Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Obilježena 26. godišnjica oslobođenja mjesta Crno

25.01.2019. 11:55
Obilježena 26.  godišnjica  oslobođenja  mjesta Crno


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja ispred Doma kulture, mještani Crnog obilježili su jučer 26. obljetnicu oslobođenja svojega mjesta. Ovo mjesto koje je danas zadarski  kvart, a 1991. godine je bilo prigradsko naselje, platilo je strahoviti danak  u Domovinskom ratu. Više od  80 posto kuća bilo je uništeno ili spaljeno  kao posljedica velikosrpske agresije.
No 24. siječnja 1993. godine  hrvatski vojnici skinuli su zauvijek tablu s  natpisom “Granica Republike Srpske Krajine” koju je srpski okupator izvjesio na samom ulazu u mjesto. Crno je oslobođeno drugog dana akcije  Maslenica kad su oslobođeni Babindub, Aerobaza i Zračna luka Zadar.
– Kad smo prije 26 godina oslobodili mjesto Crno sjetili smo se 1991.  kad smo ga morali napustiti. Mi hrvatski branitelji iz Crnog zaposjeli  smo tada linije obrane grada Zadra na Sokinom brigu i drugim dijelovima grada, s kojih smo svakodnevno mogli gledati kao nam uništavaju i  pale naše Crno. No u akciji Maslenica mi smo se vratili u njega te smo u  vrlo kratkom roku obnovili naše mjesto. Raduje nas što ovo obilježavanje  oslobađanja Crnog nije samo dio kojeg smo mi veterani i stariji mještani  obilježavali. I naši mladi su se prihvatili obilježavanja, ali i djelovanja  kroz mjesni odbor. Sve se to radi za dobrobit svog mjesta, rekao je jedan  od organizatora obilježavanja, Klaudijo Vukoša.
Neposredno prije početka obilježavanja hrvatski branitelji iz Crnog  položili su vijence i zapalili svijeće na posljednjim počivalištima 12 hrvatskih branitelja koji su poginuli u obrani mjesta.
Kod spomen obilježja u mjestu Crno vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici braniteljskih udruga 7. domobranske pukovnije i  Otočkog bataljuna te zajedničko izaslanstvo Grada Zadra i Zadarske  županije koje je predvodio gradonačelnik Zadra Branko Dukić.