Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dječak skrivao bombe, puške i streljivo

Autor: Suzana Bandić

24.02.2009. 23:00
Dječak skrivao bombe, puške i streljivo

Foto: Sebastian GOVORČIN



Dječak je skrivao dvije automatske puške, dvije ručne bombe i 1900 komada metaka. Navodno dio pronađenog oružja pripada njegovom pokojnom djedu, a dio je dječak prikupio sam jer je namjeravao ići u lov
Protiv 15-godišnjeg M. G. iz mjesta Korlat kod Benkovca zadarska je policija podnijela kaznenu prijavu jer je dječak u obiteljskoj kući skrivao arsenal oružja za koji nitko, pa čak ni njegovi roditelji nisu znali.
Naime, kako neslužbeno doznajemo, policajci su još prošli tjedan zaprimili dojavu o pucnjavi iz vatrenog oružja na području mjesta Korlat. Istragom, policajci su uspjeli otkriti kako je 15-godišnjak u obiteljskoj kući skrivao dvije automatske puške, dvije ručne bombe i 1900 komada raznog streljiva. Sve pronađeno oružje mu je oduzeto.
Danas nam nitko u Korlatu nije mogao reći otkud dječaku oružje, zbog čega ga je držao, niti koliko dugo ga je skrivao. Prema neslužbenim informacijama, dječak je oružje našao u kući, a pripadalo je njegovu, sada pokojnom djedu, koji ga je u potkrovlje kuće ostavio još nakon povratka u selo po okončanju Domovinskog rata. Prema drugim, pak informacijama, samo dio zaplijenjenog naoružanja pripadao je dječakovu pokojnom djedu, a ostatak je on sam prikupljao uokolo po kućama i donosio u potkrovlje obiteljske kuće s namjerom da ga upotrijebi za lov. Dječak je sve to skrivao od roditelja i ukućana što nam je potvrdila i dječakova baka koju smo zatekli u dvorištu.
– Ne znam odakle mu to oružje niti otkad ga ima. Ja i jedan sin živimo u prizemlju kuće, a drugi mi sin s obitelji živi na katu. Nažalost, nismo u dobrim odnosima pa o svemu ovome ništa ne znam, niti sam išta vidijela osim policajaca koji su jučer u dva navrata dolazili gore na kat k njima – rekla je Jovanka G., dječakova baka, dodajući kako zna da je riječ o oružju jer su joj to rekli policajci na odlasku kada su pronađeno oružje odnosili.
S dječakovim ocem Marijanom nismo uspjeli razgovarati jer je u vrijeme našeg dolaska bio na poslu, a majka Stoja, koju smo zatekli u obližnjem vinogradu, odbila je bilo što komentirati.
Ni u osnovnoj školi u Benkovcu koju dječak pohađa nisu bili raspoloženi za razgovor. Ravnateljica Anita Talapka-Berghaus samo je kratko prokomentirala kako je dječak u osmom razredu u njihovoj školi, da je prosječan učenik i da ga nikako ne bi okarakterizirala kao problematičnog. O intervenciji policije u njegovoj obiteljskoj kući, ravnateljica nije htjela razgovarati obrazloživši to činjenicom kako ju ne zanima što on radi kad je pod roditeljskom skrbi i izvan škole.
Međutim, ono što posebice zabrinjava u cijeloj ovoj priči je komentar nekolicine okupljenih učenika koje smo zatekli u školskom dvorištu, a to je kako ovaj događaj njima nije nimalo čudan.
Njih zanima tko je dječaka izdao policiji jer kako su rekli – “tko u kući nema oružje!?”.