SUKOB INTERESA Protiv Dukića pokrenut postupak!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
PUT U KINU
Gradonačelnik Dukić u Kini prošle godine

Zadarski gradonačelnik u sukobu je interesa zbog putovanja u Kinu s delegacijom Grada 25. siječnja prošle godine! Odluka je  ovo donijeta na današnjoj sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na kojoj se raspravljalo o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv Dukića:

- Protiv gradonačelnika Zadra, gospodina Branka Dukića, pokreće se  postupak zbog mogućeg primanja nedopuštenog dara, odnosno moguće povrede članka 11. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a koji  proizlazi iz pokrivanja troškova puta i smještaja od strane trgovačkog  društva LTO Energy prilikom putovanja u Kinu - kazala nam je glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

Naime, Dukić je u Kini sa svojom delegacijom boravio više dana te ga  je zbog sumnje u sukob interesa Povjerenstvu prijavio županijski vijećnik Akcije mladih, Marko Pupić-Bakrač, tražeći da se ispita njegovo  putovanje u Kinu:

- Kineska tvrtka LTO Energy snosila je troškove putovanja i boravka u  Kini cijele zadarske delegacije. Iz Grada Zadra odbili su medijima i javnosti predočiti koliki su bili troškovi koje je podmirila kineska strana. U  svakom slučaju oni zasigurno iznose nekoliko desetaka tisuća kuna.  Zakon o sprječavanju sukoba interesa ( NN 26/11; 12/12; 124/12 48/13;  57715) koji se između ostalih odnosi i na gradonačelnike u članku 11.  stavak 3. kaže da dužnosnik smije primiti dar simbolične vrijednosti i  to vrijednosti najviše do 500 kuna. U istom članku stavak 1. zakonodavac kaže da se darom smatra novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost te prava i usluge dane bez naknade. U članku 19. Zakona o sprječavanju sukoba interesa stoji da su dužnosnici kojima je ponuđen  dar ili bilo kakva druga korist povezana s obnašanjem javne dužnosti  obvezni to prijaviti nadležnim tijelima - napisao je u svojoj prijavi Pupić Bakrač, napominjući kako "gradonačelnik Branko Dukić i njegova  delegacija nisu nadležnim tijelima prijavili da im tvrtka LTO Energy  snosi troškove putovanja te boravka u Kini i ne samo to već odbijaju  predočiti koliki je bio račun kojeg je podmirila kineska strana".

Nakon pokretanja postupka znat će se i koje će mjere Povjerenstvo  izreći u slučaju zadarskog gradonačelnika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)