"Maslinarstvo kad te zagrli, onda te ne pušta"

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Okupljanje na osmom obiteljskom natjecanju za najbolje maslinovo ulje

Za obitelj Sikirić zvanu Pelađije, obitelji koje žive na samom zapadnom kraju Bibinja prema Zadru, maslina je simbol mira, a ulje kultura, tradicija i zabava. Bez pokrovitelja, sponzora, medijske pompe i uglednika uz bogat stol i dalmatinsku pismu održali su obiteljsko, osmo po redu, natjecanje za najbolje maslinovo ulje Pelađije 2016.

Deset uzoraka

- Riječ je o potomcima Nikole Sikirića Palađije i Justine Gašparović iz Sukošana vjenčanih na početku 19. stoljeća, prije oko 190 godina. Sikirići su najbrojnije prezime u Bibinju, a Pelađije su se iz Starog sela ovdje na tor naselili prije oko 220 godina, objašnjava gostoljubivi domaćin Vinko Sikirić Pelađija.

Naime, već osmu godinu druženje uz bogat stol obiteljsko natjecanje održava se u rustikalnoj konobi Vinka Pelađije na Trgu Pelađije.

- Rekord od prije tri godine od čak 17 uzoraka, nije oboren. Iz manje- više opravdanih razloga ove godine bilo je 10 uzoraka, kazali su Pelađijevi zetovi Vedran Kandić Ačko, legendarni nogometaš iz Bibinja i medicinski brat iz Sukošana Ljubo Pavić, predsjednik Aktiva DDK.

Ocjenjivački sud - kušači Ivica Kostović, Igor Sikirić i Vedran Kandić Ačko, imali su puno posla pri odabiru šampiona maslinovih ulja kod Pelađijevih.

 - Novi šampion maslinovog ulja je Luka Sikirić, ulje je ekstra djevičansko, odlične kvalitete. Vrlo je zanimljivo gledati s kolikom ljubavlju Luka sadi i voli maslinu, govori Ačko koji svake godine nabraja sve Pelađijine maslinare i njihov plasman.

Drugo mjesto je pripalo Mariju Sikiriću, a treće Draženu Sikiriću, najstarijem natjecatelju. Osim velikog pljeska za nagradu su dobili paški sir koji im je dodijelio unuk Vinka Pelađija, Tome.

- Maslinarstvo kad te zagrli, onda te ne pušta, to je kao ovisnost, reći će ponosni šampion Luka koji u masliniku ima 70 stabala maslina.

Maslinari starog kova

U natjecanju su još sudjelovali: Vinko Sikirić, Krsto Sikirić, Ivica Ićo Sikirić, Branko Sikirić, Željko Režan, Vedran Kandić i Ljubo Pavić. Već tradicionalno posljednja mjesta su zauzeli Krsto Sikirić i njegov zet Ićo.

- Nismo uopće tužni već ponosni, ulje nam je slatko kao med, komentira Krsto Sikirić okus maslinovog ulja proizvedenog na tradicionalan način, od maslina iz mora.

Sva druga natjecateljska ulja proizvedena su odmah nakon berbe, uglavnom od zelenih i poluzelenih maslina.

- Nismo mi za gorka ulja, jer imaju okus kao trava. Zato masline po receptu iz davnine stavljamo u more da sol izvuče gorčinu, objašnjava Krsto, maslinar starog kova.

Struka kaže da je bolje ulje od maslina koje je proizvedeno od zelenih maslina koje se odmah prerade.

- Maslina je ljubav i svatko od maslinara ima pravo odabrati svoju proceduru proizvodnje. Međutim, kad za ribu koristite moderno ulje od zelenih maslina kao da ste prolili pelinkovac po ribi. Naročito prva tri ili četiri mjeseca nakon prerade, tvrdi Ićo.

U vrijeme Krstinog djetinjstva berba maslina vršila se, kaže, oko nekadašnjeg nacionalnog praznika 29. novembra.

- U ovo vrijeme, berbe otpočinju i dva mjeseca prije, početkom listopada, na čemu inzistiraju oni što se natječu u kakvoći ulja u kojoj dominira gorkost, nekoć nezamisliva kategorija vrednovanja, govori Krsto.

Nakon tri slasne tuke ispod peke s krumpirima koje su pripremala tri brata Pelađije, Krsto, Branko i Marijo, te domaće kapljice, pismu je poveo bibinjski tić Ivica Ićo Sikirić. Za fotografiranje je bio zadužen Jadran Pelađija.

Uskoro će se, kako smo čuli, održati i sedmo natjecanje za najbolje vino Pelađije 2016.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno