Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dogovoreno devet novih vjetroelektrana

Autor:

24.02.2009. 23:00
Dogovoreno devet novih vjetroelektrana


Na području općine Gračac predviđena je izgradnja 52 vjetroelektrane, a uz lokaciju Velika Popina na kojoj bi vjetroelektrane trebale početi s radom sljedeće godine, tu su i lokacije Bruvno i Otrić koje bi uskoro trebale krenuti u izgradnju
U velikoj vijećnici Općine Gračac jučer je održana javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš za vjetroelektrane na području Bruvna i Otrića. Javnoj raspravi su nazočili predstavnici tvrtki Eko Consulting iz Zagreba i Adria wind power iz Rovinja te Ministarstva zaštite okoliša i Općine Gračac.
Studija utjecaja na okoliš je prošla, jer na lokacijama nema puteva za migraciju ptica, a vjetroelektrane smanjuju štetne plinove. Kako nije bilo nezadovoljnih u nastavku se govorilo o proširenju vjetropolja na području Velike Popine, uz šest vjetroelektrana koje su već predviđene na tom području trebalo bi se izgraditi još devet. Član općinske Komisije za ispitivanje utjecaja vjetroelektrana na okoliš, Veljko Đekić kaže da se u samom projektu ništa bitno ne mijenja.
– Na terenu sve ostaje isto kao i za vjetroelektrane na području Zadar 6. Prvi plan je bio za šest vjetroelektrana, a sada će ih biti još devet, kaže Đekić ističući da je Studija utjecaja na okoliš prošla i nitko se nije bunio.
– Krajem travnja kreće se u izgradnju pristupnih puteva za vjetroelektrane na lokaciji Velika Popina. Predstavnici tvrtki za vjetroenergiju rekli su da im je financijska konstrukcija ove godine manja od predviđene, ali da će najveći dio poslova ipak biti završen do kraja ove godine, kaže Đekić.
Podsjetimo da je na području Općine Gračac predviđena izgradnja 52 vjetroelektrane, a uz lokaciju Velika Popina na kojoj bi vjetroelektrane trebale početi s radom, sljedeće godine tu su i lokacije Bruvno i Otrić koje bi uskoro trebale krenuti u izgradnju, a interesantne su i lokacije Žujino polje, Malovan i Omščica koje imaju jako dobar vjetropotencijal. Europska unija, između ostaloga, u procesu pristupa Hrvatske zahtijeva i korištenje obnovljivih izvora energije što bi u ovome slučaju bio još jedan plus. Samo jedna turbina od 2 mW dovoljna je za opskrbu struje oko 2.000 domaćinstava.