Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

UKORAK S VREMENOM Ostavljen je prostor i brend kojeg treba modernizirati, nadograđivati, komercijalizirati

25.01.2021. 10:21


Portal RivaOn dugo je godina djelovao u službi obrazovanja učenika škola Zadarske županije. Potaknuti izjavom osnivača portala profesora Edina Kadića kako se nada da bi po njegovu umirovljenju neka druga škola mogla preuzeti portal i osigurati njegov daljnji rad, spomenuvši pritom zadarsku Pomorsku školu, upitali smo što o tome misle u spomenutoj školi.


U cijeloj županiji rastao interes za IT u školi
– Pomorska škola je, posebno u prvih 10 godina djelovanja portala, na različite načine sudjelovala u njegovom razvoju, u različitim aktivnostima, izložbama, natjecanjima i humanitarnim akcijama. U doba početka rada portala u škole su tek počela dolaziti računala i odvijala se skromna edukacija, kako učenika tako i nastavnika, iako je bilo jasno da će web komunikacija preuzeti informacijski prostor i postati dominantan alat. U naprednijim školama s vidovitijim nastavnicima na ovaj način razvijala se nova pismenost i mijenjala kultura, premda zbog tromosti obrazovnog sustava toga još nije ni bilo u programu. Upravo profesor Kadić i Medicinska škola polako pomiču stvari te u cijeloj županiji raste interes za primjenu IT u školi. Odlaskom profesora Kadića ostavljen je prostor i brend kojeg je trebalo modernizirati, nadograđivati, komercijalizirati. Kako sam od početka s portalom RivaOn, želio sam sa svojim suradnicima, a i drugim zainteresiranim nastavnicima, nastaviti rad na modernizaciji i razvoju portala, ali nažalost, do sada nije bilo dovoljno zainteresiranih, kaže Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole Zadar.


«Nadam se da ćemo portal ponovno pokrenuti«
Razgovarali smo i s Marinom Perinićem iz iste škole.
– Moj stav prema portalu vrlo je pozitivan, podržavam ga, a s obzirom da se radi o jednom od najstarijih portala u Hrvatskoj treba ga očuvati. Možda bi ga bilo potrebno osuvremeniti, ali o tome treba raspraviti kad se oformi nova redakcija. Potrebno je raditi i na pojačavanju interesa učenika. Ja bih se vjerojatno, bude li prilike, uključio u rad portala, a ima još kolega koji bi bili voljni na njemu raditi. Nadam se da ćemo ga ponovno pokrenuti, ako ne ove godine koja je zbog epidemioloških razloga prilično specifična, onda one iduće. Imao sam i drugu ideju za koju vjerujem da bi se mogla spojiti s portalom RivaOn. Želja mi je bila pokrenuti interaktivni školski list za koji bi učenici pisali tekstove interdisciplinarnog karaktera. Učenik bi mogao napisati nekakav stručni tekst, dobiti ocjenu iz predmeta na koji se tekst odnosi te dobiti ocjenu iz hrvatskog jezika s obzirom na razinu pismenosti koju je pišući tekst iskazao. Učenik bi mogao i prevesti tekst na engleski jezik pa i iz toga dobiti ocjenu. Sve je još uvijek u povojima, ali u kontaktu smo s profesorom Kadićem i nadamo se pozitivnom ishodu, govori Perinić.
– Bio sam suradnik portala i vjerujem da s njegovim radom treba nastaviti jer koristan je za sve škole Zadarske županije. Grad Zadar ima ljudski potencijal za nastavak njegovog djelovanja, vjerujem da bi se našao tim ljudi koji bi portal uspješno vodio. Ukratko, treba ga ponovno pokrenuti, zaključuje Jere Bilan, profesor u Pomorskoj školi.