Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

“KRIV JE EGO” Udrugu Žene u Domovinskom ratu napustilo 10 članica!

25.01.2019. 13:58
“KRIV JE EGO” Udrugu Žene u  Domovinskom  ratu napustilo  10 članica!


U molitvenoj hodnji protekle nedjelje za sve poginule u akciji Maslenica nije bilo jedne od osnivačica udruge Žene u Domovinskom ratu, Vesne Matešić, ali ni jedne od najpoznatijih sudionica rata,  Danke Dražina, koju su nacionalni mediji čak prozvali "najhrabrijom  ženom Domovinskog rata". Zvali su je i "ženom zmajem" jer tijekom rata nije bila u sanitetu, kao većina sudionica rata, već je s puškom krenula  ravno na bojišnicu.
Mimohod Udruge s kojega je, osim Matešić i Dražine, izostalo još  osam članica, tako otkriva koliko je ovaj raskol zapravo potresao jednu  od dosad najjačih hrvatskih udruga. Naime, Vesna Matešić, koja je zbog  brojnih javnih aktivnosti postala i zaštitno lice Udruge, hodnje za poginule branitelje i civile u akciji Maslenica, nikad nije propuštala.


Nisu došle na hodnju za poginule
Udrugu je napustila još u kolovozu prošle godine, no razlog ovako velike odluke nije nam htjela reći, ne želeći uopće razgovarati o raskolu  među članicama. Od branitelja iz ostalih udruga tada smo saznali da je  između nje i još nekoliko članica došlo do sukoba s predsjednicom  Udruge, Ivanom Haberle, zbog koje su i odlučile napustiti Udrugu.
Ni Haberle tada nije htjela dati izjavu o odlasku dijela svojih članica,  tek potvrđujući odlazak Vesne Matešić i ostalih. Na pitanje je li istina da  je veći broj članica napustio Udrugu, tada nam je odgovorila kako su  "udruge, kao i stranke, protočne i sve je to normalno", dodajući da su za  tu večer sazvale i izvanrednu skupštinu o kojoj će izvijestiti javnost".
Kako se o ovom sukobu u javnosti više ništa nije čulo, a na hodnji za  poginule u akciji Maslenica, dakle, nije bilo desetak članica, Ivanu Haberle pitali smo znači li to da je sukob u Udruzi nastavljen te hoće li ovoga puta konačno otkriti razloge odlaska čak deset članica?


Otišla i Danka Dražina
– Kao što je i u cijeloj Hrvatskoj problem ego, tako je i ovdje. To je vrlo  jednostavno, ali mislim da svaka udruga mora biti protočna, s obzirom  da su svi tu na dragovoljnoj bazi, nitko vas ne prisiljava da budete negdje  gdje vam se ne sviđa. Udruga nastavlja i dalje raditi, pridružuju nam se  nove članice i mislim da, ako postoji dobra ideja i zajednički cilj, onda  ništa ne propada, kaže Haberle, a na pitanje zašto je otišla Danka  Dražina, pojašnjava:
– Kada se Udruga  osnivala 2006. godine Danka je bila članica naše  udruge, međutim nakon nekoliko godina došla je na ideju da bi mogla  osnovati udrugu u Škabrnji. Izašla je iz naše udruge, no ta ideja da bi  mogla postojati udruga žena u Škabrnji, nažalost, nije se ostvarila. Ona  nije službeno u Udruzi, ali mi i dalje surađujemo. Čak je bila i osnivačka  skupština udruge u Škabrnji, ali ona nije zaživjela. Iz tog razloga je Danka otišla, sve ostalo je s ciljem da me se oblati, ističe Haberle.
Činjenica je, pak, da se Dražina nikad nije vratila u Udrugu, što dovoljno govori o njezinom odnosu prema aktualnom rukovodstvu. O situaciji u Udruzi kazuje i podatak da se pokušalo osnovati udrugu žena u  Škabrnji, što priznaje i sama Haberle. Gdje je zapelo i zašto je Dražina  napustila Udrugu nismo dobili odgovor jer se ona sama nije javljala na  telefonske pozive. 
O sukobu u udruzi Žene u Domovinskom ratu nije htjela govoriti ni  Vesna Matešić. Odlazak iz udruge, u kojoj je bila jedna od glavnih pokretačica brojnih akcija i inicijativa, zasigurno joj je teško pao, no sukob s  Ivanom Haberle očito je kulminirao toliko da nije bilo druge nego napustiti Udrugu.




"Postale su ekstremne"
U svakom slučaju, udruga koju se u braniteljskoj populaciji smatralo  jednom od najkompaktnijih, doživjela je velik raskol jer se ovakva situacija ne pamti u niti jednoj županijskoj udruzi. Doduše, neki su im kolege  iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvidjeli ovakvu budućnost pa je tako predsjednik Udruge specijalaca Domovinskog  rata "Poskoci", Marko Čulina Maka, za njih svojedobno rekao:
– Postale su ekstremne i moje je osobno mišljenje da su počele pretjerivati u svojim aktivnostima. Tko radi, taj i griješi i u tom smislu razumijem tu njihovu potrebu da izraze svoj stav, ali u svemu treba imati mjeru.  Vrijedne su i dosta rade, možda bih i ja otišao s njima na ovaj  prosvjed da  su me zvale, ali sve mora imati svoju granicu i svoje dostojanstvo. Od  početka im odajem priznanje za aktivan rad, ali ne treba pretjerivati, treba zaista znati kada treba reagirati, kada ne, a još više na koji način, poručio im je Čulina, kao da je predvidio  rasplet događaja u Udruzi.


Matešić: Nisam svadljiva osoba
Iaklo su neki vjerovali kako će se Vesna Matešić ipak pojaviti na hodnji ove nedjelje u Islamu Latinskom, ona to nije učinila, očito se ne želeći susresti s dojučerašnjom kolegicom i predsjednicom Udruge, Ivanom Haberle. Naime, na naše  pitanje želi li komentirati najnoviju izjavu Ivane Haberle o problemu ega, kao uzroku  raskola u Udruzi, samo je kratko odgovorila kako nema komentara jer nije svadljiva  osoba.  Nakon plemenitih motiva koji su ih okupili u ovu udrugu, Matešić zacijelo ne  želi kompromitirati Udrugu dodatnim komentarima i izazivati nove prijepore.


Prosvjedovale protiv svega i svačega
O sukobu u udruzi Žene u Domovinskom ratu razgovarali smo s nekim braniteljima, međutim nitko nije htio dati izjavu, ne želeći biti dijelom njihova sukoba. Neki,  pak, napominju kako je ovo što Udruga prolazi zapravo katarza do koje je moralo  doći zbog prejakih taština dijela  članica, koje su po njima pretjerale s akcijama koje  su često bile na rubu ukusa i smisla postojanja braniteljskih udruga. Primjerice, jednom su prilikom u Zadru uvredljivim transparentima dočekale tadašnjeg šefa SDP- a Zorana Milanovića, da bi nakon toga prosvjedovale i protiv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.
Reagirale su i na emisije HTV-a čijem su voditelju Aleksandru Stankoviću poručile  da se "kao žene i vjernice, osjećaju vrlo poniženo" jer im se nije sviđao način na koji  je razgovarao s europarlamentarkom Marijanom Petir. No, čini se da im ta ista vjera  na koju su se stalno pozivale nije pomogla da Udrugu održe na okupu.