Lovci ostali kratkih rukava, nadmudrili ih lisice i čagljevi

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Lovci na okupu nakon hajke

Ražanačka Lovačka udruga Kobac, koja u dvije jedinice Sjever i Jug ukupno broji 123 lovca, ove je nedjelje unutar svoja dva lovišta provela hajku na opasne predatore - lisice, čagljeve, divlje mačke i ostalu divljač. Hajka je organizirana zbog suzbijanja i širenja bjesnoće te odstrelu predatora koji iz godine u godinu uz vuka predstavljaju sve veću opasnost za ovdašnje brojne stočare i njihova stada ovaca i janjaca.

Nakon jutarnje prozivke u 7.30 sati na uzvišenju Velinac 40 lovaca sekcije Sjever krenulo je u akciju. Po teško pristupačnom šumovitom te krševitom terenu "češljalo" se područje Jovića gaj na potezu od Jovića do Ražanca. Oko 10.30 sati lovci su okončali zadani posao te su se predvođeni lovnikom Milanom Jovićem te predsjednikom udruge Nikolom Miletićem utaborili u blizini zaseoka Rudići i Garići gdje ih je dočekala topla lovačka okrjepa što ju je pripravio Rajko Rudić. Lovci ovog puta nisu imali lovačke sreće. Bili su u bliskom kontaktu sa dvije lisice, pucali su, ali su ostali kratkih rukava.

Lovci Južne sekcije, njih 26, nakon sličnog jutarnjeg okupljanja pored lovačkog Doma u Podvršju pod budnim okom lovnika Darija Dundovića dalo se u lov uz pomoć pasa goniča na predjelu brda Trojdrage iznad mjesta Radovina. Ni njih ovom prigodom nije pratila dobra kob premda su, kao i njihove kolege na sjeveru, imali bliske kontakte sa lisicom i čagljem. Pa iako su ostali praznih ruku dočekala ih je na povratku također topla lovačka okrjepa pripravljena u Lovačkoj kući u Radovinu od strane Zorana Kneževića.

- Iduće nedjelje mi sjevernjaci lovit ćemo predatore na potezu od Velinca do Paškog mosta, dok će južnjaci hajkati na brdu Ljubljana iznad Ljupča. U planu nam je provesti osam hajki, od toga 5 u kojima su obvezatni sudjelovati svi naši lovci. Nedavno smo u lovišta ispustili 20-ak zečeva, a u trećem mjesecu još ćemo toliko ispustiti.

Koncem veljače također nam je u planu lovišta napučiti s tristotinjak kljunova fazanske divljači matičnog jata. Kako bi nam divljač imala što jesti u što skorije vrijeme prionut ćemo oranju i zasijavanju djeteline, zobi i još nekih žitarica. Također nam je u planu poraditi na daljnjoj izgradnji lovačkog Doma u Podvršju, za što posjedujemo građevinsku dozvolu. Prihvatilište divljači Stanesa smo obnovili te u njemu planiramo uzgajati i dohranjivati između 800 i 1.000 komada fazanskih pilića koje ćemo također u dogledno vrijeme ispustiti u naša lovišta, kaže predsjednik udruge Nikola Miletić, dodajući kako će se i ove godine u okviru obilježavanja Svjetskog dana zaštite prirode u suradnji sa općinom Ražanac u lovištima organizirati dvije do tri ekološke akcije čišćenja jer su lovišta nažalost puna nekontroliranih i divljih odlagališta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno