti ozljede Lackovića i Štrleka, ekspresno isključenje Vukovića protiv trofejnih Francuza nisu bili dovoljni hendikepi da zaustave Golužin jureći ekspres. “Trikolori” su zaostajali sve više i na kraju su morali posustati poput čovjeka koji je uzalud trčao za autobusom.
 – Imali smo golem motiv, naročito ja. Čestitke svima, kapa do poda. Borili smo se, ali moji dečki imaju veliko srce. Ne mogu izdvojiti nikoga, čak je i fizioterapeut Kajba toliko navijao – kazao je izbornik Slavko Goluža nakon utakmice sa suparnikom koji već godinama suvereno vlada rukometnim svijetom, aktualnim olimpijskim pobjednicima i braniteljima naslova, koji su predali krunu protiv Hrvatske. – Francuzi su strašna ekipa. Toliko su nam muka zadali svih ovih godina, a sada zasluženo idu u mirovinu. I neka odu s gorčinom jer smo ih u mirovinu poslali mi. Skidam im kapu za sve što su napravili. Francuzima smo pokazali što mogu naši dečki, pokazat ćemo i Dancima.
Pobjeda kolektiva
Polufinalni suparnik u Barceloni je momčad visoke razine kvalitete i isto takvog rejtinga u rukometnom svijetu?
– Trebamo sada sve polako pripremiti. Napravili smo puno, a to još uvijek nije ništa. Idemo zaliječiti rane i još se bolje pripremiti. Čeka nas Danska, strašna momčad, možda najjača koju je Danska ikada imala.
Zoran Gobac poručio je da se preko Danaca do finala može samo velikom borbenošću?
– Nikome neću priznati da je bolji od mene dok ne završi utakmica. Bez obzira na to u kakvom sastavu igrali, s kojim igračima igrali, uvijek želim dati sve od sebe. Ako je na kraju čovjek bolji od mene, pružam mu ruku. Također, bit ću ponosan na sebe jedino ako znam da sam pružio maksimum. Ne može se uvijek pobjeđivati, uvijek postoje razne okolnosti.
U hrvatskoj momčadi je niz istaknutih pojedinaca, ali je ovaj niz pobjeda na svjetskom prvenstvu ipak djelo kolektiva?
– Meni pojedinac nije nikada donio pobjedu, dakle, ovo je pobjeda kolektiva. Uvijek sam govorio da ćemo biti dobri ako budemo klapa. Mislim da smo prvi put klapa, a vi sada iz toga iščitavajte što god hoćete.
Tijekom istarskih priprema ste izjavili da ovo Svjetsko prvenstvo nije imperativ, ali i da ste sportaš te da se kao sportaš uvijek nadate najboljemu?
– Eto vidite, to sve govori. Neka ljudi iščitaju sve iz mojih riječi. Ne treba se uvijek glumiti, znam što sam rekao. Tko me dobro poznaje, zna da sam trener isti onakav kakav sam bio i igrač. A kao igrača me mrvice nikada nisu zadovoljavale, uvijek sam težio najboljem.
Povjerenje najvažnije
Najboljemu, naravno, težite i večeras u polufinalu?
– Dok sam god izbornik, želim pobjeđivati.
Budućnost ove reprezentacije se doima ružičastom, momčad je pokazala da ima veliku pespektivu?
– Mene su svi osuđivali kada sam, razmišljajući, napravio neke stvari, povukao poteze. Svi su bili protiv moje vizije, ali dobro. Imam svoju viziju, imam svoj put. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, na svoj stav, ali ja nisam tu da mijenjam tuđa mišljenja. Prema tome, radim kako najbolje znam i umijem. Najvažnije je da u te dečke imam povjerenja i da oni imaju povjerenja u ono što mi radimo.
Prije prvenstva bilo je dosta priča oko izbora reprezentativaca, igre i rezultati u Španjolskoj su demantirali kritičare?
– Vi vrlo dobro znate kako je to kod nas. Najprije sam u negativnom kontekstu nešto izazvao ja, odnosno izazvali su novinari, ali nema veze. Dobro znam što radim, a svoj posao radim srcem. Nikome nisam napravio ništa loše.
 


 GOTOVINA POSLAO PORUKU OHRABRENJA


Dok su Francuzi u nevjerici prebirali prve dojmove, a hrvatski rukometaši nasmijanih lica napuštali parket dvorane u Zaragozi, izbornik Slavko Goluža stao je pred TV kameru:
– Dobili smo poruku prije utakmice, to je diglo dečke, dalo nam je snagu i nabrijalo nas. Toj osobi posvećujem pobjedu i svim ljudima u Hrvatskoj – rekao je Goluža.
Izbornik u prvi trenutak nije želio otkriti ime čovjeka koji je toliko pozitivno djelovao na moral i samopouzdanje jedne od najmlađih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu. Zato je to učinio jučer ujutro.
– Poruke podrške dolaze sa svih strana. Prije utakmice dobili smo i poruku generala Ante Gotovine koja nas je dodatno motivirala – potvrdio je strateg hrvatskih rukometaša ono što su mnogi nagađali.