Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ODVAŽNI I POKISLI Molitvenom hodnjom obilježili operaciju Maslenica

25.01.2021. 09:18


Pandemija koronavirusa, nedjeljna kiša i pokislost nisu spriječile udrugu Žene u Domovinskom ratu – Zadar da u povodu obilježavanja vojno-redarstvene operacije Maslenica i žrtve 127 hrvatskih branitelja poginulih u toj jednoj od najuspješnijih oslobodilačkoj akciji HV-a u Domovinskom ratu, od ukupno 489 hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu na zadarskom području, već 13 godina za redom organiziraju molitvenu hodnju »Koracima nade u istinu«.


Od Zelenog hrasta do Pridrage
Od 8 do 16 sati oko 15 sudionika ogrnutih u hrvatske zastave, gotovo sasvim pokislih i s velikim žarom propješačilo je 26 kilometara crtom nekadašnje bojišnice u akciji Maslenica u zadarskom zaleđu, od Zelenog hrasta u Islamu Latinskom preko Islama Grčkog, Kašića, Smilčića, Paljuva i novigradskog groblja do Pridrage.
– Naspram žrtava hrvatskih vitezova i nevinih civila naša žrtva u molitvenoj hodnji »Koracima nade u istinu« u situaciji koranavirusa i neprestanoj kiši, nije ništa, kazala je Ivana Haberle, dugogodišnja predsjednica udruge Žene u Domovinskog ratu – Zadar, istaknuvši kako je broj sudionika zbog epidemioloških mjera morao biti minimalan, desetostruko manji nego proteklih godina.
Prije 28 godina vojno-redarstvenom operacijom (VRO) Maslenica u 72 sata Oružane snage Republike Hrvatske oslobodile su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom vojske tzv. Republike Srpske krajine. Bila je to jedna od najuspješnijih oslobodilačkih operacija HV-a, koja je okrenula dotadašnji tijek Domovinskog rata.


Prva crta bojišnice, bunkeri, rovovi
– Obveza nam je dostojanstveno obilježiti akciju, koja je bila od velike važnosti za našu domovinu, a poglavito za našu županiju. Ovom operacijom je oslobođeno 13 sela u zadarskom zaobalju, morski tjesnac Novsko ždrilo, Zrakoplovna baza Zemunik, prostor Zračne luke Zadar te brana Peruća kod Sinja, kazala je Haberle.
Ovo je prigoda svima, kaže ona, onima koji nisu bili izravno na položajima, da vide ona mjesta, bunkere i rovove odakle se branio naš grad, naša domovina Hrvatska.
– Akcija Maslenica je omogućila da se u srpnju 1993. otvori pontonski most u Novskom ždrilu te se na sjever Hrvatske više nije trebalo ići trajektom od Žigljena na otoku Pagu do Prizne i dalje prema Rijeci, podsjeća Haberle.




Potresne priče i molitva
Tijekom hodnje kroz Smilčić u oko kilometar puta pridružilo im se desetak žitelja ovog ravnokotarskog naselja, te nekoliko pripadnika ‘Gromova’ iz Karlovca i ‘Vukova’ iz Ogulina. U Novigradu su ih već tradicionalno dočekale žene iz udruge Zajednica žena Katarina Zrinski.
Čitale su se potresne priče iz knjige svjedočanstva žena iz Domovinskog rata, molilo se i zapalile su svijeće kod spomen-obilježja. Najsvečanije je kao i dosad bilo u Paljuvu.
– Kod velikog spomen obilježja u Paljuvu, nasuprot crkve Marije zaštitnice kršćana, vlastitu domoljubnu pjesmu je recitirao Luka Foro, dok je imena 14 poginulih iz Paljuva pročitala Veselka Birkić, kazala je Ivana Haberle.
 


Puno emocija
U povodu 28. obljetnice akcije Maslenica ‘93 na 13. molitvenoj hodnji »Koracima nade u istinu« usprkos koronavirusa, dosadne kiše i mokre odjeće sve je veličanstveno i dostojanstveno s puno iskazanih emocija. Danas smo mi svojevrsna poveznica s ljudima iz cijele Hrvatske koji su nam se pridružili ili su u mislima s nama da u ovom zajedništvu provedemo dan sjećanja, kazao je Luka Foro, mladi Sukošanac čiji je stric, narednik Ivica Pavić, junak Domovinskog rata koji je poginuo u 24. godini 19. rujna 1995. godine kao pripadnik 1. GBR Tigrovi tijekom vojne akcije Una 95.
 


Osmorica poginulih hrvatskih vitezova iz Paljuva
Paljuv, naselje u općini Novigrad, za Domovinskog rata bio je stalno izložen srpskim napadima i okupiran do 1993. godine. Selo je dalo najviše žrtava u Domovinskom ratu u odnosu na broj stanovnika, za slobodu domovine svoje živote dalo je 14 Paljušana, osmorica branitelja i šestero civila, govore okupljeni ispred spomen-obilježja.
 


Posvećeno žrtvama i sudionicima VRO Maslenica
Osim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima te hrvatskim ratnim vojnim invalidima, hodnja je, kako naglašavaju u Udruzi, posvećena i umrlim i živim hrvatskim generalima koji su proveli akciju Maslenica: Janku Bobetku, Anti Gotovini, Anti Rosi, Mirku Norcu i Mladenu Markaču.