Čistoća usklađuje cjenik, čeka li nas poskupljenje?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Uskoro na snagu stupa Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom
Kroz mjesec dana Čistoća bi trebala uskladiti cjenik s novom Odlukom o pružanju usluge prikupljanja otpada, no na pitanje hoće li to značiti poskupljenje usluge još uvijek nema izričitog odgovora
Morat ćemo reciklirati 50 posto otpada

Ništa revolucionarno neće se dogoditi 1. veljače, osim što će  na snagu stupiti Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koja  građane obvezuje na razvrstavanje otpada. Hrvatska bi prema toj uredbi  trebala reciklirati 50 posto svog otpada. To je, kaže direktor zadarske Čistoće Drago Maračić, datum od kojeg krećemo na jedan put s kojeg nema  više odstupanja, ali vremena za prilagodbu ima. Prvi i osnovni korak bilo  je usvajanje Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na  području grada Zadra od strane Gradskog vijeća, a koja je u skladu s navedenom Uredbom. Ona bi na snagu trebala stupiti do konca ovog mjeseca, a time će se ispuniti svi uvjeti za prelazak na novi način sakupljanja  otpada. Osim što će morati više reciklirati, građane čeka i usklađivanje  cjenika s novom Odlukom, no na pitanje hoće li to značiti poskupljenje  usluge direktor Drago Maračić ne odgovora izričito.

Stižu još dvije kante

- Građani će pravovremeno biti obaviješteni o tome. Trenutno se rade  izračuni usklađenja cijena s Odlukom, a rok za to je mjesec dana od objave Odluke u Glasniku Grada Zadra.

Novost koju će građani ove godine definitivno osjetiti nabavka je još  dva spremnika za odvajanje otpada koji će zamijeniti dosadašnji sustav s  plavim i žutim vrećicama. Uz zelene kante za mješoviti komunalni otpad, Zadrani će dobiti kante zapremnine 240 litara za odvajanje ambalažnog reciklabilnog otpada i kante od 80 litara za prikupljanje biorazgradivog otpada.

- Osim toga moramo dodatno opremiti i naša vozila, a zelene kante za  prikupljanje mješovitog komunalnog otpada bit će čipirane te će se naplaćivati samo odvoz otpada iz tih kanti, dok će odvoz otpada iz dvije  dodatne kante biti besplatan - kaže Maračić.

Nabavka dodatne opreme ide preko Fonda za zaštitu okoliša koji će  odraditi objedinjenu javnu nabavu za jedinice lokalne samouprave, a  sufinancirat će se u iznosu 85 posto iz kohezijskog fonda i 15 posto od jedinica lokalne samouprave. Okvirna vrijednost opreme na djelokrugu  zadarske Čistoće je 10-ak milijuna kuna.

Napuštanje dosadašnjeg načina i prelazak na novi način obračuna po  količini predanog otpada, pri čemu je kriterij količine otpada u obračunskom razdoblju volumen spremnika otpada i broj pražnjenja spremnika,  te usklađivanje cijene, razlog je zašto građanima još uvijek nisu stigli uobičajeni računi za naredno šestomjesečno razdoblje, a Maračić napominje kako će, nakon što se uvedu čipovi, obračun odvoza otpada biti  rađen na mjesečnoj razini. Kad se ostvare svi tehnički uvjeti cijena javne  usluge formirat će se kao zbroj cijene obvezne minimalne javne usluge,  cijene javne usluge za količinu predanog miješanog komunalnog otpada  i cijena ugovorne kazne.

Glomazni otpad besplatno

Stupanjem ove Odluke na snagu za građane stiže još jedna pozitivna  novina vezana uz prikupljanje glomaznog otpada.

- Takav otpad prikupljat će se jedanput godišnje besplatno na lokaciji  korisnika, do dva kubika otpada. Svaki sljedeći odvoz naplaćivat će se po  važećem cjeniku. Moramo promijeniti navike da se glomazni otpad  odlaže uz kontejnere za mješoviti otpad, rekao je Maračić napominjući  kako će građani i dalje moći besplatno i u neograničenim količinama  dovesti otpad u dva reciklažna dvorišta na području grada Zadra ili u jedno od dva mobilna reciklažna dvorišta.

Do uvođenja svih ovih novosti i podjele novih kanti, na snazi je i dalje  Čistoćin sustav odvajanja otpada putem žutih i plavih vrećica. Maračić  napominje kako često zna dođi do zabune gdje taj otpad odlazi jer se  prikuplja istim kamionima kao i mješoviti otpad, ali u suprotnoj smjeni  se on predaje na daljnju obradu ovlaštenim sakupljačima.

Centar za oporabu glomaznog otpada

Zadar je prema odvajanju otpada trenutno na hrvatskom prosjeku od 20 posto, a  cilj je ovom Uredbom i Odlukom taj broj podići na 50 posto.

Prošle godine u Zadru je tako prikupljeno 1.400 tona papira, 350 - 400 tona  plastike (nepovratna ambalaža) i 12.000 tona glomaznog otpada.

- U ovoj godini razmišlja se i o jednom centru za oporabu tog glomaznog otpada  gdje bi se on razdvajao na drvo, plastiku, papir, itd., kaže Maračić.

Što je biorazgradivi, a što reciklabilni  otpad?

U nove spremnike za biorazgradivi otpad prikupljat će se lišće, sitne grane, kore  povrća i voća, talog kave i čaja, svi ostaci povrća do termičke obrade i stari kruh. U  spremnike za reciklabilni komunalni otpad odlažu se papir, karton, plastika, metal i  staklo, a kad je to prikladno i druge vrste otpada koje su namijenjene recikliranju  (npr. tekstil, drvo i sl.). Ambalažu koja se odlaže u taj spremnik potrebno je prethodno oprati, jer se ona u suprotnom pretvara u komunalni otpad.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)