PUT U KINU Dukić: Nema niti jednog elementa nepravilnosti!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv zadarskog gradonačelnika
Zvonko KUCELIN
Gradonačelnik Dukić tvrdi kako u cijeloj priči nema niti jednog elementa koji bi ukazao na nepravilnosti

Zadarski gradonačelnik u sukobu je interesa zbog putovanja u Kinu s delegacijom Grada Zadra 25. siječnja prošle godine!  Odluka je ovo donijeta na jučerašnjoj sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na kojoj se raspravljalo o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv Dukića, kako su nam kazali u Povjerenstvu: 

- Protiv gradonačelnika Zadra, gospodina Branka Dukića, pokreće se  potupak zbog mogućeg primanja nedopuštenog dara, odnosno moguće povrede članka 11. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a koji  proizlazi iz pokrivanja troškova puta i smještaja od strane trgovačkog  društva LTO Energy prilikom putovanja u Kinu - kazala nam je glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

Odbili predočiti troškove

Naime, Dukić je na višednevni boravak u Kinu otputovao s delegacijom u sastavu: pročelnik Ureda gradonačelnika  Neven Klarin, direktor  Liburnije Edvin Šimunov te predsjednik Nadzornog odbora Liburnije  Ante Kalmeta. Zbog sumnje u sukob interesa Dukića je Povjerenstvu  prijavio županijski vijećnik Akcije mladih, Marko Pupić-Bakrač, tražeći  da se ispita njegovo putovanje u Kinu:

- Kineska tvrtka LTO Energy snosila je troškove putovanja i boravka u  Kini cijele zadarske delegacije. Iz grada Zadra odbili su medijima i javnosti predočiti koliki su bili troškovi koje je podmirila kineska strana. U  svakom slučaju oni zasigurno iznose nekoliko desetaka tisuća kuna.  Zakon o sprječavanju sukoba interesa ( NN 26/11; 12/12; 124/12 48/13;  57715) koji se između ostalih odnosi i na gradonačelnike u članku 11.  stavak 3. kaže da dužnosnik smije primiti dar simbolične vrijednosti i  to vrijednosti najviše do 500 kuna. U istom članku stavak 1. zakonodavac kaže da se darom smatra novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost te prava i usluge dane bez naknade. U članku 19. Zakon o sprječavanju sukoba interesa stoji da su dužnosnici kojima je ponuđen  dar ili bilo kakva druga korist povezana s obnašanjem javne dužnosti  obvezni to prijaviti nadležnim tijelima - napisao je u svojoj prijavi Pupić Bakrač, napominjući kako "gradonačelnik Branko Dukić i njegova  delegacija nisu nadležnim tijelima prijavili da im tvrtka LTO Energy  snosi troškove putovanja te boravka u Kini i ne samo to već odbijaju  predočiti koliki je bio račun kojeg je podmirila kineska strana".

"Zadovoljni susretom"

No, gradonačelnik tada nije vidio ničeg spornog u plaćenom putu u  Kinu te je medijima nakon povratka izjavio:

"Grad Zadar predstavio je  u Kini svoje projekte i naše viđenje potencijalne suradnje, a naši kineski domaćini, tvrtka LTO Energy, ovlašteni distributer Yinlong Energy  proizvoda u zemljama srednje i istočne Europe, svoje. Možemo reći da  smo zadovoljni susretom na kojem smo uspjeli otvoriti sve predložene  teme. Međutim, kako se radilo se o vrlo kratkom vremenu, za konkretnu realizaciju projekata trebat će još razgovora" - poručio je tada Dukić. 

Nakon pokretanja postupka znat će se i koje će mjere Povjerenstvo  izreći u slučaju zadarskog gradonačelnika.

Dukić: Teza o pogodovanju je promašena, ali dobro je da povjerenstvo to potvrdi!

O pokretanju postupka protiv njega komentar smo zatražili od gradonačelnika Branka Dukića, a evo što on o putu u Kinu kaže:

- Nema niti jednog elementa koji bi ukazao na nepravilnosti, ali dobro je da se Povjerenstvo time bavi kako bi odagnalo sve sumnje. Bili  smo na studijskom putovanju kako bi se upoznali s praksom i troškovima korištenja i održavanja električnih vozila. Pročelnik je prihvatio  poziv kineske tvrtke, a o tome smo, kao i o našem putovanju, izvijestili  javnost. Nismo potpisali nikakv ugovor ili sporazum koji bi nas na išta  obvezao, naprotiv, u međuvremenu je gradska tvrtka Liburnija postupkom javne nabave u sklopu EU projekta predvidjela nabavu autobusa  na dizel pogon (EURO 6). S tih 25 autobusa ujedno će biti zadovoljene  sve potrebe za obnovom voznog parka za potrebe javnog prijevoza na  području Grada Zadra. To najbolje pokazuje koliko je teza o pogodovanju promašena, ali ponavljam, dobro je da Povjerenstvo to potvrdi -  kaže gradonačelnik.    

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)