Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Predupisi u 1. razred od ponedjeljka do srijede

25.01.2019. 11:49
Predupisi u 1.  razred od  ponedjeljka do  srijede


Od ponedjeljka do srijede u osnovnim školama trajat će predupisi za djecu koja u rujnu 2019. godine trebaju krenuti u prvi razred.  Kako kažu iz Ureda državne uprave Zadarske županije, koji provodi predupise, roditelji se tih dana trebaju javiti u najbližu školu prema mjestu  prebivališta/boravišta.
– Svaka škola na svojoj web stranici i oglasnoj ploči treba obavijestiti  roditelje kada i gdje će biti predupisi djece za prvi razred. Roditelji ne  moraju dovesti dijete na predupis, već samo ponijeti OIB djeteta. Na predupisu roditelji će dobiti termine kada će se provoditi postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, sistematski liječnički pregled i laboratorijske pretrage, govori Renata Jačan, viša upravna savjetnica za osnovno školstvo u Uredu državne uprave Zadarske županije.
U prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2019./2020. upisuju se  djeca koja do 1. travnja 2019. godine imaju navršenih šest godina života,  kao i djeca kojoj je prošle školske godine odgođen upis u osnovnu školu  ili su privremeno oslobođena od školovanja ili iz drugih razloga nisu upisana u osnovnu školu, a školski su obveznici.
Osim toga, moguće je zatražiti i prijevremeni upis za onu djecu koja će  u razdoblju od 1. travnja do kraja tekuće godine navršiti 6 godina, za što  je, između ostalog, potrebno mišljenje stručnog tima predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta.
Djeca s težim oštećenjem zdravlja ili višestrukim teškoćama mogu biti  privremeno oslobođena upisa uz medicinsku dokumentaciju o zdravstvenom i razvojnom stanju djeteta te uz nalaz, odnosno mišljenje jedinstvenog tijela vještačenja.
Škole su dužne Uredu državne uprave do 11. veljače dostaviti podatke  o broju djece na predupisima pa će se tada znati predviđen broj prvašića  za sljedeću školsku godinu. U ovoj školskoj godini se, kako je navela  Jačan, u Zadarskoj županiji u prvi razred upisalo 1.637 djece, od čega je  na administrativnom području Grada Zadra upisano 888 djece. Školske  godine 2017./2018. godine u Zadarskoj županiji upisao se 1.651 prvaš, a  od toga u Zadru njih 884.
Upisi u prve razrede osnovnih škola obavit će se u vremenu od 3. lipnja do 7. lipnja 2019. godine. Potrebna dokumentacija je OIB, preslik domovnice i rodnog lista (vrijede bez obzira na datum izdavanja), a škola ih  može uz suglasnost roditelja sama pribaviti elektronskim putem.