Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pulja: Ovogodišnja proslava Maslenice do sada najbolje organizirana

Autor: Siniša Klarica

24.01.2013. 23:00
Pulja: Ovogodišnja proslava Maslenice do sada najbolje organizirana

Foto: Siniša KLARICA



U akciji Maslenica sudjelovalo je 166 pripadnika u dvije satnije. Nisu to bili samo otočani, već i Zadrani i branitelji iz ostalih dijelova Zadarske županije, rekao je Joško Pulja, ratni zapovjednik Otočkog bataljuna


Sudjelovanje u Vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica u nedjelju će obilježiti i pripadnici Otočkog bataljuna. Tom prigodom u prostorijama Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice u Zadru održana je tiskovna konferencija na kojoj je zapovjednik bataljuna Joško Pulja rekao kako je ovogodišnja proslava 20. obljetnice VRO Maslenica, bez obzira na manje propuste, bila do sad najbolje organizirana proslava prve velike oslobodilačke operacije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.
Pulja je još jednom podsjetio da je Otočki bataljun još 1994. prvi počeo s obilježavanjem Maslenice i to onda kad to nije bilo dopušteno. Tko je priječio obilježavanje tada, Pulja nije rekao, no dodao je da je u akciji Maslenica poginulo troje pripadnika bataljuna, a 27 ih je ranjeno.
– Raspoređeni smo bili na 9 kilometara prostora. Najprije smo djelovali na pravcu Crno – Babin Dub – Smrdelj – Smoković. Potom smo vršili aktivnu obranu u Škabrnji i na Ražovljevoj glavici. U trećoj fazi našeg sudjelovanja, zamijenili smo 3. gardijsku brigadu Kune u Pridrazi, na potezu od Batura do Pedića uključujući i položaj na groblju Sv. Martin. No 9. veljače uslijedio je silan protunapad neprijatelja kad smo ostali bez streljiva i protuoklopnih sredstava. Uz to, naši bokovi su već bili pali, pa smo se morali povući do groblja u Novigradu gdje je formirana crta koja je trajala sve do Oluje. U akciji Maslenica sudjelovalo je 166 pripadnika u dvije satnije. Nisu to bili samo otočani, već i Zadrani i branitelji iz ostalih dijelova Zadarske županije, rekao je ratni zapovjednik Otočkog bataljuna.
Kroz Otočki bataljun, postrojbu koja je proizišla iz 112. zadarske brigade, prošlo je oko 1.800 hrvatskih branitelja, a stalno je na bojištu bilo 600 vojnika, podijeljenih u dvije satnije, Ugljan i Dugi otok. Kasnije je Otočki bataljun preimenovan u Odred mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok. Danas Udruga dragovoljaca HRM – Otočki bataljun broji 60-ak članova.
Zapovjednik Pulja je dodao kako je u Otočkom bataljunu u ožujku 1993. bilo i 150 zadarskih studenata koji su na prvoj crti bojišnice služili vojni rok te se pokazali kao izvrsni vojnici. Nakon akcije Maslenica Otočki bataljun iskusio je velebitsku zimu, a tijekom Oluje zadaća mu je bila obrana južne hrvatske granice na položajima nedaleko od Trebinja.


 SVEČANOST U NOVIGRADU




Zapovjednik 2. satnije Joško Merhar najavio je za 26. siječnja s početkom u 11 sati obljetnicu sudjelovanja Postrojbi HRM-a i 2. gardijske brigade u akciji Maslenica. Svečanost će se, kao i svake godine, održati pored spomen obilježja u Novigradu. U 12 sati održat će se kulturni program, a u 13 počinje druženje s građanima.


 PROGRAM OBILJEŽAVANJA U NEDJELJU


Program obilježavanja sudjelovanja Otočkog bataljuna u akciji Maslenica, koji se održava u nedjelju 27. siječnja:
8 sati – sveta misa u crkvi na Puntamici
9.30 sati – polaganje vijenaca na Gradskom groblju u Zadru
10.30 sati – otvaranje prigodne izložbe fotografija u prostorijama na Brodarici
11 sati – prigodni program i zakuska na dvorištu ispred prostorija na Brodarici, Ulica Denisa Špike 2 u Zadru.