Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

STAZAMA BAŠTINE Počinje uvezivanje kulturnih i prirodnih znamenitosti mrežom tematskih ruta

25.01.2021. 15:38


Ovih dana, točnije 18. siječnja, uvođenjem u posao izvođača radova – tvrtke Prvi treptač d.o.o. iz Splita, počeo se realizirati sjajan turistički projekt koji predstavlja tek jedan u nizu započetih benkovačkih projekata iz tzv. Intervencijskog plana Grada. Riječ je o projektu pod nazivom – Razvoj tematskih ruta starih antičkih i srednjovjekovnih gradova na području grada Benkovca, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Naime, benkovačko područje jedno je od pet depriviranih područja koje je obuhvaćeno programom integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenom području koji koristeći sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.


Biciklističke staze s 18 odmorišnih točaka
– Cilj ovog projekta je potaknuti razvoj turizma kroz obnovu, valorizaciju, prezentaciju i interpretaciju kulturne baštine, a kroz uvezivanje kulturnih i prirodnih znamenitosti mrežom tematskih ruta doprinosi se stvaranju novih sadržaja za posjetitelje te time i proširenju turističke ponude, produženju sezone i povećanju prihoda od turizma. Ovim projektom uredit će se i označiti šest biciklističkih staza ukupne dužine čak 226,30 kilometara te će se izgraditi i urediti 18 odmorišnih točaka na kojima će se postaviti informacijski paneli, stalci za servis bicikala, vidikovci, klupe, stolovi, pergole, a na nekima i suhozidi. Sve će se rute primjereno označiti, što će stvoriti preduvjet za razvoj biciklističkog turizma, istaknula je Jasna Babić iz Turističke zajednice Ravnih kotara.
Osim toga, kako je dodala Babić, izradit će se i nova web stranica s ciljem informiranja javnosti i korisnika te mobilna aplikacija za korisnike u kojoj će se označiti rute te brend i logo za tematske rute.
Priprema projekta i sve što uz to ide, počela je još u rujnu prošle godine, a sve bi trebalo biti završeno do proljeća odnosno, početkom ožujka sljedeće godine.
Nositelj projekta i korisnik jest Grad Benkovac, a u ulozi partnera pojavljuje se i Razvojna agencija Grada Benkovca, Zavičajni muzej Benkovac i Turistička zajednica Ravni kotari.


Odlična promocija zaleđa
– Ovo je prvi put da se radi ovako vrhunski projekt vjerojatno i u cijeloj Dalmaciji. Kad to kažem mislim na doista opsežnu i studioznu pripremu samog projekta od idejnog, glavnog itd. Bit će jako puno građevinskih zahvata u samom prostoru i to će biti prave tematske rute odnosno, biciklističke staze. Dakle, u prvom će redu biti namijenjene biciklistima, ali će cijela ta priča biti odlična promocija našeg zaleđa jer osim primjerice, gastronomije i kuća za odmor po čemu smo sad već poznati, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, moramo i dalje raditi na oblicima selektivnog turizma, rekao je Vanja Čvrljak direktor Turističke zajednice Ravnih kotara komentirajući ovaj projekt.
Zadovoljan je i gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić koji je rekao kako je riječ o odličnom projektu za razvoj cikloturizma koji predstavlja brzo rastući trend u turizmu. No, osim samih biciklističkih staza, tu će biti i niz popratnih sadržaja vrlo značajnih za promociju benkovačkog područja jer će između ostalog, svi oni koji dođu biti upoznati s tradicijom, običajima i poviješću benkovačkog kraja.




Radovi vrijedni preko dva milijuna kuna
– To je samo jedan od 12 projekata našeg Intervencijskog plana, osiguravamo sredstva i svi idu. Želimo pokazati i dokazati da turizam nije samo sunce i more, već i da mi u zaleđu imamo jako puno toga ponuditi svijetu, zaključio je gradonačelnik Bulić.
Ukupna vrijednost projekta se određuje na 2.886.168,85 kuna, a od toga su bespovratna sredstava u iznosu od 2.308.935,08 kuna. Sredstva prijavitelja iznose 577.233,77 kuna.
Sveukupna vrijednost radova procijenjena je na 2.191.343, 75 kuna s PDV-om.