Motiviranje mladih da se vrate na otok

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Josip PORTADA
Željko Maržić, gradonačelnik Paga

Početkom listopada prošle godine gradonačelnik Paga Željko Maržić donio je odluku o stipendiranju studenata i učenika, pa je tako Grad Pag raspisao natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima koji imaju prebivalište na području Paga u školskoj i akademskoj 2015/2016. godine. Nakon toga raspisan je još jedan natječaj kojim se odobrava još dodatnih šest stipendija.

Četrnaest stipendija

- U ovim teškim vremenima potrebno je pomoći roditeljima koji školuju svoju djecu izvan Paga, a ujedno motivirati ih da se vrate na otok jer je poznato da se malo mladih sa završenim obrazovanjem vraća natrag. Iako smo svjesni da to nisu veliki iznosi, ipak je to velika pomoć za roditelje. Nakon provedenog zakonskog postupka u listopadu prošle godine na temelju prijava dodijeljeno je četrnaest stipendija od čega dvanaest za studente te dvije stipendije za učenike srednje škole s trogodišnjim ili četverogodišnjim trajanjem s time da pravo na učeničku stipendiju nemaju kandidati koji su upisali srednje škole izvan područja grada Paga za obrazovne programe koji postoje na području grada Paga kao što su kuhar, konobar, opća gimnazija te dvanaest studentskih stipendija bez obzira na vrstu fakulteta. Visina učeničke stipendije je 200 kuna mjesečno dok visina mjesečne stipendije za studente iznosi 600 kuna. Pravo na stipendiju nemaju učenici ili studenti koji se školuju uz rad i koji se u okviru istog stupnja obrazovanja već stipendirani, kazao je Željko Maržić, gradonačelnik Paga.

Na temelju raspisanog natječaja u studenom prošle godine za podnošenje prijave radi dodjele stipendija učenicima i studentima utvrđena je rang lista onih koji su zadovoljili uvjete raspisane u natječaju. Tada je dodijeljeno dvanaest studentskih stipendija i dvije učeničke.

Dobitnici

U prosincu prošle godine po rang listi stipendije su dobili studenti: Ivan Magaš, Antonija Orlić, Jelena Kurilić, Natalija Alaburić, Josip Batković, Antonela Buljanović, Roko Buljanović, Lovro Dobrijević, Ana Majić, Lea Oguić, Andrea Radoslović i Mišel Milković dok su učeničke stipendije dobili Mauricio Šmit i Luka Pržić. Na drugi natječaj za stipendiranje pristiglo je četrnaest molbi, a izabrano je šest stipendista te se trenutno čeka pravomoćnost odluke.

Provedbu postupka javnog natječaja, bodovanja i rangiranje kandidata te druge poslove u vezi dodjele stipendija obavilo je Povjerenstvo za stipendiranje učenika i studenata koje nakon rangiranja kandidata utvrđuje prijedlog rang liste za dodjelu stipendija i dostavlja gradonačelniku koji utvrđuje rang liste i objavljuje ih na oglasnoj ploči Grada. Nakon pravomoćnosti liste, gradonačelnik donosi odluku o dodjeli stipendije, temeljem koje se između korisnika stipendije i Grada Paga sklapa Ugovor o stipendiranju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno