Osnovana Udruga prijatelja Dugog otoka i Zverinca

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar
Autor: 
Nenad Marčina, predsjednik novoosnovane Udruge odmah je upozorio na niz problema s kojima se suočavaju ljudi na otoku i koje zajedničkim djelovanjem mogu lakše riješiti nego kao pojedinci
Arif SITNICA
Nenad Marčina, predsjednik Udruge prijatelja Dugog otoka i Zverinca

Osnivačka skupština Udruge prijatelja Dugog otoka i Zverinca održana je u srijedu u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Otočani su se okupili kako bi zajednički raspravili o stvarima koje ih muče, te počeli sa zajedničkim djelovanjem.

- Zašto smo pristupili osnivanju? Jer pojedinačno ne možemo ništa napraviti, a zajedno možemo predlagati. Među strateškim ciljevima valja istaknuti prolem protupožarnih puteva, što je jedan katastrofa. Ne daj Bože da nam se dogodi požar, ne znam što bi. Drugo, želimo, i pregovarat ćemo da nam se vrati trajekt Brbinj - Ancona. Talijani su veliki potrošači, vole otok i tako bi im bilo puno lakše doći kod nas. Također, želimo istaknuti problem vodovodizacije i kanalizacije. Želimo da nam preko ljeta bude dostatno vode, da vodonosac svugdje dovozi jednako. Nadalje, da pokušamo vratiti ribarske dozvole. Naprijer, kad umre otac sin ne može naslijediti dozvolu. Mišljenja smo kako je ovo jako važna tema, pogotovo zna li se da je ovdje ribarstvo tradicija, od starih Rimljana do dandanas, istaknuo je Nenad Marčina, predsjednik novoosnovane Udruge, navodeći i problem kaveza koji su ih okružili, te više, kaže, nemaju ni čisto more. Nadalje, istaknuo je problem lovnog turizma kojeg , kaže, treba poticati, ali da sve bude uređeno.

- Privatno vlasništvo je nepovredivo, zašto dozvoliti nekome da bude koncesionar, a da ne plaća. Na tome moramo raditi, ta vrsta turizma je poželjna, ali da se stvari uredno plaćaju. Važan je i zdravstveni turizam, naše područje je bogato ljekovitim travama, samo to treba znati iskoristiti, istaknuo je Marčina. Raspravljalo se jučer i o mogućnosti korištenja novaca iz EU fondova, te je istaknut problem bodovanja, budući da otoci spadaju u jako razvijene skupine. Naveden je problem i investicija, primjerice ulaganje je isto na kopnu i otoku, dok se na otoku za prodaju jedne kuće ili terena može dobiti puno manja cijena negoli u gradu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)