Za kamenu ljepoticu na Malom Ižu zainteresirani svećenici i turistički investitori

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Grad Zadar raspisuje novi, treći natječaj za nekretninu na otoku
U proteklom razdoblju imali smo više upita zainteresiranih kupaca, međutim, do same realizacije pravnog posla kupoprodaje u konačnici nije došlo. S obzirom da još uvijek postoji pismo namjere za kupnju predmetne nekretnine, raspisat će se ponovljeni natječaj po prijavi novog elaborata nakon što isti bude potvrđen od strane Procjeniteljskog povjerenstva, kažu u kažu u Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom
Marin GOSPIĆ
Zgrada nekadašnje škole na Malom Ižu na atraktivnoj lokaciji

Nakon višegodišnjeg pokušaja prodaje zgrade bivše osnovne škole na Ižu, Grad Zadar raspisuje novi natječaj. Potvrdili su nam to u Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom koji je, zbog novog natječaja, čak morao ići na izmjene postojećeg elaborata.

Naime, kako su dosad propali svi natječaji, a procjene vještaka imaju strogo određen rok trajanja, Grad je morao ponovno angažirati vještake na procjeni najnovijeg stanja zgrade na Malom Ižu. Rijetko se dogodi da se na čak dva natječaja ne javi niti jedna zaintersirana stranka, no u slučaju prodaje školske zgrade upravo se to dogodilo. Riječ je o nekretnin ukupne površine 572 metara četvornih od kojih 315 kvadrata odpada na samu zgradu, na dva dvorišta po 149 i 95 kvadrata te na spremište 13 kvadrata. Kao početnu cijenu prodaje Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom oglasio je 2.140.000 kuna, no mnogi su ostali iznenađeni nakon što je natječaj ostao bez ikakva odgovora.

Preispitati stanje na tržištu nekretnina

Unatoč izuzetno atraktivnoj lokaciji i činjenici da je zgrada građena od kamena koji je, dakle, prirodna izolacija od ljetnih vrućina, na natječaj se nisu javili niti turistički investitori od kojih su se neki već raspitivali za zgradu. U prodaju bivše škole u međuvremenu se tako uključilo i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja koje je Gradu dalo naputak o novoj procjeni, odnosno o korekciji procjembenog elaborata nakon neuspješnog postupka prodaje nekretnine putem javnog prikupljanja ponuda.

Stoga je od ovlaštenog procjenitelja zatražena revizija predmetnog elaborata na način da uzmu u obzir upute Ministarstva.

U nadležnom odjelu, kojega vodi pročelnik Tomislav Korona, pojasnili su kako će procjenitelj u nastavku kritički sagledati svoju procjenu i stanje na tržištu nekretnina te preispitati korištene podatke i postupke. A nakon što se provedu te radnje i argumentiraju postupci, kao krajnja mjera moguće je umanjiti početnu procjenu do 30 posto i takvo umanjenje se može tumačiti kao utjecaj neuobičajenih okolnosti sukladno članku 4. stavku 1. Pravilnika o metodama procjene vrijednosti nekretnina, pojasnili su nam u UO-u za gospodarenje gradskom imnovinom.

Revalorizacija postojećeg stanja

- Nastavno na Vaš upit vezan za zgradu bivše škole na Malom Ižu te na pitanja hoće li biti raspisan novi natječaj, odnosno je li Grad pronašao kupce za ovu zgradu, možemo odgovoriti kako će biti raspisan novi natječaj. S obzirom da Procjembeni elaborati izrađeni od strane ovlaštenih procjenitelja imaju ograničeno vrijeme važenja, bili smo primorani napraviti revalorizaciju postojećeg elaborata. U proteklom razdoblju imali smo više upita zainteresiranih kupaca, međutim, do same realizacije pravnog posla kupoprodaje u konačnici nije došlo. S obzirom na to da još uvijek postoji pismo namjere za kupnju predmetne nekretnine, raspisat će se ponovljeni natječaj po pribavi novog elaborata nakon što isti bude potvrđen od strane Procjeniteljskog povjerenstva, kažu u Upravnom odjelu.

Zagrebački bogoslovi bili zainteresirani

Zanimljivo je da je Grad u drugi natječaj krenuo s istom cijenom, ali ni tada ponuda nije bilo. Očito su zainteresirani ulagači čekali smanjenje cijene kako bi onda aplicirali na ponovljeni natečaj. Naime, intrigantna stvar u cijeloj priči je i podatak da su se za ovu zgradu u međuvremenu zainteresirali i svećenici. Riječ je o zagrebačkim bogoslovima koji su u staroj zgradi vidjeli idealno mjesto u kojemu bi, kako nam je kazao gradonačelnik Branko Dukić, organizirali školovanje.

Ostaje vidjeti hoće li se itko javiti na ponovljeni natječaj te za koliko će novca u konačnici biti prodana ova kamena ljepotica. Bit će zanimljivo i pratiti hoće li nekretnina otići u ruke redovnika ili će pak za nju stići kakva atraktivna ponuda turističkih investitora. Naime, poznato je da su interes za nju dosad pokazali Talijani i Francuzi, no treba vidjeti hoće li svoj interes i formalizirati kroz ponudu na novom natječaju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)